reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Załączniki

• 20180111_124220.jpg
    20180111_124220.jpg
    455,5 KB · Wyświetleń: 187
reklama
Ja mam chyba krotki protokol,bo jeszcze w styczniu ma sie wszystko odbyć. Mysle,ze we wtorek lub w srode dowiem sie cos wiecej. A jeszcze mam pytanie-skoro Ty mialas zarodki na kolejne ivf to wtedy koszt jest mniejszy? Bo strasznie martwię sie o kase. Teraz cudem udalo nam sie zdobyc,ale na kolejny raz moze byc juz ciezko :-/
Jesli sie nie uda, czego nie bierzemy na razie po uwage i bedziesz miec zarodki "w zapasie" to potem jest tylko koszt transferu - w zaleznosci od kliniki, u mnie 1500zl i lekow przed/po transferze. Najdrozej wychodzi progesteron - zalezy co ci dr przepisze, ceny sa rozne. Ewentualnie jeszcze jakies bajery typu specjalne podloze to transfru zarodkow - embrioglue lub np nacicanie otoczki zarodkow w celu zwiekszenia implantacji. Najdrozej wychodzi punkcja i zapladnianie z hodowla zarodkow. Kiedy masz wizyte? :)

Na wytlumaczenie dodam, że chciałam dodać zdjęcie wcześniej:p, ale stale, że za duże. Jakoś podocinałam i poszło. Czekam na Twoje ;) wierze, że jak nie teraz to następnym razem się uda bo wiem, że sie niepoddasz. Miałam nie zaglądać, ale zmuszasz mnie do tego :p;-) ;)
Jak zwykle ja winna ;) powiedz lepiej ze za nami tesknisz a nie:p

Kochana,dziękuję za wspaniałe przyjecie :-) Jestes niesamowita :-) Czytałam wcześniej Twoja historię i naprawdę podziwiam! Za ta sile,cieplo,za to ze potrafisz mówić o tym co Ci lezy na sercu...Kibicuje Ci z calego serca :-*

Dzięki. Mysle, ze dobrze sie tu poczujesz i trzymam kciuki za jak najszybszy i jak najpiękniejszy sukces [emoji8]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jesli sie nie uda, czego nie bierzemy na razie po uwage i bedziesz miec zarodki "w zapasie" to potem jest tylko koszt transferu - w zaleznosci od kliniki, u mnie 1500zl i lekow przed/po transferze. Najdrozej wychodzi progesteron - zalezy co ci dr przepisze, ceny sa rozne. Ewentualnie jeszcze jakies bajery typu specjalne podloze to transfru zarodkow - embrioglue lub np nacicanie otoczki zarodkow w celu zwiekszenia implantacji. Najdrozej wychodzi punkcja i zapladnianie z hodowla zarodkow. Kiedy masz wizyte? :)
To mnie pocieszylas :-) Moze uda sie cos wyhodowac na zapas choc wolalabym,zeby nie bylo takiej potrzeby. W pon.powinnam dostac okres i mowila,zebym przyjechala 2-4 dzien cyklu.

Punkcję miałam tylko raz. Uzyskaliśmy 7 komórek jajowych, 6 zapładnialiśmy (tyle obecnie pozwala prawo), wyhodowano 6 zarodków. Jak teraz sie nie uda - a szanse są naprawdę marne to został nam jeszcze jeden mrożony zarodek.
Lekarz najpierw dobiera odpowiedni do ciebie protokół - jest długi, krótki, ultrakrótki, ulrtadługi. Najczęściej stosuje się te 2 pierwsze. Ja miałam długi.
Długi zaczyna się w cyklu poprzedzającym stymulacje właściwą. Bierzesz antyki, potem od 21dc włącza się zastrzyki wyciszające jajniki i od 3-5dc jest stymulacja właściwa. Punkcja to bardzo indywidualna sprawa. Ustala ją lekarz mniej więcej gdy przynajmniej 3 pęcherzyki mają wielkość powyżej 16mm. Pierwszy monitoring jest mniej więcej po 5 dniach stymulacji, potem sa mniej więcej co 2 dni. Transfer - jeśli nie ma wskazań do odroczenia to w zależności od kliniki i indywidualnych wskazań w 2,3 lub 5 dobie hodowli zarodków. Krótki protokół jest taki, że zaczyna się w ok 2-3dc i jest tylko stymulacja właściwa, potem włącza się zastrzyki hamujące pękanie pęcherzyków. Następnie punkcja i transfer.
Kiedy masz jakąś wizytę startową? Myślę, że teraz nie ma jeszcze o gdybać, jak będziesz mieć konkretne info i wskazania od lekarza to pisz, pytaj :)

Dżoasia, a jak to jest, jak Ci pobierają 7 komórek a mozna zapłodnić 6 to co sie robi z ta jedna? Co Ty robiłaś? Ja jadąc na punkcje zastanawiałam sie cieżko nad tym ale ponieważ udało sie pobrać „tylko/aż” 4 z czego dwie sie zapłodniły finalnie, to ten dylemat mi odpadł. Ale teraz po Twoim wpisie znowu sie zastanawiam czy ja trzeba komuś oddać? Zniszczyć? Idzie do badań klinicznych? Co z nią?

Dziewczyny, ja dzisiaj mam 9dzien cyklu ze stymulacją, a mojego M złapało chyba przeziebienie. Co w takiej sytuacji?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Lepiej trafić nie mogłaś! Mowie to ja, która podchodząc do in vitro małe pojęcie miałam o tym co mnie czeka. Ja - która świętowała tu udany transfer i piękna bete. Ja - która informowała dziewczynki ze serce mojego 10-tygodniowego dziecka przestało bić. Ja - która dostała tu największe i najwspanialsze wsparcie w czasie niekończącego sie poronienia. Ja - która uwielbia czytać o tych, którym sie udało i prosi dziewczyny by głaskały od niej brzuszki. Ja - która tym co dalej walczą życzy jak najlepiej i przy kazdej becie trzęsie razem z betujaca kolankami. Czyli w skrócie: to wspaniale miejsce gdzie dostaniesz nie tylko duzo cennych rad, ale masę wsparcia i prawdziwej sympatii! Witamy [emoji4] I naprawde dla invitrowek lepszego miejsca nie ma

Tak mi przykro... nie czytam za często ale sercem jestem z Tobą... ja również straciłam moją dziewczynkę w 17 tugodniu...

Do góry