reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
A jak sie w koncu udalo z tym TSH? Bo chyba mialas podniesione?
Ile transferow za Toba? Na pewno pisalas ale tyle historii ze juz mieszam wszystko... napisz jakimi lekami bylas obstawiona teraz, jakie badania mialas juz robione. Na pewno cos tu uradzimy.
Kolejne podejscie bedzie sukcesem.

Moje TSH to 2,6, panel tarczycowy w normie. Biorę od poprzedniego czwartku euthyrox 25 po pół tabletki dziennie.
Miałam jeden transfer w listopadzie 2 trzydniowych zarodków z nasienia męża. Oczywiście były piękne, klasa sama w sobie. ;) Była wtedy "przygoda" z betą: w 11 dpt = 2, w 13 dpt = 10,3, w 15 = 24 (coś koło tego), 18 dpt = 42,5 i po tym zaczęła spadać. Wtedy podchodziłam do transferu bez ruszania tsh, bo nie wiedziałam, że 2,68 (tak było wg badania z sierpnia), to za dużo i lekarz nie zwrócił na to uwagi.
Nie mieliśmy intralipidu ani embryoglue, bo wg ginekolog było to zbędne.

Teraz jestem w 6 dpt blastocysty nd (oczywiście piękna i cudowna ;) ) i beta = 0. Też nie brałam intralipidu ani embryoglue, bo doszliśmy do wniosku, że skoro mamy czynnik męski a moje komórki są takie super i ze mną jest ok, to po co. Widać błąd.

Przy jednym i drugim transferze 3x1 luteina 100, 3X1 duphaston, 3x1 estrofem, w tym cyklu również acard raz dziennie wieczorem. Przed transferem teraz brałam estrofem 3x1 i tydzień przed włączony został duphaston i luteina.

No i pytanie, co zrobić przed kolejnym transferem? Nie mam totalnie pomysłu, bo nie mam wiedzy. Na lekarzy z kliniki raczej w kwestii porady i ukierunkowania nie liczę.
Mamy jeszcze 4 mrożaczki - 2 trzydniowe z nasienia męża i 2 blastki nd.

Dziękuję za wszelkie sugestie. :*

Moje TSH to 2,6, panel tarczycowy w normie. Biorę od poprzedniego czwartku euthyrox 25 po pół tabletki dziennie.
Miałam jeden transfer w listopadzie 2 trzydniowych zarodków z nasienia męża. Oczywiście były piękne, klasa sama w sobie. ;) Była wtedy "przygoda" z betą: w 11 dpt = 2, w 13 dpt = 10,3, w 15 = 24 (coś koło tego), 18 dpt = 42,5 i po tym zaczęła spadać. Wtedy podchodziłam do transferu bez ruszania tsh, bo nie wiedziałam, że 2,68 (tak było wg badania z sierpnia), to za dużo i lekarz nie zwrócił na to uwagi.
Nie mieliśmy intralipidu ani embryoglue, bo wg ginekolog było to zbędne.

Teraz jestem w 6 dpt blastocysty nd (oczywiście piękna i cudowna ;) ) i beta = 0. Też nie brałam intralipidu ani embryoglue, bo doszliśmy do wniosku, że skoro mamy czynnik męski a moje komórki są takie super i ze mną jest ok, to po co. Widać błąd.

No i pytanie, co zrobić przed kolejnym transferem? Nie mam totalnie pomysłu, bo nie mam wiedzy. Na lekarzy z kliniki raczej w kwestii porady i ukierunkowania nie liczę.
Mamy jeszcze 4 mrożaczki - 2 trzydniowe z nasienia męża i 2 blastki nd.
Kochana ja bym pomyślała o histero oraz o badaniach które wrzuciła annemarie - przynajmniej trochę z tego. Dodatkowo może alo mlr?

Intralipid i embrioglue też bym brała, jak dr nie chce dać to powiedz, że bez tego nie podejdziesz

@dżoasia @Kurcia @misis188

następnym razem biorę embryo i intralipid.

Nie miałam nigdy histero.
Jakie badania @annemarie wrzuciła, bo chyba coś przeoczyłam. :(
Zapisuję allo mlr na listę badań do zrobienia. :)

Tak się też zastanawiam, bo mam zawsze bardzo obfite miesiączki, naprawdę bardzo mocno, aż mi się słabo robi. To też chyba niedobrze.

Do in vitro miałam tylko badania podstawowe. Nic ekstra.

Tak się też zastanawiam, bo mam zawsze bardzo obfite miesiączki, naprawdę bardzo mocno, aż mi się słabo robi. To też chyba niedobrze.

Popieram. Zrób histeroskopie przed kolejnym podejściem. Upewnij się że masz porządek w macicy szczególnie jak masz obfite miesiączki.

Paladzewski tez podobinjest ok! Oni bardzo cisną transfer lub kolejny cykl. Kunicki jest dobry, cierpliwy ale bardzo bardzo zajety. Ja go lubię, mnie pamięta ale dziewczyny mówią, ze dlatego, ze taki zajety to mało ma czasu. Panie na recepcji zdziwione, ze mam do niego numer a ja wysyłam mu smsy i tyle. Jezak tez jest dobry. Nie wiem ja mam naprawde poważny czynniki męski, ruchu zero, fragmentację a jednak jakieś blastki z 6 jajek mi wychodzą wiec chyba ok. Jeśli masz wiecej pytań chetnie odpowiem. Ogólnie polecam kunickiego ale z terminami bardzo kiepsko u niego.

Dziekuje za odpowiedz, jak bede juz blizej kolejnego transferu to na pewno sie odezwe.
Poki co robie badania i troche mi jeszcze zejdzie.

Wlasnie co do badan to chce takie zrobic, co myslicie? to jest to co zaproponowal mi Pasnik i moj ginekolog, plus mysle o zrobieniu tego pakietu z testdna.pl (trombofilia wrodzona), to podobno jest pakiet po poronieniach.

Sorki ze pomieszane po angielsku i niemiecku ale mysle ze da sie rozszyfrowac [emoji846]

Glucose nüchtern
TSH basal - fT3 - fT4
Antithrombin III
Protein C
Protein S
Faktor V/ Faktor II
Chlamydia spp
Parvovirus B19
Anti-Phospholipid-Syndrom Screening
Lymphocytes CD9, CD8, CD3, CD4/CD8
Natural killer cells
ANA
Lymphocytotoxic test
Cytoxine

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Prolaktyne badalas? Tez zalecalabym histeroskopie. I moze pakiet na trombofilie? Moze wlacza Ci heparyne...

Moze TSH bylo za wysokie i nie zdazylo spasc.

Embryoglue tez biore. Moze assisted hatching?

Laski ,ktos tu pytal o badania jakie mozna zrobic ,wrzucam wam moja liste,moze komus sie przyda:)
LISTA BADAN ,KTORE MOZNA ZROBIC

lista badan ktore można zrobić,immunologia:
Antytrombina III, aktywność (AT)
Antykoagulant toczniowy (LA)
Białko C, aktywność
Białko S wolne
Przeciwciała antykardiolipinowe (ACA)
Przeciwciała przeciw beta 2-glikoproteinie (B2GPT)
Przeciwciała przeciwłożyskowe (APA)
Przeciwciała przeciwplemnikowe (ASA)
Przeciwciała przeciw antygenom jajnika (AOA) (=przeciwjajnikowe)
Mutacja genu protrombiny (20210 G-A)
Czynnik V Leiden
MTHFR C
MTHFR A
PPJ (ANA1)
TSH
FT3
FT4
anty-TPO
anty-TG
Subpopulacje limfocytów (NK)
Allo-Mlr (z partnerem)

laparoskopia,histeroskopia
biopsja endo

Oprocz tego zaglada do Grupy Slownik in Vitro ,ostatnio pisalam o mutacjach genu,homocysteinie i witaminach B12 ,troche jest czytania ale duzo medycznej wiedzy pisanej przez chemikow,lekarzy ,immunologow i embriologow. Rzuccie okiem :) Zapraszam

@Justin87

reklama
witam kochane... wczoraj nie byłam w stsnie napisać.. dami czuje sie nawet dobrze .. niestety leczenie nie pomogło a lekarze odnosza wrażenie ze jeszcze szybciej rak zaczoł rosnąć.. praktycznie cała watroba zajeta...leczenie zabrali wyniki sa złe i nie mozna zastosować żadnego innego leczenia :(... lekarze prognozuja ze moze byc tak ze za tydzien moze odejsc z tego świata... licze na to że jeszcze długo pożyje... lekarze z bezradnosci podali nam krople naturalne może pomoże... nie wiem co mam robić myśleć... załamka...

Boże Święty , pozostaje nam tylko się modlić o cudowne ozdrowienie! Asia trzymajcie się w miarę możliwości:(

Do góry