[h=2]Roxii przesyłam przepis :-) smacznego, moja już w lodówce
Blok czekoladowy[/h] Autor:
fotoprzepis.pl
Kategorie: Ciasta i desery, Jednogarnkowe, Średnie, Świąteczne
Co roku w połowie maja przygotowuje blok czekoladowy
Korzystam oczywiście ze sprawdzonych przepisów mamy i babci. Ale nie byłbym sobą, gdybym nie dokonał modyfikacji
W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłem ilość cukru (ale nie ze względu na jego cenę
) oraz zwiększyłem ilość kakao aby uzyskać bardziej ciemną/gorzką czekoladę. Zachęcam do eksperymentowania i znalezienia własnej proporcji cukru, mleka w proszku i kakao.
Składniki:
- 500 g mleka w proszku (nie może być granulowane ani odtłuszczone!)
- 4 łyżki kakao (3 łyżki jeśli chcecie mieć bardziej mleczną czekoladę)
- 1 szklanka cukru (można zwiększyć do 1,5 szklanki – będzie słodko)
- 1 kostka margaryny
- woda lub mleko (ok. pół szklanki – woda dla uzyskania ciemnej czekolady, mleko dla mlecznej)
- wedle uznania: płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, herbatniki
Przepis:
W garnku rozpuszczamy margarynę do której dodajemy następnie cukier i kakao. Całość stale mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymujemy bazę naszej czekolady. Na tym etapie można popróbować i dodać więcej cukru wedle uznania. Dokładnie wymieszana polewa będzie gładka i aksamitna
Taką polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.Na tym etapie można dodać odrobinę wody lub mleka aby masa wyszła gładka. Do czekolady dodajemy ulubione dodatki i łączymy je przy użyciu drewnianej łyżki (będzie ciężko). Gotową czekoladę z dodatkami przekładamy do formy (blaszka, keksówka, naczynie żaroodporne) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc).
W garnku rozpuszczamy margarynę:
Całość stale mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymujemy bazę naszej czekolady. Na tym etapie można popróbować i dodać więcej cukru wedle uznania. Dokładnie wymieszana polewa będzie gładka i aksamitna
:
Taką polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej mleko w proszku:
Całość dokładnie miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy:
Na tym etapie można dodać odrobinę wody lub mleka aby masa wyszła gładka:
Do czekolady dodajemy ulubione dodatki i łączymy je przy użyciu drewnianej łyżki (będzie ciężko):
Gotową czekoladę z dodatkami przekładamy do formy (blaszka, keksówka, naczynie żaroodporne) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc):
Ta nagła zmiana koloru czekolady to wynik zmiany oświetlenia z nocnego (powyżej) na dzienny (poniżej):