reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Normalnie podają zarodek przez cewnik, a później wyciągają cewnik i przez usg sprawdzają czy zarodek jest w macicy .
Aha, to nie spotkalam sie z takim sposobem jeszcze:) u mnie robia usg przez powloki brxuszne, zakladaja wziernik i cewnik i na usg widac czy jest wystarczajaco gleboko w macicy. Wtedy podaja z labo zarodek i transferuja do macicy. A na koniec embriolog sprawsza czy na pewno zarodek nie zostal na tej pipetce czy jak to sie nazywa:)

reklama
Co do krzepliwości, czytałam wcześniejsze wpisy i powiem Ci jak to u mnie pani hematolog powiedziała. INR, aPPT, PT i jeszcze jakiś inny to badania dające ogólny zarys, ale ona na tej podstawie nie wypisze dawki na lek rozrzedzający krew. Zleciła mi badanie anty-Xa. (tylko to jest w przypadku dawkowania, bo u mnie stwierdzona mutacja).
Aha dodam, że u mnie INR, aPPT itp. były w normie, a zagrożenie jest.

Czekam do następnej wizyty, za tydzień i pewnie dowiem się więcej, mając wynik.
Zaraz mi glowa peknie i kartki braknie juz tyle tych badan mam wypisane :) ale dziekuje! Dopisze oczywiscie do listy hihi:)

Dziewczynki 3 komorki pobrane. Teraz czekanie,a transfer juz w srode 20 wrzesnia nie wiem czemu wczesniej. Madziu bardzo prosze zmien mi date transferu. Z gory dziekuje
Dziewczyny, ktoras z was moze jest przy kompie? Ja na spacerze juz wiec nie mam teraz jak a pozniej mige zapomniec. Chyba ze napiszesz mi wiadomosc prywatna.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Nadciśnienie jest niebezpieczne w tak młodym wieku , trzeba zbadać przyczynę koniecznie i ją leczyć.
Bardzo wysokie te rozkurczowe, a może to ze stresu?
Lekarz dał tabletki jedna wieczorem ma brać kiedyś przestał palić i znowu zaczol i stwierdził dzisiaj ze kończy od jutra z fajkami ;) kazał się więcej ruszać i powinno sie unormowac wątpię że z stresu bo zaczynamy dopiero pod koniec października więc jeszcze trochę jest

Super, ze masz mrozaka, w której dobie miałaś transfer i jakie stadium zarodka?
Tutaj nie mówią za dużo informacji na temat zarodkow. W 3 dobie mi podawali. Było 9 zarodkow. Mowili ze 2 sie fajnie rozwijają I nie mogli zdecydować ktory wybrac. I że niby mial 8 - 11 komorek ten co podawali. A z reszta tez bylo niby ok. Ale jak widac nie, bo do 5 doby przetrwał 1 niestety. Nawet nie wiem jaki. Dostalam tylko list ze morza jeden.

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Zaraz mi glowa peknie i kartki braknie juz tyle tych badan mam wypisane :) ale dziekuje! Dopisze oczywiscie do listy hihi:)

Właśnie weszłam na info o tym anty-Xa i chyba niechcący wprowadziłam w błąd. :/

Cytat z lab:
Badanie aktywności anty-Xa heparyny zleca się czasami w celu monitorowania i dostosowania dawki heparyny niefrakcjonowanej (UFH), mimo że obecnie głównym narzędziem monitorowania UFH jest badanie aPTT.

Mi lekarz zaproponował w Gyncentrum najpierw IUI, jako że staramy się 6-7 miesięcy. Ale mam endomendę III stopnia i niepękajace pęcherzyki (dopiero po gonapeptylu pierwszy raz od 6 miesięcy miałam owulację). Dlatego powiedział, że 2 miesiące nas tu nie zbawią, a na stymulowanym cyklu będzie dużo większa szansa, że komórka jajowa będzie dojrzała. Tylko kazał się zastanowić czy chcemy naturalnie czy IUI.
Nam już zleciał rok...tyle że też dochodzi wiek ja 37 m 45...
Ze względu na mój niedrożny jajowód to zakładając że owu by była na zmianę (a tak nie jest) to na 12 owulacji ja mam 6 po dobrej stronie...z tym że miałam 3 pod rząd po niedrożnej (te o których wiem..).
Gdyby choć nasienie było super....a jest niby w normie poza morfologia ale szału nie ma...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aha, to nie spotkalam sie z takim sposobem jeszcze:) u mnie robia usg przez powloki brxuszne, zakladaja wziernik i cewnik i na usg widac czy jest wystarczajaco gleboko w macicy. Wtedy podaja z labo zarodek i transferuja do macicy. A na koniec embriolog sprawsza czy na pewno zarodek nie zostal na tej pipetce czy jak to sie nazywa:)
Ja miałam tak nie wiem czy wszyscy lekarze tak robią w tej klinice, bo to było moje pierwsze podejście.
Na koniec też embriolog sprawdza czy na pewno zarodek nie został w pipecie. Nie pamiętam czy monitorują w jakiś sposób podanie zarodka.

Do góry