Koniczyna82
Fanka BB :)
Pappa 93% przypadkow przesiewowo wyłapie, w połączeniu z USG więcej. Ale jeśli już wyjdzie ryzyko podwyższone to wcale nie oznacza ze wskazuje na chorobę tylko mówi o tym ze trzeba rozszerzyć diagnostykę na wszelki wypadek.Trzymam kciuki zeby było dobrze. Pappa to tylko statystyka , 93 % jakiejs pewnosci. nifty 98%. ale powiem ci ze mojej kolezance w zeszlym roku wyszlo tez podwyzszone ryzyko z pappa przy idealnym usg i po zrobieniu nifty nie potwierdzilo sie . Wiem ze to trudne ale sprobuj ne myslec za duzo w czarnych kolorach bo to jeszcze nic nie znaczy. Teraz rozumiem mojego lekarza z pierwszej ciazy , ktory odradzal pappa i od razu radzil dla wykluczenia chorob amniopunkcje. Po zastanowieniu zrobilam bo czekalo mnie samotne rodzicielstwo u najlepszego specjalisty od amnio w warszawie dr, Roszkowski . wszystko bylo ok. czeka sie tylko ok 3-4 tyg. tutaj znow nerwy sa zw. z tym pappa i chyba o to chodzi z ta amnio ze daje prawie 100% wynik . bez gdybania . Ja na razie nie robilam amnio ale sie zastanawiam nad panorama , ma rozszerzone badanie wad.Ale dalej to jest tylko bad. statystyczne . w usg , mam tez na razie jedna zagwostke bo lekarka dojrzala jakis kregozmyk ale sama nie wie czy to rzeczywiscie jest bo maly jest jeszcze bardzo malutki i znow czekanie tez mam do nast. usg u lekarza specjalisty i male nerwy . Bedzie dobrze !!!!
Amnio jak to amnio - wynik pewny ale badanie inwazyjne i robi się je przy wskazaniach - albo coś niepokoi albo wiek albo przeszłość... i na pewny wynik obecnie nowymi metodami czeka się tydzień. Metoda fish co można zrobić dodatkowo w 2 dni, tylko ze ten test ma większy margines błędu i nie jest prawnie uznawany za wiazacy