reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

I tyle z mojej przygody z Parens...
"
Witamy,
Dzisiaj jest dzień 6 rozwoju Państwa zarodków oraz zakończenie ich hodowli.
W ciągu trwania hodowli nie zamrożono zarodków
Pozostałe w hodowli zarodki nie osiągnęły odpowiedniego stadium i nie zostały zamrożone,
a w dniu 6 zdegenerowały."
Ja nie wiem jak to możliwe....z 6 żaden :o coś mi to śmierdzi labolatarium

reklama
Nasza skala, nie wiem czemu jest inna :
Uzyskane zarodki:
1 -deg
2 -deg
3 -4CC -hodowla wydłużona do 6 dnia
4 -deg

Kryteria oceny:
1/ Stadium rozwoju:
1 = EB (wczesna blastocysta)
Skala 1-4 gdzie zarodek z oceną 1 jest najlepszy, 2 dobrej jakości, 3 średniej jakości,
4 zarodek słabej jakości.
2 Blastocel<50% objętości blastocysty
3 Blastocel >50% objętości blastocysty (pełna blastocysta)
4 Blastocel >50% objętości blastocysty oraz osłonka zaczyna robić się cieńsza
(blastocysta w pełni rozwinięta)
5 Blastocysta z jakimikolwiek oznakami przebicia osłonki (blastocysta wylęgająca się)
6 Blastocysta w pełni wylęgnięta z osłonki

2/ Stan węzła zarodkowego
A Dużo komórek ciasno upakowanych
B Dużo komórek lużno połączonych
C Kilka komórek połączonych razem

3/Stan trofoektodermu
A Dużo komórek tworzących spójną warstwę
B Komórki tworzące luźną warstwę
C Kilka dużych luźnych komórek połączonych razem
Jedno wyklucza 2 nie bierz pod uwage tego pierwszego zdania gdzie jest wpis skala 1-4. Przeczytaj dokladnie podzial od 1 do 6 ponizej tego zdania to jest wlasciwa klasyfikacja liczbowa blastocysty

"
Witamy,
Pozostałe w hodowli zarodki nie osiągnęły odpowiedniego stadium i nie zostały zamrożone,
Wg mojej kliniki hodowla do 6 doby to zbrodnia. Tylko bardzo dobre laboratoria moga sie na takie cos odwazyc.

Jedna będzie Laura :) a na drugą robimy casting hehehe nie nie jeszcze nie czuję, ale lekarz mówił ze Juz niebawem będą się wiercic. Najważniejsze że wszytsko jest ok i z Malymi i ze mna oby tak dalej! A Ty kiedy masz wizytę?
Laurka piekne imie [emoji7][emoji7] Ooo to nie jest ze mna zle jak ty przy dwuch btzdacach jeszcze nic nie czujesz a jestes chyba 2 tygodnie dalej niz ja jak dobrze pamietam. U mnie 17+3. I smieje sie ze moja Oliwia to musi chyba matke porzadnie po zebrach trzepnac zebym wiedziala ze to ona ;)

Wybieramy się do dr Mirockiego. Musimy spróbować bo nie będę już powtarzać tego samego schematu w Parens... Już nie liczymy się nawet z kosztami..byle by się wkoncu udało. Trzymam ciągle kciuki za naszego okruszka, ale z taką fragmentacja wiem że nie możemy zbytnio się łudzić
A korzystaliscie magnetycznej separacji nasienia przy wyborze plemnikow do zaplodnienia to jest wykorzystywane przy duzej fragmentacji

"
Witamy,
Karmenka zmykaj z tego parensa i nie wygłupiaj się więcej. Dziewczyno szkoda zdrowia. Dzwoń do novum i umawiaj się tam a tu zanknij rodział i nie myśl o tym ci było. Mnie też zarodki padły w parensie, w novum miałam piękne a w międzyczasie zaszłam w ciążę. Ile masz lat?

"
Witamy,
Przykro mi [emoji21][emoji21]

reklama
"
Witamy,

Dzizesss:(:(:(
cios prosto w serce, tule cie kochana

Do góry