reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
No hej dziewczyny. Lekarz powiedzial ze to 6 tydzien ciąży. W sumie to nie wiem jak oni ro wyliczaja??? Przeciez w poniedzialek mina 4 tygodnie od transferu. No dobra zarodek byl 5-cio dniowy wiec + 5 dni. Wiec na chwile obecna to niecaly piaty tydzien chyba nie? Niestety moj kropek to zamazana plamka bo luyeina wszystko rozmazala. Ale widac cos miedzy jajem plodowym a jajem żółtym. Czyli jest moj kropus. W czwartek jeszcze raz ide na potwierdzenie. Z tym ze o 13 mam nie brac luteiny zeby nie zamazala obrazu.
Też tego nie czaje ale liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiączki

Dziewczyny jestem skolowana :( niby ogólnie po podaniu 3dniowego zarodka Hcg zaczyna si3 produkować dopiero w 8dpt.. czyli wliczając u mnie to dziś.. Tak się zastanawiam ..eh :( do tego już sama nie wiem mam jakieś chyba brazowe plamienia.. sama nie wiem.. myślicie żeby jutro siknąć ?

A jak badacie to nasienie? Bo my jak robiliśmy zwykłe badanie to morfo wychodziło 2%.
Ale już przy dokładniejszych badaniach (MSOME) morfo 0% i duża fragmentacja dna.

To był grudzień 2014. Zwykle badanie w Novum -morfo 2%
Po 2 tygodniach w invimed robiliśmy MSOME - 0% a i b, kilka c. Chromatyna była ponad normę. Nie pamietam, chyba norma 30% a u nas 20%. Potem mąż zacza suplementację głównie wit E i l keratyny, byliśmy nastawieni ze posuplementujemy 2-3 trzymiesięczne cykle i in vitro. I ... w marcu ciaza naturalna. Niestety okazała się trisomią, ciąże przerwałam. Od października rozpoczęliśmy starania na nowo. Od tego czasu mąż był pod opieka androloga, co 3 miesiace robił rozszerzone badania z bardzo dokładna morfologia. No i na początku 0% potem zaczęło się po paru miesiącach poprawiać. Czasem około 1 czasem 2. Wiosna 3,2. Latem 1,6 przy in vitro jesienią 2016 było 0,8. Potem mąż nic nie brał z suplementów bo były 4 blastki, tylko odstawił rower i unikał przegrzewania. Nie miał takiego rygoru (wcześniej to nawet piwa bezalkoholowego nie chciał wypić jeśli nie było takie całkiem 0% - tak się wkręcał w rygor dbania) No a tu odpuścił i po pół roku wyszło ponad 5% , latem trochę spadło ale i tak było ładnie. Mam teorie ze najlepsza morfologia u nas jest wiosna a pod koniec lata/ na jesienią trochę słabiej bo temperatury wyższe.
We wrześniu byłam w biochemicznej ciazy z inseminacji. Trafił się program badawczy i mielismy za darmo i przy okazji pakiet badan za darmo. Teraz już nie badaliśmy morfologii, mamy wyniki z preparowania nasienia w czasie tej inseminacji ale nie ma tam morfologii. Nasienie na pewno się poprawiło bo na początku te rozszerzone badania wychodziły 0%

Dziewczyny jestem skolowana :( niby ogólnie po podaniu 3dniowego zarodka Hcg zaczyna si3 produkować dopiero w 8dpt.. czyli wliczając u mnie to dziś.. Tak się zastanawiam ..eh :( do tego już sama nie wiem mam jakieś chyba brazowe plamienia.. sama nie wiem.. myślicie żeby jutro siknąć ?
Plamienie implantacyjne obstawiam:)

Miałam wizytę 1 grudnia, ale kiepsko się czułam i przełożyłam na 22 grudnia (z nadzieją, że już nie będzie potrzebna). Mam jednak zle przeczucia co do mojej obecnej ciąży i obawiam się, że wizyta okaże się konieczna.
Mam nadzieję ze Twoje przeczucia są mylne i z Dzidzia wszystko będzie dobrze!:-)

reklama
No hej dziewczyny. Lekarz powiedzial ze to 6 tydzien ciąży. W sumie to nie wiem jak oni ro wyliczaja??? Przeciez w poniedzialek mina 4 tygodnie od transferu. No dobra zarodek byl 5-cio dniowy wiec + 5 dni. Wiec na chwile obecna to niecaly piaty tydzien chyba nie? Niestety moj kropek to zamazana plamka bo luyeina wszystko rozmazala. Ale widac cos miedzy jajem plodowym a jajem żółtym. Czyli jest moj kropus. W czwartek jeszcze raz ide na potwierdzenie. Z tym ze o 13 mam nie brac luteiny zeby nie zamazala obrazu.
Wiek ciazy określa się od okresu poprzedniego. Albo dni zarodka (np.5 u blastki) + 14 dni przed owulacja. Dlatego jak mnie ktoś zapyta „jak tam moje sprawy” a akurat przygotowywuje się do transferu to mówię ze jestem w ciazy, w drugim tygodniu tylk dziecko musza dopiero mi włożyć

Do góry