reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

@Apsik1981 - kochanieńka mam dwa miesniaki- przez dwa lata urosly i to poro - niestety jeden tak umiejscowiony , ze naturalsa ciezko zaliczyć ale podobno przy inv nie ma znaczenia. Są do usunięcia. Chodzi mi o to, ze lekarze stwierdzają - spróbujemy invitro - jak nie wyjedzie to usuniemy miesniaki i znów sprobujemy za 4- 6 m-ce. Dlaczego nie zlecono tego 2 lata temu, jak zaczęliśmy odbijać sie od drzwi do drzwi klinik. Wczesniej 2 lata u ginekologów. W moim przypadku czas jest ogromnie ważny - stara jestem. No cóż widocznie jest tak ,jak powiedział cudotwórca z Łodzi :p , ze teraz jest nasz czas na ciążę ;) dobrze , ze ktoś w to wierzy. No nic ,nie ma co płakać nad rozlanym mleczkiem tylko chwytać byka za rogi.

ja też już swoje lata mam. Ale u mnie nikt tego mięśniaka nie chce usunąć. Nawet w klinice lekarz oglądał i tez powiedział, że to nie jest przyczyna tego, że nie mogę aktualnie zajść w ciążę.
A w marcu jak byłam na usunięciu endometriozy w szpitalu leżała ze mną dziewczyna w moim wieku i właśnie miała mięśniaka 10 cm, który pojawił się jej zaraz po urodzeniu dziecka i usuwali jej przez to całą macicę.

reklama
Ostatnio bylo duzo na temat tej mutacji i ona nie jest wskazaniem do heparyny. Ja tez mam zakecona heparyne ktora jeszcze tylko kilka dni dzięki Bogu bede brac bo juz dosc tych zastrzykow mimo ze wyniki mialam ok. Jak udajemy sie do imunologa to oni nawet jak jest ok zalecaja heparyne zapobiegawczo. I dobrze ze zalecaja ale mutacje ma polowa populacji a większość kobiet w ciazy nie bierze nic innego niz kwas foliowy. Ale jesli doc Ci to badanie zlecił to ok, ja tego nie neguje tylko wiele dziewczyn robi badania w ciemno bo ktos inny je robil a moim.zdaniem nie tedy droga
Ja dondocenta z kompletem badań pojechałam z ciechocinka I kazał dorobicntylko to z karteczki. Dzieki Bogu przez potwierdzenie mam refundacje na heparyne...

ja też już swoje lata mam. Ale u mnie nikt tego mięśniaka nie chce usunąć. Nawet w klinice lekarz oglądał i tez powiedział, że to nie jest przyczyna tego, że nie mogę aktualnie zajść w ciążę.
A w marcu jak byłam na usunięciu endometriozy w szpitalu leżała ze mną dziewczyna w moim wieku i właśnie miała mięśniaka 10 cm, który pojawił się jej zaraz po urodzeniu dziecka i usuwali jej przez to całą macicę.
Ooo , no widzisz co lekarz to zdanie inne - no nic . milego

Osz kurcze, no to zmienia caloksztalt. Czyli wypadaloby dorobic, heh... Myslalam, ze to to samo. Dzieki.

PS. Jest cos co nie rozumiem patrzac na ich strone. Oznaczenie przeciwciał przeciwplemnikowych ASA surowica a to samo z nasieniem
Przeciwciała p/plemnikowe (ASA)
– SpermMar Test IgA i jeszcze podobny test tylko ilosciowy z nasienia :confused: Czyli robi sie wszystkie trzy? Gdzies na necie wyczytalam, ze tego typu testy robi sie swiezo po wspolzyciu. Czy to prawda?
Felia, ANA1 i ANA2 chyba dopiero sie robi jesli wyjda ci pozytywne przeciwciala ANA, tak mi przynajmniej powiedziala Pani na reepcji z APC, bo ja z tych co robily badania na wlasna reke przed wizyta ;). Ja zrobilam przeciwciala p/plemnikowe (ASA) ale nie wiem wlasnie jak sie to ma przy in vitro, czy to warto badac, moze dziewczyny wiedza. Chodzi chyba o to, ze u kobiety przeciwciala ASA oznacza sie z krwi, a u mezczyzny z nasienia. Ja robilam tylko ASA, nie te dwa inne, ktore wymieniasz bo ale tak jak mowie na wlasna reke I dr nic nie kazal w tym kierunku dorabiac. Mnie wyszly pozytywne przeciwciala lozyskowe APA w tym najnizszym mianie, ale Pasnik powiedzial, ze to pewnie po biochemincznej I w ogole sie tym nie przejmowal (moze sterydy i tak sobie z nimi poradza wiec nie ma znaczenia?W kazdym razie dr w ogole tym nie byl zaniepokojony).
Mysle, ze waznymi badaniami, o ktore czesto prosi dr Pasnik sa IMK i CBA. Czesto dziewczyny tez mowily,ze PAI zleca. WIesz ja chcialam ogarnac jak najwiecej bo mieszkam w UK i chcialam to wszystko przyspieszyc wiec zrobilam badania, o ktorych dziewczyny pisaly na wlasna reke, fakt pewnie na niekotre wydalam niepotrzebnie kase, ale coz.

Jestem załamana. Byliśmy po konsultacji po nieudanym invitro. Okazało się ze komórki były słabe dlatego żadna nie dotrwal do 5 doby. Zaplodnily się wszystkie ale potem z dzielenie był problem albo za szybko albo za wolno.
Lekarz powiedział ze jeszcze raz możemy spróbować a potem to już nie poleca invitro na moich komórkach. Zlecil dodatkowe badanie genetyczne dla wyjaśnienia przyczyny. Mąż ok.
Czy ktoras z was miała podobna sytuacje a mimo to udało się na swoich komórkach?
Biore q10 100 mg i dhea 50mg. Witaminy. Kupiłam teraz Maca. Zastanawiam się nad tym sluzem slimaka? Ci jeszcze mogę zrobić? Poradźcie. Proszę. Dajcie mi jakąś nadzieje ze się jednak uda.

Jestem załamana. Byliśmy po konsultacji po nieudanym invitro. Okazało się ze komórki były słabe dlatego żadna nie dotrwal do 5 doby. Zaplodnily się wszystkie ale potem z dzielenie był problem albo za szybko albo za wolno.
Lekarz powiedział ze jeszcze raz możemy spróbować a potem to już nie poleca invitro na moich komórkach. Zlecil dodatkowe badanie genetyczne dla wyjaśnienia przyczyny. Mąż ok.
Czy ktoras z was miała podobna sytuacje a mimo to udało się na swoich komórkach?
Biore q10 100 mg i dhea 50mg. Witaminy. Kupiłam teraz Maca. Zastanawiam się nad tym sluzem slimaka? Ci jeszcze mogę zrobić? Poradźcie. Proszę. Dajcie mi jakąś nadzieje ze się jednak uda.
Jodziu w kwietniu 2017r. Miałam in vitro w krk i z 6 komórek wszystkie padły po 3 dobie. Lekarz nie patrząc mi się w oczy powiedział że słabe komórki i tyle. Od środy wiem że jestem w ciąży. Jodziu a gdzie ty podcjodziłaś i ile masz lat?

Surykatko bardzo mi przykro że musisz przez to przechodzić. Ale to się skończy a takie ciąże pozamaciczne też są jakimś pozytuwnym znakiem że się uda. Mam nadzieję że po kolejnym transferze będziesz w tych 96 procentach. Zresztą jestem pewna że przy tylu zarodkach uda ci się. A u mnie....no coż oszołomienie i dalej niedowierzanie. Po tych wszystkich latach bólu i cierpienia za łatwo to przyszło i jakoś nie mogę w to uwierzyć, tym bardziej że dla mnie zachodzi się w ciążę przez in vitro:rofl2:
Mam nadzieję, że już niedługo zobaczysz serduszko i szczeście zaleje Cię wielką falą i nie opuści a kolejne 8 miesięcy a potem długie lata :)
Ja już przepłakałam swoje. Teraz skupiam się na zdrowieniu, urlopie i planie do dalszej walki :) Będę mamą, choćbym miała to dziecko sobie z księżyca ściągnąć.

Nie wiem, ten profil limfocytarny chyba byłby ok, ale jeśli wolałabyś mieć np badanie na wizytę do Paśnika to chyba warto te subpopulacje w synevo zrobić - tak czy inaczej odsyłają do APC, a to badanie jest rozszerzone i więcej można wywnioskowac na jego podstawie. Tylko uprzedzam, że w macierzyństwie Paśnika nie znają i nie chcą brac jego zaleceń pod uwagę. Odsyłają do Pituchowej, która tak czy srak zaleci ci immunoglobuliny.

Dziewczyny nie rozumiem Waszych dylematów "czy dany lekarz/klinika biorą pod uwagę zalecenia innego lekarza?". Owszem klinika może podważyć zalecenia GINEKOLOGA spoza kliniki, ale jak gin może podważyć zalecenia lekarza innej specjalizacji lub w ogóle nie brać ich pod uwagę. To są odrębne jednostki chorobowe. I żaden lekarz nie ma prawa zmusić do wizyty u konkretnego lekarza. On może zalecić specjalistę, ale wybór nazwiska należy tylko do Was.

Kochana nic nie rob na wlasna reke. Zaraz pewno bedzie na mnie hejt ale zauwazylam.ze strasznie duzo badan robia dziewczyny w ciemno. Ja sama od siebie nie zrobilam ani jednego badania. Na forum np popularne jest badanie na mutacje MTHFR. Mamaginekolog mowila ostarnio ze.polowa populacji bodajze ma to. Ja bylam u bardzo wielu gibekologow w trakcie leczenia, bylam u 3 immunologow i nikt mi tego bsdania nie zlecił a zobacz ile dziewczyn to robilo pewno na wlasna rękę. Moj m robil te przeciwciala bo macierzynstwo je chcialo ale tam bylo.mase badan na ktore pewno nikt nie patrzyl a kosztowaly kupe kasy

Mi też mthfr zaden immunolog nie zlecił. Pewnie z wywiadu nie wynikało, że może być z tym problem. Nie robiłam też ana. Pasikonik wie o co pytać i wyciąga wnioski, szanuje pacjentów i ich portwele, a nie wali badaniami w ciemno.

reklama
Do góry