reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

U mnie serduszko przestało bić w 6 tc a potem nie chciało sie oczyścić. Trudna decyzja przed Wami, musisz poczytać o tych badaniach bo one tylko szacują prawdopodobieństwo pewnych ale nie wszystkich chorób.

"Będziesz szczęśliwa"-powiedziało Życie "...ale najpierw nauczę Cię być silną"
Bardzo mi przykro z powodu malenstwa :( Te pierwsze tygodnie najgorsze do przetrwania. A po co chcesz robic te badania? Tak dla spokojnej ciazy? Bo chyba pisalas, ze chcesz zrobic pappa i ten test nifty.

reklama
no a jakby kombinować u innego lekarza, np że ci kręgosłup siada lub cos innego to wtedy chyba nie powinni patrzec na ciążę? :)
No wlasnie najlepsze jest to, ze nie wazne! Możesz na noge isc na zwolnienie a oni Ci i tak moga to podpiąć do macierzynskiego! Na nic nasze kombinatorskie mozgi tutaj sie nie przydadza niestety. :rofl:
Muszę jeszcze o detale sie dowiedziec od ktorego tygodnia ciazy juz tak jest bo nie wiem czy od 12 czy może pozniej troche... cos mi sie kojarzy ze od polowy.

Ostatnia edycja:
Jesli jestes pewna, ze nie bedziesz przerywac ciazy to moze warto poczekac jeszcze kilka tygodni i jesli wtedy beda jakies obawy wynikajace z tych testow z krwi i usg to moze wtedy zrobic amniopunkcje? Nie znam sie na tym i nie wiem ktore badanie jest bezpieczniejsze ale moze 10tc to jeszcze za wczesnie? Trudna decyzja przed Wami... wiem ze nie jest mozliwe nie myslec o tym wcale ale moze dasz rade zajac glowe czyms innym chociaz czesciowo? A rozmawialiscie z jakims psychologiem? Moze umow sie z tym ksiedzem, z ktorym mowilas, ze macie dobry kontakt i rozmowa z nim jakos by Cie uspokoila?
Chyba umowie sie jeszcze raz na spotkanie z genetykiem i na spokojnie omowie wszystko jeszcze raz. Z psychologiem nie umiem rozmawiac. Poza tym w innym jezyku nie potrafie tak opisac co czuje. A ksiadz pojechac teraz na rok do klasztoru, wiec dupa z rozmowy. Ach ciezka decyzja. Pewnie bede zmieniac zdanie ze sto razy do tego 10tc. Genetyk mowil tez o amniopunkcji ale to mozna dopiero od 16tc i powiedzial, ze jak dziecko bedzie chore to trudniej bedzie podjac decyzje o przerwaniu ciazy. Puki co modle sie o bijace serduszko.

Dziewczyny po pozytywnej becie nie moge przestac myslec o tej nieszczesnej biopsji kosmowki. Nie moge znalezc zadnego aktualnego forum, zeby cokolwiek podpytac. Chyba malo osob decyduje sie na to badanie w tak wczesnej ciazy (10tc). Mam jeszcze kilka tygodni czasu, zeby podjac decyzje. Wczoraj rozmawialam o tym z m i na dana chwile nie chcemy robic badania. Oboje jestesmy zdrowi a pewdzej idzie wygrac w totka niz trafic na taka chorobe. Tylko akurat nas ten pech dopadł ale mysle, ze limit na pecha juz sie wyczerpal.. strasznie sie boje, ze przez to badanie poronie albo dziecko urodzi sie z deformacja konczyn.. Niestety chorobe mozna wykryc tylko poprzez inwazyjne badanie. Tylko ja mimo rezultatu i tak pewnie nie bede w stanie przerwac ciazy. Normalnie nie moge przestac o tym myslec :/ chyba poprosze genetyk o zrobienie profilaktycznie tylko testu z krwi na inne choroby.
@Pixie_Dixie pisalas, ze chcesz robic te testy nifty i pappa. Robi sie je po 10tc? Rozumiem, ze tez cos przeszlas, ze masz takie wskazanie.. niestety nie kojaze Twojej historii.
Ja miałam biopsję kosmówki w Anglii. Jeśli jakoś mogę pomóc to pytaj

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny znacie jakąś godna polecenia klinikę i lekarza na Śląsku?

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom
Ja polecam doc. Albo już prof. Zamłyńskiego z Bytomia, to klinika w której przeprowadza się operacje na plodzie mają super specjalistów choć budynek jest bardzo stary

reklama
Hope to jest naprawdę ciężka decyzja. Rzeczywiście biopsja jest bardziej ryzykowna niż sama amniopunkcja. Może rzeczywiście dowiedz się czy jest mozliwość zrobienia testu nifty.
Amniopunkcje moge zrobic ale to juz od 16tc i wtedy decyzja o przerwaniu ciazy w razie choroby bedzie jeszcze gorsza. Mam wspaniala genetyk i mam nadzieje, ze zgodzi sie na te testy, bo do PL nie jade a to tez bardzo drogie badanie jak dla mnie.

Do góry