reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Piszę po raz pierwszy trochę przez łzy. Wczoraj miałam punkcję 6 komórek pobranych 3 nadawały się do zapłodnienia. Dzisiaj telefon od embriologa tylko jednak komórka zapłodniona. Transfer umówiony na czwartek. Jakoś nie wierzę że uda się jej przetrwać do czwartku. Bardzo cieżko przechodzę procedury, psychicznie to wszystko jest dla mnie za trudne
Czasami właśnie ta jedna potrafi dać upragnioną ciążę. Bądź dobrej myśli i nie przekreslaj tego podejścia.

[emoji127] 28.09.2017 Piotruś i Oleńka

reklama
Tak to nasze pierwsze podejście, pierwsza stymulacja. Leczymy sią w Gamecie w Kielcach. Zaczełam od Mensinorm 2 ampułki w sumie codziennie 225. Musiałabym zerknąc w papiery które mam w domu ile to już dni, sama straciłam rachubę. AMH tez w normie. Czekam do czwartku, boje sie że komórka nie podzieli się i z transferu nici :(
Ja ma 31 lat, mój partner starszy o 15 lat.

Olga ,pierwsza stymulacja jest zawsze troche testowa.Lekarz nie wie z gory jak bedziesz reagowac na hormony,jaki protokol lepszy wiec ciezko sie na cokolwiek tutaj nastawiac. Wierze ze jest ci ciezko,ale spisuj tego zarodka na straty. To ze inne nie przetrwaly nie znaczy wcale ze ten tez padnie.To w koncu osobnie sobie zyjaca istotka.Moze oczywisci i tak byc ze czwartku nie dotrwa,to potwierdzi jedynie to ze plemniki byly faktycznie slabe i trzeba na przyszlosc pomyslec o dodatkowych metodach przy zaplodnieniu. Ale daj mu szanse i nie odbieraj sobie nadzieji.

Bylam dzis na becie kontrolnej po poronieniu. Spadla na 0,2. Dodatkowo jednak lekarz zrobil badania TSH i zatkalo mnie. Wynik 3,1 a zazwyczaj dotychczas najwyzszy byl w okolicach 2-2,4. Po zbiciu nawet ok 1,7. Usg tarczycy mam za soba, wszystko ok. Jestem poirytowana czemu taki wynik. Biore rankiem pol tabletki letrox 75mg.

Nie mowcie mi prosze ze taki wynik moglbyc powodem poronienia bo szlag mnie trafi :eek:
Bo przy ciazy tarczyca szaleje,dlatego moglo podskoczyc.Nie masz tego TSH nie wiadomo jak wysokiego.I jesli wogole przez wysokie TSH to w ciaze sie nie zachodzi.Moim zdanie to nie byl powod.

Nie wiem czy to do końca jest zgodne z prawem. Zapytam na następny raz o taką możliwość, ale wątpię.
Napewno, rodzina zastępcza odpada, rozmawiałam jakiś czas temu z osobą która prowadzi takie szkolenia. Oczywiście dostaje się niemowlaka, ale żyjesz w niepewności , bo dziecko nie na unormowanych prawnych regulacji. Potem oczywiście w pierwszej kolejności rodzina zastępcza ma prawo adopcyjne do dziecka . Taka sytuacja dla mnie byłaby za trudna. Cały czas niepewność czy matka biologiczna nagle sobie nie przypomni o swoim dziecku.
Wystarczy że tyle oczekiwań , marzeń miałam przy in vitro. Drugi raz mogłabym się nie podnieść.
Jest to zgodne z prawem,bo też sporo o tym czytałam adopcja ze wskazaniem to biologiczna matka która potencjalnie was wybierze ma 3 miesiące na zrzeczenie się praw rodzicielskich przed sądem i was wskazuje jako nową rodzinę dla dziecka.

Próbuje ale jak już pisałam psychicznie bardzo źle to wszystko znoszę. Od początku miałam stany lękowe i poglębiająca sie depresję. Powtarzam sobie że to wszystko robie dla wyzszego celu. Dziękuje za słowa otuchy wiem że nie jestem jedna jedyna z takim problemem. Mój partner ma już dwójke dzieci myśle że jemu jest duzo łatwiej. Wciąz pali się ta iskierka nadziei że ta jedna komórka wystarczy.

Długo ale zleci:) ten czas możecie poświęcic na urzadzanie pokoiku dla dziecka. Co do adopcji ze wskazaniem to trafilam kiedys na forum gdzie kobiety sie oglaszaja ze oddadza dziecko. Niejednokrotnie jest to niestety sprzedaż dzieci. Ja bym o to nie pytala zeby Was nie skreslili. Do adopcji ze,wskazaniem musicie miec takie samo przygotowanie co do zwyklej, wiec wszystkie kursy, szkolenia pozytywnie skonczone. Mozecie poszukac ale bym sie w osrodku nie przyznawala nawet jesli rozwazasz taką opcje. W tedy rodzice biologiczni w sadzie musza sie zrzec praw do dziecka i ze jako rodzicow wskazuja was
Dokładnie tak,w ośrodku adopcyjnym o to nie pytaj.Owszem niejednokrotnie jest to niestety sprzedaż dzieci,...ale są też matki które oddadzą dobrym ludziom dziecko w zamian za to ze w czasie ciąży zapewnią jej opieke..

Ale od 2016 roku sa juz jakies ograniczenia :
Poinformowała o tym w czwartek Kancelaria Prezydenta. Nowelizację Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz Kodeksu postępowania cywilnego Sejm uchwalił 24 lipca. Przygotowała ją sejmowa komisja polityki społecznej i rodziny, z inicjatywy posłanki Magdaleny Kochan (PO).
Najważniejszym punktem noweli jest wprowadzenie ustawowej definicji "adopcji ze wskazaniem" i rozwiązań gwarantujących, że w pozostałych przypadkach konieczne będzie pośrednictwo ośrodka adopcyjnego.
Podczas parlamentarnych prac nad nowelizacją posłowie przekonywali, że bez problemu w internecie można znaleźć ogłoszenia "kupna lub sprzedaży dziecka" i zdarza się nawet, że szpital wydaje dziecko na podstawie aktu notarialnego - stąd potrzeba uporządkowania procedur adopcyjnych.

Krytyczni wobec tych zmian byli parlamentarzyści PiS, uznając, że nowela wprowadza zbyt duże utrudnienia dla osób, które chcą wskazać rodziców adopcyjnych dla swego dziecka, a nie zawsze takie sytuacje wynikają z wyrachowania, czasem jest to spowodowane warunkami materialnymi, chorobą, czy brakiem akceptacji w otoczeniu. Pierwotnie sceptyczny był również rząd, który uznał, że zaproponowane rozwiązania są nadmierną ingerencją w prawa rodziców. Wskazywano, że z danych statystycznych wynika również, że do adopcji przez członków rodziny (rodzeństwo, dziadków) dochodzi rzadko i ma to miejsce w przypadkach nadzwyczajnych, np. osierocenia dziecka w wyniku śmierci obojga rodziców.

O poparcie dla nowelizacji apelował rzecznik praw dziecka Marek Michalak, który o wprowadzenie tego typu rozwiązań upominał się od kilku lat. Jego zdaniem jest to konieczne ze względu na dobro dziecka - obecnie ani rodzice, ani żadne instytucje państwowe nie mają kontroli nad tym, w czyje ręce ono trafia w wyniku adopcji ze wskazaniem.

Ustawa w głównej części ma wejść w życie na początku 2016 r.

Czyli wynika z tego ,ze cala procedura idzie przez osrodek adopcyjny

Bo przy ciazy tarczyca szaleje,dlatego moglo podskoczyc.Nie masz tego TSH nie wiadomo jak wysokiego.I jesli wogole przez wysokie TSH to w ciaze sie nie zachodzi.Moim zdanie to nie byl powod.

Ufff, u mnie jak zawsze byla juz wizja apokaliptyczna. Dzieki...

Macica czysta, beta spadla, wiec nic tylko brac sie za nadzerke a poki co zmuszac do wspolzycia faceta i zapisac sie na joge :)

No i ta nieszczesna klinike zmienic. Nadal myslimy, ale jednak Katowice wybierzemy. Mysle tylko czasami, ze nigdzie wsumie nie ma cudotworcy i kto wie, czy to wogole ma sens.

Dla mnie przekręcenie się z lewego na prawy bok było wyzwaniemo_O ale ja miałam hiperkę. Są dziewczyny, które na drugi dzień śmigają jak gdyby nigdy nic:)
Każda reaguje inaczej. Na ogół wysokie amh i duża ilość komórek sprzyjają złemu samopoczuciu.
Z drugiej strony Hiszpania to cywilizowany kraj, więc w razie W nie będziesz skazana na szamana:D
Ja mam właśnie dosyć wysokie amh i komórek wczoraj doktor naliczył 17ście. Chyba poczekam do piątku z rezerwacją noclegów. A jak to jest z tą hiperką? Tego się dostaje przy punkcji? Ogólnie wiem,że chodzi o przestymulowanie,ale jeśli teraz się dobrze czuję,to nie wyklucza,że dostanę hiperki?

reklama
Ja mam właśnie dosyć wysokie amh i komórek wczoraj doktor naliczył 17ście. Chyba poczekam do piątku z rezerwacją noclegów. A jak to jest z tą hiperką? Tego się dostaje przy punkcji? Ogólnie wiem,że chodzi o przestymulowanie,ale jeśli teraz się dobrze czuję,to nie wyklucza,że dostanę hiperki?
Moze sie rozkręcić nawet kilka dni po punkcji

Do góry