reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, czy któraś z Was miała nacinaną otoczkę zarodka przed transferem? Jak wtedy wygląda dzień po dniu proces rozwoju zarodka w macicy? Zwiększa to jakoś szanse? Stosowałyście po antybiotyk (amotaks)?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Ja mialam AH i nie powiem Ci jak to wyglada jesli chodzi o rozwój w macicy ale sie udalo i obydwa zarodeczki ze mna zostały [emoji4]

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny co robilyscie z nadprogramowymi komórkami jezeli takie byly? Ja na poczatku myślałam o dawstwie do aropcji, tym bardziej że moja pani dr twierdzi,że rozmrazane komorki jajowe i kiepskie nasienie (bo u nas to jest przyczyna in vitro) to nie jest dobry pomysł. I mogą być kiepskie efekty... Natomiast moj M mówi ze on to chyba woli narazie myśleć samolubnie tylko o nas i dopiero jak nam sie uda myslec o ewentualnym dawstwie...
ja jak na razie zamrozilam do lutego,tez zastanawiam sie nad dawstwem, ale mam pewne obawy, poniewaz komorki zaqieraja moje geny, a jaka mam pewnosc ze za 20 lat sie nie spotkaja i zakochaja w sobie? wiem ze to malo prawdopodobne ale jednak moze byc taka sytuacja. dlatego sie zastanawiam caly czas. z drugiej strony dla wielu kobiet jest to jedyna szansa zeby zostac mama,

Nie wiedzialam. Ale to te fety, nie fety z mlekovity czy czegos.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
takie cos wyszukalam, mnie np. sledzie zaskoczyly
Czego nie wolno ci robić w pierwszym trymestrze ciąży: Jeść wszystkiego
Należy zrezygnować z gotowych dań i produktów, które są wysokoprzetworzone. Niewskazane są słodkie napoje gazowane, kawa, duże ilości czarnej herbaty.
Ser pleśniowy, brie, camembert, feta, oscypki - mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria powodującego poronienia lub powikłania zdrowotne u maluszka. Jajko ugotowane na miękko czy kogel-mogel to ryzyko zarażenia salmonellą. Surowe ryby i mięso (tatar, krwisty befsztyk), a nawet wędlina typu szynki parmeńskiej może doprowadzić do zakażenia nie tylko toksoplazmozą, ale również listeriozą.

reklama
takie cos wyszukalam, mnie np. sledzie zaskoczyly
Czego nie wolno ci robić w pierwszym trymestrze ciąży: Jeść wszystkiego
Należy zrezygnować z gotowych dań i produktów, które są wysokoprzetworzone. Niewskazane są słodkie napoje gazowane, kawa, duże ilości czarnej herbaty.
Ser pleśniowy, brie, camembert, feta, oscypki - mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria powodującego poronienia lub powikłania zdrowotne u maluszka. Jajko ugotowane na miękko czy kogel-mogel to ryzyko zarażenia salmonellą. Surowe ryby i mięso (tatar, krwisty befsztyk), a nawet wędlina typu szynki parmeńskiej może doprowadzić do zakażenia nie tylko toksoplazmozą, ale również listeriozą.
i jeszce tutaj, mozna fete jak z pasteryzowanego mleka jest

Czarna lista

W czasie ciąży można jeść i pić właściwie wszystko. Z małymi wyjątkami.

• Alkohol - nawet niewielka ilość niskoprocentowego napoju alkoholowego stanowi zagrożenie dla dziecka.

• Surowe mięso i ryby (krwiste steki, tatar, sushi) - ze względu na ryzyko zakażenia m.in. listerią i toksoplazmozą. Unikaj także dotykania surowego mięsa (przyrządzaj je w rękawiczkach, krój na szklanej desce, którą potem możesz wyparzyć).

• Surowe jaja - grożą zakażeniem salmonellą.

• Sery z niepasteryzowanego mleka (sery pleśniowe, oscypek, feta - chyba że na opakowaniu podano w składzie mleko pasteryzowane) - ryzyko zakażenia listerią i toksoplazmozą.

• Owoce morza - zarówno surowe, jak i poddawane działaniu wysokiej temperatury.

• Potrawy bardzo pikantne, mocno przyprawione.

• Mocna kawa i herbata, cola - ze względu na zawartość kofeiny niepotrzebnie pobudzającej układ krwionośny.

• Jedzenie typu fast food, produkty z proszku, mocno przetworzone, silnie słodzone (także słodzikami), zawierające dużo tłuszczów nasyconych i izomerów trans.

Do góry