reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kurciu ta endomenda jest pod kontrolą tj. Jest wyciszona? Ile masz lat?
Mam niecałe 28 lat. W marcu 2017 miałam laparoskopię, podczas której pousuwali mi zrosty i powycinali widoczne ogniska. Torbieli czekoladowych nigdy nie miałam. Zaraz po operacji kazali się od razu starać. Najpierw przez parę miesięcy staraliśmy się naturalnie (ale do tego wszystkiego wyszły niepękające pęcherzyki). Więc w związku z tykającym zegarem (odrastającą endomendą) zalecili nam IVF.
Więc nigdy nie przechodziłam fazy wyciszania czy sztucznej menopauzy (poza gonapeptylem na długim protokole).

reklama
Mam niecałe 28 lat. W marcu 2017 miałam laparoskopię, podczas której pousuwali mi zrosty i powycinali widoczne ogniska. Torbieli czekoladowych nigdy nie miałam. Zaraz po operacji kazali się od razu starać. Najpierw przez parę miesięcy staraliśmy się naturalnie (ale do tego wszystkiego wyszły niepękające pęcherzyki). Więc w związku z tykającym zegarem (odrastającą endomendą) zalecili nam IVF.
Więc nigdy nie przechodziłam fazy wyciszania czy sztucznej menopauzy (poza gonapeptylem na długim protokole).
Kurciu według mnie to działaj dalej bez przerwy,pierwsze in vitro, to może być statystyka, a nie poważny problem. Czas przy endomedzie jest też istotny więc lepiej działać, wiek masz super a to duużo, klinika dobra, zarodki ładne, kurcze mam nadzieję że to ta cholerna statystyka.

probowalas dalej?dlaczego uważasz że to wina komórek a nie ple mnikow?
Najlepiej jest zrobic dodatkowe badanie nasienia msome i scd( fragmentacja chromatyny plemnikowej ) przy komorkach ... ciezko powiedziec ... moga tez byc uszkodzone waDliwe .... zalezy jaki wiek . Amh .... u ciebie ? Zwykle zalecane jest.na poprawe jakosci komorek jajowych o przy staraniach do in vitro i nie tylko u mojej lekarki : dhea . I antyoksydanty : vit c 3000mg, d3 2000iu, coq10 200-300 mg, jod , plus kw foliowy 5mg lub metylowany , vit b6 i b12.faceci musza brac swoje witaminki i wtedy mozna poprawic. Conajmniej 3 miesiace przed. No i uzywki ograniczyc szEgolnie papierosy i alkohol .

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Kurciu według mnie to działaj dalej bez przerwy,pierwsze in vitro, to może być statystyka, a nie poważny problem. Czas przy endomedzie jest też istotny więc lepiej działać, wiek masz super a to duużo, klinika dobra, zarodki ładne, kurcze mam nadzieję że to ta cholerna statystyka.
Przerwy na pewno nie robię, ale zastanawiam się tylko nad immunologią ewentualnie... Nie mówię że od razu do Paśnika. W GynC pracuje Sydor, a on jest z Krakowa. Może nie jest Paśnikiem, ale podobno dość dobry.
I tak będę szła długim pewnie więc mam trochę czasu na jakieś dodatkowe badania...Nie chciałabym po prostu czegoś przegapić. :(

moze sie upewnij co twoj lekarz mial na mysli mowiac biopsja bo moj mi tez mowil o biopsji i mial na mysli histero i badanie Nk a wiec takie gdybanie nie ma co jak nie jestes pewna dokladnie co chca zrobic.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Z tego co wiem ,ze to ma być biopsja specjalistyczna coś takiego:errr: i ze maja ja wysłać aż do Paryża i ,ze to płace ja w 100% czyli te 500e ale dokładnie co i jak to będę wiedziała dopiero 17 kwietnia ,ale do tej daty to sfiksuję jak nic nie zrobię dodatkowo:confused2:dlatego teraz zastanawiam się czy ta biopsja może mi otworzyć drzwi do naszego problemu? Czy w tej biopsji może być tez histero?

Dziewczyny a jakie suplementy polecacie mam troche czasu żeby sie podciągnąć zdrowotnie :)
Ja przed stymulacją brałam koenzym q10 żeby komórki jajowe były lepsze, royal jelly, cynk, selen, folian, D3.
Wyślę Ci na priv całą listę jak chcesz - kiedyś dziewczyny tu wrzucały i sobie zapisałam.

Kochana wiem ze jest ci ciezko ale to byl pierwszy transfer. Moj siodmy dopiero byl udany a wczesniej mialam trzy razy transferowane 2 zarodki i beta nawet nie drgnela, 3 razy mialam transfer jednego zarodka i po drugim byla ciaza biochemiczna. Umow sie na wizyte do dr Grettki i zobaczysz czy cie skieruje na jakies dodatkowe badania. Mnie przed 3 procedura a pierwsza pod jego okiem chcial wyslac na laparoskopie i histeroskopie ale to mialam zrobione przed podejsciem do in vitro wogole. Dodatkowo kazal mi zrobic immunofenotypy. A przed 4 procedura wyslal mnie do immunologa. Ja nigdy sama zadnych dodatkowych badan nie robilam bez jego wskazania. Jedyne co to przrd wizyta u Pasnika zrobilam homocysteine. Wiem ze Ci bardzo ciezko ale jestes w dobrych rękach i zobaczysz co dr powie

Przerwy na pewno nie robię, ale zastanawiam się tylko nad immunologią ewentualnie... Nie mówię że od razu do Paśnika. W GynC pracuje Sydor, a on jest z Krakowa. Może nie jest Paśnikiem, ale podobno dość dobry.
I tak będę szła długim pewnie więc mam trochę czasu na jakieś dodatkowe badania...Nie chciałabym po prostu czegoś przegapić. :(
Szczerze powiedziawszy Sydora zalecenia byly takie same jak Pasnika, przynajmniej w moim przypadku tylko z tym drugim mozesz w razie watpliwosci bezplatnie mailowac i jest taki troche wiecej do ludzi choć Sydor nie jest zly. On przyjmuje w GC ale przyjmuje tez w Krakowie bo raz bylam w Krakowie. Warto zapisac siecw Gc na liste rezerwowa-ja tak robilam i wizyty byly w miarę szybko albo sprobuj do Krakowa sie umowic no z tego co kojaze mieszkasz tam. Tylko juz nie pamietam gdzie przyjmuje, musisz poszperac na internecie

reklama
Dziewczyny a jakie suplementy polecacie mam troche czasu żeby sie podciągnąć zdrowotnie :)
Ja bralam przed punkcja ferti formule-na internecie mozesz kupic caly zestaw składający sie z dwoch rodzajow tabletek, herbaty i takiego proszku do rozpuszczania. Mozna to kupic jeszcze w katowicach, Częstochowie i bielsku w klinikach GC lub w aptekach u nich

Do góry