reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Nio, ale jak się ktoś uprze że chce to zrobią? Bo ja kiedyś gdzieś wyczytałam, że przy pco nie dość że pęcherzyki mają utrudniony wzrost przez grube otoczki jajnika (co u mnie jest niestety dużym problemem), to dodatkowo komórki jajowe mają grube osłonki i nie dość, że plemniki mają się gorzej przebić to i zarodki mają utrudnione wykluwanie. Ja nie chcę ryzykować, nawet jak mi ktoś powie, że nie trzeba to mu nie uwierzę :p
No to musisz to wyłuszczyć embriologowi ;)
Embryoglue nigdy nie zabronią, a pewnie jak na AH się uprzesz to Ci zrobią.

Mhm... No właśnie ja fartem dostałam się w miesiąc ale wynik po pół roku bo zamrozili nasza krew i nie mieli czasu odmrozić. Za duzi rzeczy pilnych (prenatalne badania) i pełnopłatne zlecenia
Ja dzwonilam po 3 tygodniach co drugi dzien do Krakowa pytac sie o wyniki wiec chyba po 10 telefonie mieli mnid dosc i zrobili ;)

Nio, ale jak się ktoś uprze że chce to zrobią? Bo ja kiedyś gdzieś wyczytałam, że przy pco nie dość że pęcherzyki mają utrudniony wzrost przez grube otoczki jajnika (co u mnie jest niestety dużym problemem), to dodatkowo komórki jajowe mają grube osłonki i nie dość, że plemniki mają się gorzej przebić to i zarodki mają utrudnione wykluwanie. Ja nie chcę ryzykować, nawet jak mi ktoś powie, że nie trzeba to mu nie uwierzę :p
Pierpn wie ale mysle ze jak sie uprzesz to tak. Embriologow tam uwielbiam wiec na pewno da sie z nimi dogadac

Jak nie chcesz czekac tyle czasu to działaj na 2 fronty. Próbuj ale żeby być ubezpieczoną to pozapisuj się też gdzie trzeba. Taka wizyte przeciez zawsze można odwołać, jak się uda. A jak nie to będziesz mieć zaklepane terminy. Ja tak zrobiłam np w tamtym roku - po 2 nieudanych IUI zaklepałam już termin w klinice od ivf, jak 3 iui się nie udała to zaraz miałam wizytę startową do ifv. Zresztą teraz też zaatakowałam oba fronty - zapisałam się do nowej kliniki i równocześnie na szczepienia. Na wizycie byłam za wczasu, żeby poznać nowego doktorka i obczaić temat, ustalić mniej więcej plan itp, umówić się kiedy start i takie tam. Jakby pozlecał jeszcze jakies dodatkowe badania to miałabym też czas, żeby spokojnie i bez nerwów je zrobić. Ale chyba był zaskoczony grubością mojej teczki bo sam stwierdził, że mam ich już tyle, że on nic już nie będzie zlecał.
Chyba podjęłam decyzję zadzwonię jeszcze do Olsztyna i zapytam kiedy mają termin do tego genetyka zobaczymy jak będzie długi to się umowie w Białymstoku na termin do genetyka i może podejdę jeszcze bez tych kariotypow a wizyta będzie zaklepana mam już wizytę ustawiona do Pasnika na 15 maja Ale jeszcze się wacham jechać nie jechać ***** jakie to jest ciężkie nie wiem już co robić lekarz mówi że on by zlecił imunologa dopiero jak by ten 3 się nie udał to wtedy można by było skonsultować z imunologiem zobaczę jeszcze podzwonie poszukam ale on każe je zrobić przed tym transfer bez wyników nie chce zrobić transferu więc muszę zrobić i wtedy transfer

Chyba podjęłam decyzję zadzwonię jeszcze do Olsztyna i zapytam kiedy mają termin do tego genetyka zobaczymy jak będzie długi to się umowie w Białymstoku na termin do genetyka i może podejdę jeszcze bez tych kariotypow a wizyta będzie zaklepana mam już wizytę ustawiona do Pasnika na 15 maja Ale jeszcze się wacham jechać nie jechać ***** jakie to jest ciężkie nie wiem już co robić lekarz mówi że on by zlecił imunologa dopiero jak by ten 3 się nie udał to wtedy można by było skonsultować z imunologiem zobaczę jeszcze podzwonie poszukam ale on każe je zrobić przed tym transfer bez wyników nie chce zrobić transferu więc muszę zrobić i wtedy transfer
Ale kariotypy teraz akurat ci się do niczego za bardzo nie przydadzą, bo rozmrażanych zarodków raczej się nie bada. Więc ten temat spokojnie możesz załatwiać w tak zwanym międzyczasie. Jeśli w kariotypach wychodzi coś nakichane to zaleca się ivf z badaniem genetycznym zarodków - to jest koszt ok 15-20 tys za procedurę. A jak pójdziesz do Paśnika to może zleci ci tylko intralipid albo heparynę czy jakieś inne cudo i może się uda. Który masz dziś dc? Transfer by był w następnym cyklu? Jeśli chcesz to podejdz do niego, a Paśnika sobie przełóż na początek czerwca, jak będziesz wiedziec czy się udało czy nie. Proste ;)
A swojego dr pociśnij o jakies dodatkowe leki - steryd albo przynajmniej acard i/lub heparynę. Zapytaj, czy stosuje intralipid - jeśli tak, to niech ci go zleci. Zobaczysz jaki będzie efekt.

Do Pasnika mozesz jechac i wziasc zalecenia co do badan i podejsc do transferu jak sie uda to badan nie zrobisz a jak nie to bedziesz juz wiedziala jak dzialac

reklama
Do góry