reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Dziękuję słońce za słowa otuchy. Obyś miała dobrą intuicję:) Wiesz, ja to już nie mam co robić stymulacji, bo prawie nic z nich nie wychodzi. Wiem, że zostają dla mnie KD, ale ciężko mi do tego przekonać samą siebie. Podczytuje co piszę annemarie i inne dziewczyny i próbuje na ten temat choć trochę myśleć. A Ty to coś czuję, że niezły huragan jesteś;) Twój mężuś za Tobą nadąża? Bo coś mi się zdaje, że to niełatwe;) Miłej strzelanki! Ja kiedyś strzelałam, ale tylko z wiatrówki do celu.
@dżoasia a Ty byś mogła tu jakiegoś psikusa nakołować i przeczekać z tą miesiączką przez 9 miesięcy:D
Dgd, ja od ponad 8 lat o niczym innym nie marzę ;P
Miłej nocki dziewczynki.
Dla zapracowanych - od jutra zaczynam dłuuugi weekend, ha ;) a właściwie już zaczęłam :D Tak więc komu jutro do pracy tooo... niech szybko zleci ;)
No i mega kciuki za pikne bety jutro!!!!!!!!

reklama
To moje juz prawie 11 miesięczne blastki 4bc i 4cc trzymają mocno kciuki[emoji110] [emoji110] [emoji173] [emoji173] kiedy beta? [emoji848]

a wlasnie co do jakosci bo co oznacza ten numer z przodu? bo ja mam 2BB plus trzy 1BC i Pani doktor mowila ze te 1BC to sa trzeciej klasy ale ten 2BB to bardzo fajny zarodek. Ostatnio mialam 3BB i 3BC i ona mowila ze to podobne troche, mnie przeraza ta 1 z przodu, czy moje obawy sa bezpodstawne?

a wlasnie co do jakosci bo co oznacza ten numer z przodu? bo ja mam 2BB plus trzy 1BC i Pani doktor mowila ze te 1BC to sa trzeciej klasy ale ten 2BB to bardzo fajny zarodek. Ostatnio mialam 3BB i 3BC i ona mowila ze to podobne troche, mnie przeraza ta 1 z przodu, czy moje obawy sa bezpodstawne?
Jeżeli embrion rozwija się książkowo, to jego stopień rozprężenia jest określony liczbą od 1 do 6. A dokładnie:
1wczesna blastocysta, gdzie jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki
6wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.

W systemie klasyfikacji blastocyst wykorzystuje się także litery: A, B lub C. Za pomocą pierwszej z nich oznacza się węzeł zarodkowy, z którego powstanie organizm zarodka, druga zaś określa trofektodermę, czyli warstwę komórek, z której rozwinie się łożysko.

Zgodnie z przyjętymi kryteriami, litera A oznacza wiele komórek ściśle ułożonych obok siebie, a B – kilka komórek ułożonych luźno. Najniższa ocena dla węzła zarodkowego lub trofektodermy to C – bardzo mało komórek.
Tak naprawdę każdy zarodek, który przetrwał do 5 doby, ma duże szanse, nie istotne jakiej jest klasy. Stąd też, jeżeli twój zarodek w 5 dobie nie osiągnął stadium blastocysty to nie panikuj - wolniej rozwijające się zarodki niekoniecznie są wadliwe. Współczynnik implantacji moruli w 5 dobie jest porównywalny ze współczynnikiem implantacji wczesnych blastocyst. Pamiętaj nie jeden embrion utarł nosa wielkim embriologom i ich rokowaniom.

Takie cos znalazłam

To moje juz prawie 11 miesięczne blastki 4bc i 4cc trzymają mocno kciuki[emoji110] [emoji110] [emoji173] [emoji173] kiedy beta? [emoji848]
W sobotę, 9dpt. Nie wiem, czy doczekam... Dziękuję bardzo, takie śliczne słodziutkie kciuczki to musi się udać :)

@Dgd @Kurcia rozwalcie dzisiaj system betami! Pięknych liczb Wam życzę i dawajcie znać!!!

@Szczescie1986 jak odpoczniesz to napisz ze 2 słowa ;)

Ja się od wczoraj (5 dpt) czuję ciążowo. Mdli mnie od zapachu jedzenia strasznie. Wiem, że to niemożliwe, ale jeszcze trochę się połudzę ;)

Mam 18 letniego syna, dwoch przyszywanych ze strony meza wiec u nas jest chata pelna. I nie mam zadnego problemu z moim wiekiem... ostatnie 6 lat walczylam z tematem jak malo kto tutaj i widocznie mialo sie to stac wlasnie tu i teraz i to podwojnie. [emoji173]️[emoji173]️
Kochana próbuje jakoś ogarnąć info z forum i u was bliźniaki??:-)

@Dgd powodzenia dzisiaj i dawaj znać jak najszybciej!!
@sssurykatka żaden tam łudzenie tylko pewnie ciąża jak talala :)

Ja dziewczyny wpadam w wir pracy, także na betę idę koło 11 i "cito" znów do 8h od pobrania. Także jak tylko będą wyniki od razu dam znać!!
Miłego dnia wszystkim! oby pogoda była piękna i ciepluchna. no i bez wiatru.

A wiec dziewczyny streszcze wam moja wizytę w novium
4,5h badania, spisywania i wizyta z lewym i załapaliśmy się tez na wolskiego
Pierwsze co to mam wielka nadrzerke gdzie w Belgii się nie rusza,a tutaj zakazano mi od 6 lat dotykać bo samo zniknie przy ciazy:mad: oczywiście jest paskudna i to może być powód pierwszy brakiem ciazy
Drugi plan ściągnąć zarodka z Belgii do novium ale koszt nie z tej ziemi wiec zabiorę go tam tym bardziej ze jest tylko jeden ,ale najpierw posiew i jeśli jest dodatni to robimy kolkoskopie chyba nie dobrze zanotowałam nazwę
Co bardzo dziwiło lewego ze podchodząc tyle razy do in vitro nie mamy kariotypow które wczoraj zrobiliśmy
Dziś mam zrobi usg piersi czego nigdy nie robiłam i oczywiście wymaz z HPV jakoś tak
I teraz wolski hmm No nasienie słabe nawet bardzo i będzie starać się polepszyć choć może to się nie udac bo nikomu się nie udaje zrobić ze złego na dobre nasienie i teraz co mnie zaszokowało to ich metoda 8-) w klinice jest tak ze jeśli nie wychodzi in vitro przez 2 razy oni pobierają plemniki przez biopsje czyli przez jądra bo te które sam odda moga być uszkodzone i nie wystarczają do zapłodnienia dlatego ich metoda to metoda zabiegowa bolącą,ale skuteczna
Mój siedział taki blady ze myślałam ze skona ale z drugiej strony niech patrzy co my kobiety przechodzimy i tez niech pocierpi i niech zobaczy ze to nie jest tak łatwo bo czasem myślałam, ze jestem z tym sama ,a jego zadaniem to oddać nasienie to teraz dopiero zaczynał się schody i ciężka droga z jego strony tez( niby z jądra ściągane są młodsze i zdrowsze bo te co oddaje się od razu żyją do 3-4 h i obumierają)
Aaa dziewczyny Lewandowski słyszał o tym naszym słynnym forum może podczytuje ,ale mysle ze czyta same dobre komentarze :p
Wogole Novium jest najlepsza klinika w rankingu sam przyznał ze kiedyś był Białystok lecz teraz oni
Tyle ludzi było wczoraj jak na rynku drzwi się nie zamykały i wiecie co czułam ze nie jesteśmy sami z tym ,ze nie tylko my mamy problem i ze kazdy szuka tej pomocy ....
Wczoraj rano byłam w Krakowie wiec od 6-22 w aucie i w szpitalach i klinikach
W Krakowie zrobiłam kir i jeszcze raz ANA choć moga się zmienić nim wezmę tego zarodka bo przecież podlecze najpierw ta nadrzerke a to potrwa
Czy któraś miała z was ta kolkoskopie? Jak to wyglada? Jest bol ? Jaki to koszt?
Wczoraj zapłaciliśmy duza kasę ,a miała być tylko wizyta ,a wyszły badania
Ceny są kolosalne przyznam,ze byłam w szoku przy płaceniu
Ogólnie Lewandowski to madra głowa i powiedział ze widzi młodych ludzi chcących ale dla niego dziwne ze tyle razy i dalej nic i nic nie robią nic nie zmieniają żadnych badan dodatkowych jedynie to ze mam ta biopsje i jest dobra to już dobrze, mam jajniki piękne tylko paskudna nadrzerke
Dziś nie dałam rady zasnąć tyle myśli jak to poukładać
W Belgii mamy 2 refundacje
Tutaj zwolnienia z pracy, loty, hotele, i ta kasa gruba a tam jest refundacja ale może dla tych lekkich pacjentów dla których się powodzi mmam teraz wizytę u siebie z jednym z najlepszych lekarzy niby najlepszych w Belgii czekałam na ta wizytę 2 mc czy warto tam iść? Czy zacząć w novium? Wiem ze te pytanie powinnam zadać dla siebie bo wy za mnie nie możecie podjąć decyzji , ale może jakieś myśli podrzućcie ? Mam metlik
Ale z drugiej strony iść i może jeszcze dowiem się metody u naszego cudotwórcy w Belgii zapytać o ta nadrzerke i jeśli ten powiem nie ruszać to odpuścić leczenie w Belgii i nie tracić czasu i zacząć w novium?
Ale wam napisałam chyba mój najdłuższy Post jaki tutaj wstawiłam
Wczoraj nie odpisałam bo byłam
Padnięta i telefon tez był na wykończeniu

reklama
Do góry