reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dawaj fote brwi. Ja jak urodze to ide na lasery pachwin a brwi tez mnie bardzo korca
Po korekcie , teraz zamiast pieknego brazowego koloru jest ognista czerwień :growl: pasuje me lico brwiowe kolorystycznie , do służbowej koszulki czerwonej:p mnie się tatuaż marzy - i jak się uda to sobie zrobię - choć po doświadczeniu bolowo-brwiowych - dwa razy pomyśle :growl:

Ostatnia edycja:
Albo oba uszkodzone razem i też jest ok
Tzn. dostaje od mamy zdrowy 4 i 18, a od taty może dostać zdrowy 4 i zdrowy 18, chory 4 i chory 18 - obie sytuacje są ok, ale gorzej jak dostanie chory 4 zdrowy 18 lub zdrowy 4 chory 18 - tutaj jest wada genetyczna. Każdy człowiek ma po 2 chromosomy w parze dlatego jest tyle kombinacji, bo zakładam że tylko na jednym z pary jest translokacja

Shaggy coś na pewno robimy, bo jak sama wiesz bez tego nasze in vitro to jak naturalne starania (chyba). PGS NGS to badanie wszystkich chromosomów, prawda? To najprawdopodobniej właśnie to, ale lekarz nam jeszcze nic nie powiedział.
Jak u Was się sytuacja potoczyła? Mogłabyś powiedzieć jaką translokację ma Twój mąż? Ja mam translokację zrównoważoną między 1 a 7. W zapisie t(1;7)(p36.1;p15.3).
Właśnie widziałam w kalendarzu, że Ty masz już podglądanie maluszka. Jak u Was było? Za którym razem się udało? I gdzie się leczycie?
Mój ma 4z 18. my byliśmy w Poznaniu invimed dr Sr.... jak pisałam wyżej dwie naturalne ciaze zakończone w 19 i 20 tc. nie mieliśmy problemu z zajściem bo oprócz translokacji nic nam innego nie dolega. mialam dwie stymulacje zeby uzbierać zarodki. Byl jeden z pierwszej i 4 z drugiej stymulacji. do badań nadawały się trzy. no i okazało się że dwa sa zdrowe a jeden z wadami. Pierwszy transfer jednego zarodka ( lekarz chciał dwa ale ja się nie zgodzilam ) i mamy termin na wrzesień:) chlopak. Poprzednie ciaze to tez chłopcy. został mi jeden zbadany zarodek. wiec sa jeszcze szanse na rodzenstwo.

A i jeszcze jedno, z tego co czytałam lub Pani genetyk mi mówiła, to podczas diagnostyki przedimplementacyjnej nie da się rozróżnić zarodka bez translokacji od zarodka z translokacją zrównoważoną. Czyli nie wiemy czy nasze dziecko będzie miało całkowicie poprawny układ chromosomów czy taki jak ja i problem z rozrodem.
o to zapytaj w klinice bo nie jestem przekonana. przecież liczą te prążki a ich budowa wskazuje na nr chromosomu. przecież w naszych kariotypach to potrafią a u zarodka juz nie? a nawet gdyby tak było to za dwadzieścia czy trzydzieści lat to może nie być juz takie problemowe jak teraz.

Tak bo niestety moje komórki już się nie nadają:(
Agonia, a widzialas moze ten artykul o kd, ostatnio okazalo sie, ze moja dalsza znajoma robi in vitro I po probie na swoich zdecydowala sie na KD no I jakos tak wyszlo, ze sie zgadalysmy. Tez wlasnie jej wyslalam ten artykul, bo wiem ze dziewczynom przynosi radosc. Jest w jez angielskim, ale w wielkim skrocie, DNA matki, ktora nosi dziecko w lonie ma wielki wplyw na ekspresje genow dziecka. Tzn ty I ja z tego samego oocytu z nasieniem tego samego faceta mialybysmy inne dzieci bo naukowcy odkryli, ze jednak mamy bardzo duzy wplyw na geny dziecka. Faktycznie genow po nas nie dziedzicza, ale pod naszym wplywem zachodzi ekspresja genow, moze dlatego czesto kobiety z kd mowia ze dzieci sa mimo wszytsko podobne do nich...pozostaje jeszcze wiele do odkrycia na tym terytorium.
Link do: Does A Gestational Carrier Have Any Genetic Influence on the Child She Carries?

reklama
Mój ma 4z 18. my byliśmy w Poznaniu invimed dr Sr.... jak pisałam wyżej dwie naturalne ciaze zakończone w 19 i 20 tc. nie mieliśmy problemu z zajściem bo oprócz translokacji nic nam innego nie dolega. mialam dwie stymulacje zeby uzbierać zarodki. Byl jeden z pierwszej i 4 z drugiej stymulacji. do badań nadawały się trzy. no i okazało się że dwa sa zdrowe a jeden z wadami. Pierwszy transfer jednego zarodka ( lekarz chciał dwa ale ja się nie zgodzilam ) i mamy termin na wrzesień:) chlopak. Poprzednie ciaze to tez chłopcy. został mi jeden zbadany zarodek. wiec sa jeszcze szanse na rodzenstwo.

Cieszę się Twoim szczęściem oby i do mnie się los uśmiechnął w ten sposób jesteś dla mnie dowodem, że się udaje.
U mnie poroniona ciąża to też chłopak

Do góry