reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Halo, co słychać? Już w domku?
Witajcie [emoji4]
Dziekuje Koniczynko[emoji5] dzisiaj popoludniu wyszlam do domu. Ale jestem pelna podziwu dla dziewczyn, ktore daja rade wytrzymac wywolywane farmakologicznie poronienie do samego konca. Ja po 24h walki bylam juz w takim stanie, ze z poczatkowej twardej postawy zdecydowanego unikniecia zabiegu, jak sie okazalo na usg, ze trofoblast jest gleboko osadzony w endometrium i nic nie drgnelo, to dzis juz sama o zabieg prosilam i byl on dla mnie ogromna ulga. Takze pomimo mojej wczesniejszej postawy, po tym co przeszlam, uwazam, ze zabieg jest zbawienny. A nie bylam na jakims zaawansowanym etapie ciazy, 2 tyg temu Dr w klinice mowil ze to 7tc.. to pewnie tez kwestia indywidualnego odczucia, progu bolu, stanu organizmu itp. Ale dla mnie to byla masakra [emoji15]
Wlasnie dziewczyny, co jesc na anemie? Wcinam szpinak, buraki, czerwone mieso, nawet od niedawna czerwone wytrawne winko[emoji6] a i tak morfo wyszla mi kiepsko

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kiedy transfer ? Masz jeszcze mrozaki z 1 stymulacji ? Czy juz jesteś po 2
Ostał się ostatni biedaczek :) Jak sie nie uda to zbieram kasę i na druga stymulację zmieniam klinike. Transfer myślę gdzies tuż przed świętami :) Kurka w życiu bym nie przypuszczała, że jedna procedura będzie trwac rok (jakoś początkiem marca miałam pierwszą wiz w klinice....)

Metylowane Wit. B biorę od dzisiaj . Homocysteina wyszła mi prawie 13 więc kwalifikuje się do zbicia. Jestem umówiona w przyszłym tygodniu do genetyka więc zobaczę co mi powie. Zastanawiam się też nad hematologiem. Do tej pory brałam tylko acard.
Przy wersji homo - metyle będą ok, ale przy hetero trzeba uważać. Mi przy hetero na samych metylach homocysteina poszybowała z 7,9 na 15,2, co świadczy o tym, że organizm podczas metylacji witamin korzysta z nieuszkodzonego ramienia genu, więc metyle u mnie sie nie sprawdzają. Po powrocie do syntetyków ostatnio homocysteina wyszła 8,7

Witajcie [emoji4]
Dziekuje Koniczynko[emoji5] dzisiaj popoludniu wyszlam do domu. Ale jestem pelna podziwu dla dziewczyn, ktore daja rade wytrzymac wywolywane farmakologicznie poronienie do samego konca. Ja po 24h walki bylam juz w takim stanie, ze z poczatkowej twardej postawy zdecydowanego unikniecia zabiegu, jak sie okazalo na usg, ze trofoblast jest gleboko osadzony w endometrium i nic nie drgnelo, to dzis juz sama o zabieg prosilam i byl on dla mnie ogromna ulga. Takze pomimo mojej wczesniejszej postawy, po tym co przeszlam, uwazam, ze zabieg jest zbawienny. A nie bylam na jakims zaawansowanym etapie ciazy, 2 tyg temu Dr w klinice mowil ze to 7tc.. to pewnie tez kwestia indywidualnego odczucia, progu bolu, stanu organizmu itp. Ale dla mnie to byla masakra [emoji15]
Wlasnie dziewczyny, co jesc na anemie? Wcinam szpinak, buraki, czerwone mieso, nawet od niedawna czerwone wytrawne winko[emoji6] a i tak morfo wyszla mi kiepsko

Kochana żelazo ze szpinaku wchłania sę w obecności wit C więc sok z cytryny jest tu ok. Może jakies żelazo w tabl, skoro naturalne rzeczy nie działają?
Dobrze, że już po wszystkim :*

Kochana żelazo ze szpinaku wchłania sę w obecności wit C więc sok z cytryny jest tu ok. Może jakies żelazo w tabl, skoro naturalne rzeczy nie działają?
Dobrze, że już po wszystkim :*
W takim razie podpytam gina o zelazo jak bede u niego na kontroli w pon. Nie wiem czy nie pomylilam tabletek, podobno zelazo jest "ciezkostrawne" podczas suplementacji.
Jeszcze jedno, rozmawialam z lekarzami w szpitalu na temat mozliwosci histeroskopii, zamiast lyzeczkowania. Wyjasnili mi, ze nie mozna tego robic w macicy wypelnionej krwia, a taka wlasnie jest w trakcie poronienia.

Zobacz załącznik 841560 Dzień dobry,
Dziewczyny obcykane w immunologii @dżoasia @annemarie @misis188
A może ktoś jeszcze się mądry znajdzie :) Podpowiecie mi co widzicie w moich wynikach immuno od Paśniaka? Bo kolejna wizyta 23 marzec dopiero a trochę rzeczy mnie zastanawia. Generalnie ja widzę ze Th1 mega obniżone, (ten interferon gamma to mnie wmurował w ziemie trochę, prawie go nie mam...Spotkalyscie się z czymś takim? TNF obniżone, IL 2 lekko podwyższona). Th2 w normie/ na granicy normy. Tylewidze ale niewiem co w związku z tym.

ANA wyszło dodatnie, 1:160 czyli dokładnie na granicy tej dodatnosci o ile dobrze rozumiem, Gosia radzi od razu rozszerzyć o ANA 2 i 3 żeby mieć na wizyte. A to co miałam robione to na pewno jest 1? Bo nie znam się na tych testach a nie ma numerka
Koniczynko, z tego co do mnie dotarło po mojej wizycie, to tak:
IL 10 choc w normie, to za niska (znaczy, jest/była odpowiedź na ciążę ale za mała - u Ciebie bardzo podobny wynik do mojego, z tym, że Ty chyba jesteś już dłuższy czas po poronieniu, więc nie wiem jak to się ma w tym przypadku - ja badanie robiłam ok miesiąc po łyżeczkowaniu)
IL 2 powinna być jak najmniejsza, a jeśli jeszcze podwyższona, to źle.
IFN/IL10 jak na ciążę najlepiej do 0,5 - u Ciebie 0,6 więc też nie jest źle
Z IMK to: stosunek cd4/cd8 ponoć ma być w okolicach 1 (u mnie 1,8 i na to nic nie mówił, ale ta info, że powinien być w okolicach 1 jest od jednej dziewczyny, która u niego była).
Z resztą - nieee wiem, nieee pomogę :(

W takim razie podpytam gina o zelazo jak bede u niego na kontroli w pon. Nie wiem czy nie pomylilam tabletek, podobno zelazo jest "ciezkostrawne" podczas suplementacji.
Jeszcze jedno, rozmawialam z lekarzami w szpitalu na temat mozliwosci histeroskopii, zamiast lyzeczkowania. Wyjasnili mi, ze nie mozna tego robic w macicy wypelnionej krwia, a taka wlasnie jest w trakcie poronienia.

Co do suplementacji żelaza, to wiem tylko tyle, że jak się je podaje u niemowląt, to bardzo często występują zatwardzenia i maluchy się mogą męczyć - jak jest u dorosłych nie wiem... Wątróbka ma dużo żelaza, jak dasz radę przełknąć to polecam (ja akurat lubię;) ). Nie powinno się jej spożywać w trakcie ciąży ze względu na dużą zawartość retinolu (wit A), bo wysoki poziom w ciąży może prowadzić do wad u płodu.
O histero przy poronieniu (lub zamiast łyżeczkowania) nie słyszałam więc też nie pomogę, wydaje mi się właśnie, że powinno się ją robić kiedy w macicy jest czysto, dlatego też się zdziwiłam, jak któraś z dziewczyn Ci o tym pisała.

Co do suplementacji żelaza, to wiem tylko tyle, że jak się je podaje u niemowląt, to bardzo często występują zatwardzenia i maluchy się mogą męczyć - jak jest u dorosłych nie wiem... Wątróbka ma dużo żelaza, jak dasz radę przełknąć to polecam (ja akurat lubię;) ). Nie powinno się jej spożywać w trakcie ciąży ze względu na dużą zawartość retinolu (wit A), bo wysoki poziom w ciąży może prowadzić do wad u płodu.
O histero przy poronieniu (lub zamiast łyżeczkowania) nie słyszałam więc też nie pomogę, wydaje mi się właśnie, że powinno się ją robić kiedy w macicy jest czysto, dlatego też się zdziwiłam, jak któraś z dziewczyn Ci o tym pisała.
Watrobke uwielbiam[emoji4] a Ty mi wlasnie przypomnialas ze mam w zamrazalniku sporo watrobki cielecej, ktora kupila mi mama jak byla u nas tuz po transferze i ktorej nie ruszalam wlasnie ze wzgledu na ciaze [emoji5]
Co do histero to dokladnie tak mowili w szpitalu. Ze histero to wprowadzanie wody/jakiegos plynu do macicy i gdyby to wprowadzili, gdy jest obecna we wnetrzu krew, to doszloby do wyparcia krwi do jamy brzusznej.

Watrobke uwielbiam[emoji4] a Ty mi wlasnie przypomnialas ze mam w zamrazalniku sporo watrobki cielecej, ktora kupila mi mama jak byla u nas tuz po transferze i ktorej nie ruszalam wlasnie ze wzgledu na ciaze [emoji5]
Co do histero to dokladnie tak mowili w szpitalu. Ze histero to wprowadzanie wody/jakiegos plynu do macicy i gdyby to wprowadzili, gdy jest obecna we wnetrzu krew, to doszloby do wyparcia krwi do jamy brzusznej.

No to smacznego zwalczania anemii:D
Ja właśnie doczytałam dzisiejszy (wczorajszy) dzień i zmykam lulu, dziś pobiłam rekord rekordów i spędziłam w pracy 15,5h :p Jak tak dalej pójdzie to na transfer nie zdążę :D

reklama
No to smacznego zwalczania anemii:D
Ja właśnie doczytałam dzisiejszy (wczorajszy) dzień i zmykam lulu, dziś pobiłam rekord rekordów i spędziłam w pracy 15,5h [emoji14] Jak tak dalej pójdzie to na transfer nie zdążę :D
Strasznie dluga zmiana[emoji15] masakra
W takim razie spokojnej nocy [emoji4]

Do góry