reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny zaczęłam za Bardzo dumac dzień .
Wczoraj oddałam 5 komorek do "adopcji " ale przerazil mnie pkt. Gdzie jest napisane, że dziecko po ukończeniu pelnoletnosci może uzyskać ddostęp do mojego roku urodzenia i miejsca urodzenia. W nagłych chorobach u dziecka , gdzie będzie potrzebna moja pomoc lekarze mogą się że mną skontaktować bo będą mieli moje dane w swojej bazie. Boję się teraz, że w przyszłości może to być dla mnie zbyt mocne obciążenie. Doradzcie drogie kobietki czy za Bardzo nie wariuje ? Chce pomoc innym kobietom A z drugiej strony obawiam się tej odpowiedzialności prawnej, że będzie się to za mną ciągnąć przez całe życie. Myślałam, że anonimowe dawstwo jest anonimowe A tu taki psiukus.

reklama
Wczoraj oddałam 5 komorek do "adopcji " ale przerazil mnie pkt. Gdzie jest napisane, że dziecko po ukończeniu pelnoletnosci może uzyskać ddostęp do mojego roku urodzenia i miejsca urodzenia. W nagłych chorobach u dziecka , gdzie będzie potrzebna moja pomoc lekarze mogą się że mną skontaktować bo będą mieli moje dane w swojej bazie. Boję się teraz, że w przyszłości może to być dla mnie zbyt mocne obciążenie. Doradzcie drogie kobietki czy za Bardzo nie wariuje ? Chce pomoc innym kobietom A z drugiej strony obawiam się tej odpowiedzialności prawnej, że będzie się to za mną ciągnąć przez całe życie. Myślałam, że anonimowe dawstwo jest anonimowe A tu taki psiukus.
Ale pomyśl, czy w sytuacji zagrożenia życia nie chciałąbyś móc takiemu dziecku pomóc? To nie jest tak, że Cię nawiedzą i z dzieckiem poznają, ale jesteś z nim związana genetycznie więc możesz być dawcą dla niego - możesz nie znaczy musisz... pewnie to jest obciążenie ale myślę, że raczej nigdy tego nie wykorzystają - a jeśli się boisz zawsze zgodę na dawstwo możesz wycofać przecież.

Ciezki temat... ja Ci powiem jak to wyglada z drugiej strony medalu, bo my z kd tylko dawczyni stymulowala sie specjalnie dla nas. Nas np nikt nie informowal o tym, ze w przyszlosci mamy dostep do jakichkolwiek danych czy kontaktu z dawczynia wiec nie wiem czy biorczynie sa powszechnie informowane o tej opcji, w papierach tez takiej wzmianki nie zauwazylam zebysmy mogli sie z nia w jakikolwiek sposob kontkatowac. Trzebaby przeczytac ustawe, ale nawet jesli taka opcja jest to nasza klinika jakos tego nie rozglaszala. Dostep do roku i miejsca urodzenia nikomu zadnych konkretnych informacji nie da, nam jedynie przekazali info o roku urodzenia dawczyni bo potrzebne jest do badan prenatalnych.

W sumie niewiele, mieszcze sie na wcisk w moje spadnie, tak to w ciazowych laze bo mnie w pasie dusii.

Nie wiem gdzie te dzieci mam;)

Ja mam czasem wrażenie ze mi się brzuch powiększył a potem się okazuje ze to wzdęcia :) :) :)

Dlatego sprawę dawstwa komórek trzeba gruntownie przemyśleć, bo to będzie tak, że gdzieś na swiecie chodzi Twoje genetyczne dziecko. I ten fakt należy bezwzględnie zaakceptować. I w razie zagrożenia jego życia - no mogą się z Tobą skontaktować, bo to poważna sprawa i myślę, że Ty sama nie odmówiłabyś pomocy.
Ja swoich komórek z pierwszej stymulacji nie oddałam, bo nie potrafilam się pogodzić z myslą, ze gdzieś może być moje genetyczne dziecko, a mi może się nigdy nie udać... chyba byłabym zdolna sfiksować na tym etapie.
Zastanów się. Dawstwo możesz wycofać, ale jeśli chcesz komuś zrobić najpiękniejszy prezent, jaki można dać i poradzisz z tym sobie to nie ma co się bać, sytuacje podbramkowe zdarzają się rzadko i na pewno nikt nie będzie Cię nagabywał bez potrzeby.

Aaaa u mnie znowu zawirowania.
Lekarz na izbie przyejc na usg dostrzegl mikro ziarenko ryzu - stryktury zarodkowe 0.2cm na usg.
Mowi ze to i tak na 99% puste jajo ale chce miec 100% pewnosci i kazal brac leki i przyjsc za tydzien.
Napisalam do lekarza z kliniki zobaczymy co on na to.
Zwariowac idzie

Napewno sie przyda,dzieki

A czy ktoras z Wam brala ten lek nie majac PCOS?
Ja nie mam i sie zastanawiam czy poruszyc ten temat z lekarzem prowadzacym,jako ze ten lek ponoc polepsza jakosc komórek

Ja biorę metforminę z powodu hiperinsulinizmu. Nie brałam przed stymulacją, ale w trakcie brania miałam regularniejszy cykl i owu była.szybciej.

Lekarz na izbie przyejc na usg dostrzegl mikro ziarenko ryzu - stryktury zarodkowe 0.2cm na usg.
Mowi ze to i tak na 99% puste jajo ale chce miec 100% pewnosci i kazal brac leki i przyjsc za tydzien.
Zwariowac idzie
Rany, Kurciu, ale telenowela kurczakowa... współczuję Ci bardzo tej huśtawki emocjonalnej. Trzymaj się dzielnie.

Zwariowac idzie
o masz... bidulko współczuję tej huśtawki...

reklama
Zwariowac idzie

Jejku Kurciu kochana co za hustawka :(
Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazic jak sie czujesz :(... ale jakas iskierka nadizei jest, mala bo mala ale zawsze cos, szkoda, ze az tydzien musisz w stresie czekac biedaku. Wazne jest to, ze masz po kogo wracac i nawet jesli tym razem jest puste to przynajmniej byla implantacja, a to juz dobrze wrozy na przyszlosc [emoji173]️

Do góry