i jeszce tutaj, mozna fete jak z pasteryzowanego mleka jest
Czarna lista
W czasie ciąży można jeść i pić właściwie wszystko. Z małymi wyjątkami.
• Alkohol - nawet niewielka ilość niskoprocentowego napoju alkoholowego stanowi zagrożenie dla dziecka.
• Surowe mięso i ryby (krwiste steki, tatar, sushi) - ze względu na ryzyko zakażenia m.in. listerią i toksoplazmozą. Unikaj także dotykania surowego mięsa (przyrządzaj je w rękawiczkach, krój na szklanej desce, którą potem możesz wyparzyć).
• Surowe jaja - grożą zakażeniem salmonellą.
• Sery z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe, oscypek, feta - chyba że na opakowaniu podano w składzie mleko pasteryzowane) - ryzyko zakażenia listerią i toksoplazmozą.
• Owoce morza - zarówno surowe, jak i poddawane działaniu wysokiej temperatury.
• Potrawy bardzo pikantne, mocno przyprawione.
• Mocna kawa i herbata, cola - ze względu na zawartość kofeiny niepotrzebnie pobudzającej układ krwionośny.
• Jedzenie typu fast food, produkty z proszku, mocno przetworzone, silnie słodzone (także słodzikami), zawierające dużo tłuszczów nasyconych i izomerów trans.