Jak dla mnie instytucja kościoła często nie ma nic wspólnego z Bogiem. Wystarczy przypomnieć sobie historię... tzw. święta inkwizycja, wyprawy krzyżowe, palenie ludzi (niewiernych) na stosach. Oj dużo ma kościół na sumieniu, też w obecnych czasach. Nie twierdzę, że kliniki to czyste dobro, bo często to tylko fabryka ivf, a nie leczenie bezpłodności, ale każdy wybiera to, co uważa za słuszne i możliwe w danym momencie. Ja na pewno nie będę się przed nikim tłumaczyć z in vitro, jak i z tego, że od lat żyję z mężem bez ślubu kościelnego. Kościół wyklucza takie osoby, a ja nie mam potrzeby się na siłę pchać. Uważam, że żyję w taki sposób aby nikogo nie krzywdzić (w przeciwieństwie do wielu tzw. Polaków Katolików stojących w pierwszym rzędzie w kościele). Motylku nie powinno Cię to męczyć. Naprawdę nic złego nie robiszNie wiem co zrobię i dlaczego myśl o spowiedzi się u mnie pojawiła? Po poczytaniu ich wykładni wiem że nie mają racji. Żadna tutaj z nas nie chce niczego niszczyć ani nie produkuje niczego nadliczbowo. Ja jeszcze nie wiem czy ta ciąża okaże się szczęśliwa, jeslj tak to mam jeszcze jeden zarodek. Planuje po niego wrócić choć trójki dzieci nie planowałam. Jeśli ksiądz bedzie nieprzyjemny to odejdę i już nigdy nie wrócę.
reklama
Jesteśmy z mężem podwójnymi chrzestnymi. Rodzice dzieci wiedzieli jaka u nas sytuacja - brak ślubu, a pomimo tego nas wybrali. Biorę udział w uroczystościach, ale nie chodzę do komunii. Nikt nie ma pretensji. No może za wyjątkiem szajbniętej teściowejJa zostałam wychowana w katolickiej rodzinie. Tutaj już nawet mogę odpuścić swoją osobę, trudno mogę zostać wywalona z kręgu kk. Mam jednak zobowiązania, jestem matką chrzestną dzieci w rodzinie co zrobię podczas komuni? Serio nigdy nie myślałam że kk invitro traktuje jako grzech ciężki. Bardziej sobie wyobrażałam że jest jak z antykoncepcją, klepią ale większość to akceptuję. No niestety nawet jak pójdę do spowiedzi to muszę być szczera i powiem że nie żałuję i byłam gotowa na jeszcze jedną stymulację. Chyba będzie mi trudno, zobaczymy jak wyjdzie.
NataliaNNN
Fanka BB :)
:* A orientuje się ktoś jaki najniższy poziom estradiolu może być na cyklu sztucznym żeby utrzymać ciążę, jest coś takiego?Nie bój się miałaś bardzo ładna betę...
NataliaNNN
W poniedziałek zrobię badania bo zeswirujeSprawdź jeszcze raz bete, bo nerwowo pewnie nie wytrzymasz i potem już USG. Szkoda się denerwować. Ja przyznam że progesteron robiłam tylko raz w 9 dpt.
Brzuch jak balon mam cały czas, nie mam w co się ubrać. Zostają mi sukienki.
NataliaNNN
A estradiol też robilas?Sprawdź jeszcze raz bete, bo nerwowo pewnie nie wytrzymasz i potem już USG. Szkoda się denerwować. Ja przyznam że progesteron robiłam tylko raz w 9 dpt.
Brzuch jak balon mam cały czas, nie mam w co się ubrać. Zostają mi sukienki.
NataliaNNN
Ja mam dwa razy dziennie prolutex, a Wy?Na sztucznym cyklu pewnie bardziej bym się przejmowała. Mamy dużo tego progesteronu, w ulotce prolutex piszą aby zażywać jedną dziennie. Z reguły lekarze jeszcze coś zalecają doustnie albo luteinę po język. To nas zabezpiecza przed niedoborami.
Mi w klinice także nie zlecili badań progesteronu.
motylek24
Wiesz ja jestem w innej sytuacji. Jak zostawałam chrzestną to nigdy nie przypuszczałam że będzie mi potrzebne in vitro. Są jeszcze inne dla mnie ważne sprawy.Jesteśmy z mężem podwójnymi chrzestnymi. Rodzice dzieci wiedzieli jaka u nas sytuacja - brak ślubu, a pomimo tego nas wybrali. Biorę udział w uroczystościach, ale nie chodzę do komunii. Nikt nie ma pretensji. No może za wyjątkiem szajbniętej teściowej
Zapytałam tylko o spowiedź bo po poczytaniu w necie byłam zdziwiona jak kk poważnie do tego podchodzi.
motylek24
O kurczaki gdzie ty sobie go zapodajesz, czasem miejsce wkłucia boli jak cholera i twarde coś się robi pod skórą.Ja mam dwa razy dziennie prolutex, a Wy?
Ja mam raz dziennie do tego trzy TAB. Duphastonu.
motylek24
Nie robiłam estradiolu i estrofem odstawiłam już 11 dpt.A estradiol też robilas?
W najbliższym czasie jak bedzie wszystko ok zrobię progesteron może jedną tabletkę mniej mogę brać.
Nie wiem dlaczego niektóre kliniki chca badań tego hormonu.
Ostatnia edycja:
reklama
Agniecha1508
@gosia321A dziekuje dziekuje czujemy sie dobrze Oliwki narazie jeszcze nie czuje albo nie wiem ze to akurat to sa jej ruchy. Napewno mala siedzi matce na pecherzu i cisnie za niego co chwile
kurczę to ja bez dzidziaka na pęcherzu latam siku co 5 min
Podziel się: