reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Któryś z radwanow tam będzie w klinice w Warszawie czytałam na necie

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom
No pisza ze taki sklad, znacie tych lekarzy? Niesamowicie dobrze piszecie o tej klinice, tak mysle czy warto o nich pomyslec. A w ogole czy ktos z Was przenosil mrozaki z jednej kliniki do drugiej???

• dr hab. n.med. Iwona Szymusik – dyrektor medyczny
  • dr n.med. Grzegorz Południewski
  • dr n.med. Paweł Radwan

reklama
A to Ty sama decydujesz jakie zarodki chcesz? U nas to embriolog wybiera i podaja te z najwiekszym potencjalem. Sprobuj moze zadzwonic do embriologow i z nimi porozmawiac ktore transferowac i ile a przed transferen mozesz przeciez chyba pogadav z lekarzen prowadzacym ze jednak zdecydowalas sie na transfer dwoch zarodkow. Ja nie wien czy tu ma znaczenie ktory transfer i w ogóle ale ja te wszystkie rzeczy z embriologami ustalalam ktorzy dzwonili odnosnie godziny transferu i mowili jakie zarodki bedziemy transferowac
Nie mam jak porozmawiac z lekarzem bo dr jutro nie pracuje a nie mam do niej kontaktu. Jak się widziałyśmy powiedziałam ze chce jeden. Zadzwonię do laboratorium i się dopytam czy można jednak dwa. Oni mogą się z dr skontaktować. Oczywiscie decyduje embriolog ale mogę się na coś upierać troszkę. Ja właśnie nie chciała bym mieszać mocny + słaby.

To jest mój pierwszy transfer w ich klinice ale tak w ogóle to piąty. Transfer po jutrze więc decyzja o tym ze rozmrażane są dwa i które musi zapaść jutro.

dżoasia, leżałam już kilka razy z córą w szpitalach i raz jej zrobili w kierunku celiakli, ale tylko z krwi, a czytałam, że to niemiarodajne, bo podobno najlepiej z kosmków jelita.
oczywiście tamte wyszły ujemne, ale gdy byłam w czasie którejś już ntej procedury in vitro przeszłam na bezglutenowe odżywianie i tak samo córcię przestawiłam i muszę przyznać, że to był najlepszy okres dla jej jelit.
Przydaloby sie uderzyc do dobrego gastrologa, ktory by zrobil corce gastroskopie (mozna w uspieniu zeby dziecko nie cierpialo) z pobraniem wycinka jelita. Wtedy bedziecie mieli pewnosc czy corka ma celiakie czy tylko jakas forme nietolerancji glutenu. To istotne bo przy celiakii trzeba zachowac duzo bardziej rygorystyczna diete niz przy zwyklych nietolerancjach. Poza tym celiakia jest niebezpieczna dla zdrowia i zycia. Podcza gdy nietolerancje juz nie tak bardzo. Ale zarowno przeciwciala z krwi jak i wycinek jelita pobiera sie zanim pacjent przejdzie na diete bezglutenowa! To bardzo wazne. W przeciwnym razie, nawet jesli choroba jest obecna mozna jej nie zdiagnozowac prawidlowo.
Jesli zauwazylas, ze byla poprawa samopoczucia corki przy diecie bg to moze miec jakas forme alergii.
Druga sprawa, zle na caly organizm wplywa niewlasciwa flora bakteryjna jelit - tzw SIBO. Tak naprawde to wszystko jest polaczone rowniez z nietolerancja glutenu. Robi sie badanie tzw wodorowy test oddechowy zeby zdiagnozowac SIBO. Wtedy podaje sie antybiotyk Xifaxan ktory wybija w jelitach wszystkie bakterie a pozniej sie wprowadza stopniowo te dobre bakterie przy pomocy bardzo scislej diety Foodmap, ale to juz trzeba przy pomocy doswiadczonego dietetyka.
Jesli jest jakas nietoleracja pokarmowa, alergen podraznia kosmku jelitowe, przykleja sie do scianek jelit a pozniej to juz krok do nieszczelnosci ktora bezposrednio skutkuje roznymi chorobami autoimmunologicznymi.
Dlatego tak wielu dziewczynom np przy Hashimoto pomaga zmiana stylu zycia i diety.
Pisze ze to wazne bo przerabialam to wszystko na sobie. Lecze sie w poradni gastrolog od wielu lat z powodu roznych dolegliwosci jelitowych i wiem jak potrafia one wplywac na funkcjonowanie calego organizmu. Tez duzo inf mozna uzyskac od ludzi ze Stowarzyszenia Osob z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej. Maja lokalne oddzialy, jesli zwrocisz sie o pomoc napewno podesla Ci dobrych gastrologow wyspecjalizowanych w leczeniu dzieci, ktorzy przyjmuja w Twoim regionie [emoji4]
Jakby cos, mozemy porozmawiac na priw. [emoji5]
Napewno tez polecany tutaj przez dziewczyny wybitny specjalista od immunologii dr Pasnik Wam pomoze.
Trzymam kciuki Kochana! Glowa do gory!

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

;) zobaczymy co Pasnik jutro powie jak zadzwoni bo jesli sie nie ugnie i bede musiala brac leki immunosupresyjne a nie tylko steryd to moj transfer przesunie sie w czasie. Ale na wszelki wielki niech endo rosnie ;)
A z bluzkami tez jest dupa szczegolnie z koszulami ze nie wspomne o kurtkach ze trzeba rozmiar wieksza wziasc zeby cyce schowac :D
U mnie nawet te z lycra wisza na bezdupiu :)
@dzoasia, @gosia321, ja w tym samym klubie jestem. Duze cyce, duzy brzuch, dzieki odstawieniu glutenu jest lepiej ale daleko do tego aby bylo super :)

@gosia321, daj znac czy do Ciebie zadzwoni. Jutro wraca do pracy, mam nadzieje ze sie dokopie do mojego maila. Ja za to w czwartek ide na badanie krwi i w sumie mam zrobic wszystkie badania oprocz NK i histerokopii, z tym mi sie troche przeciagnie bo zrobimy to dopiero pod koniec nastepnego cyklu bo teraz po tym poronieniu to ciezko wyczuc na jakim etapie jestem i kiedy najlepiej NK robic. Zdecydowalam sie ze bede robic przez punkcje, w tym samym czasie co histeroskopie.

No ale okazały się oba zdrowiutkie :) a chodzi właśnie o to ze jak jeden na pewnym etapie bardzo wczesnym przestaje się rozwijać z powodu jakichś tam jeszcze nie poznanych czynników sprawiających ze od początku jest skazany na niepowodzenie to uruchamia odpowiedz macicy „do widzenia”
Oczywiscie nie zawsze bo tych „czynników” cała masa a większość to białe plamy nauki, nie zbadane.
Rozumiem. Czyli na dobrą sprawę niekoniecznie podanie dwóch zarodków zwiększa szanse na ciążę. Ehhh u mnie pierwszy transfer zakończył się sukcesem dlatego w tych obszarach jestem zielona i może całe szczęście .

[emoji127] 28.09.2017 Piotruś i Oleńka

@JoannaRak @anett96 i @labelladurmiente myślałyście o Chodakowskiej - mam dla Was świetną alternatywe :p

haha! wlasnie mialam napisac czytajac wasze zwierzenia jak tu schudnac a jak przytyc ze ja znow ruszam na oboz odswiezyc umysl i przemyslec kilka spraw. Tym razem jade do Ani Dziedzic na oboz 'Piekna FIT Ty' a wiec na pewno wroce piekna :) mam nadzieje ze tez FIT!!! Co do pieknosci to beda tez tam wyklady z wizazystka a wiec licze ze sie i czegos naucze!!! To juz drugi raz jade, ostatnio bylam u Chodakowskiej, dla mnie to czas dla mnie samej aby odreagowac od tego co sie wokol mnie dzieje, na szczescie mam wspanialego meza ktory od razu podlapal i mowi jedz a on z synkiem poraz kolejny na caly tydzien zostanie :)
A wiec bedzie sie w marcu dzialo! Juz sie nie moge doczekac.

@tamiza, a co do alternatywy to mysle ze super sprawa. A mozesz powiedziec dokladnie czym sie zajmujesz? Praca z konmi piekna sprawa!

@dzoasia, @gosia321, ja w tym samym klubie jestem. Duze cyce, duzy brzuch, dzieki odstawieniu glutenu jest lepiej ale daleko do tego aby bylo super :)

@gosia321, daj znac czy do Ciebie zadzwoni. Jutro wraca do pracy, mam nadzieje ze sie dokopie do mojego maila. Ja za to w czwartek ide na badanie krwi i w sumie mam zrobic wszystkie badania oprocz NK i histerokopii, z tym mi sie troche przeciagnie bo zrobimy to dopiero pod koniec nastepnego cyklu bo teraz po tym poronieniu to ciezko wyczuc na jakim etapie jestem i kiedy najlepiej NK robic. Zdecydowalam sie ze bede robic przez punkcje, w tym samym czasie co histeroskopie.
A ja Wam dziewczyny tych cycow to zazdroszcze [emoji6] co jak co ale dopiero przy stymulacji po raz pierwszy w zyciu pojawilo sie u mnie cos na ksztalt okreslenia "cyc" choc to wciaz jest marne B/no moze w porywach do C [emoji16] u mnie za to szerokie biodra i duze dupsko [emoji53] kijowo bo bez proporcji

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziękuję Wam za pomoc i za każdą radę.
Jestem na prawdę w okropnym stanie psychicznym przez ostatnie miesiące.
Tak, ja jestem JoannaRak do dr Paśnika umówiona tylko,że był termin na jedną wizytę na 16 lutego, może dr za opłatą skonsultowałby też badania mojej córci,
Nic tak nie męczy psychicznie jak choroba, cierpienie dziecka lub innej bliskiej osoby.
Mam nadzieję, że to tylko podłoże alergiczne chociaż z testów skórnych i z krwi na alergie bardzo nieznacznie wyszło i iG swoiste też niskie.
Martwię się o nią, bo nie dość, że przeżyłam batalię , żeby Ona w ogóle była to teraz znowu muszę o nią walczyć.
Ja też jestem po poronieniach w tym jednym ratującym życie po ciąży pozamacicznej.
Z histerioskopii wychodziło wszystko ok, jajniki też w miarę pracuję.
Ale mam grupę kwri rh - a mąż ma + i np; po porodzie stwierdzono u małej przeciwiciała , ale przeciwko jej grupie krwi , które wytworzyłam ja, a ciągle były badane tylko przeciwciała dotyczące czynnika rh.
Może jednak tak sugerowałam tutaj pies pogrzebany?
Mam hashimoto i niedoczynność tarczycy. Bardzo wysokie mam te przeciwciała antyG i antyTPO.
Robiłam na własną rękę ana i wyszły ujemne, a robiłam też antykoagulant toczniowy też ujemny.
Co mogę jeszcze zrobić?
Może jednak gdybyśmy kiedyś spróbowali to na obcej młodej komórce, a nasieniu męża lub tak jak chciałam kiedyś spróbować na moich komórkach, ale nasieniu dawcy? tylko tutaj mąż na pewno się nie zgodzi. Ja z tym problemu nie mam.

ja zrobilam tak samo i sie skonsultowalam, tylko ze ja mialam szybkie pytanie ale jak u Ciebie wiekszy problem to moze zadzwon do Pan w recepcji i popros o wiecej czasu abys miala wystarczajaco czasu aby spokojnie porozmawiac o sytuacji corci, to naprawde wazne i wierze ze on Wam pomoze. Ja sie tylko jego zapytalam o bole nocne a on za trzy sekundy juz na kartce mi napisal, co zbadac, co robic i co kupic ... Jak jedziesz pierwszy raz to na pewno bedziesz bardzo zadowolona. Badz dobrej mysli, na pewno bedzie dobrze :)

Do góry