reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Normalnie podają zarodek przez cewnik, a później wyciągają cewnik i przez usg sprawdzają czy zarodek jest w macicy .
Aha, to nie spotkalam sie z takim sposobem jeszcze:) u mnie robia usg przez powloki brxuszne, zakladaja wziernik i cewnik i na usg widac czy jest wystarczajaco gleboko w macicy. Wtedy podaja z labo zarodek i transferuja do macicy. A na koniec embriolog sprawsza czy na pewno zarodek nie zostal na tej pipetce czy jak to sie nazywa:)

reklama
Co do krzepliwości, czytałam wcześniejsze wpisy i powiem Ci jak to u mnie pani hematolog powiedziała. INR, aPPT, PT i jeszcze jakiś inny to badania dające ogólny zarys, ale ona na tej podstawie nie wypisze dawki na lek rozrzedzający krew. Zleciła mi badanie anty-Xa. (tylko to jest w przypadku dawkowania, bo u mnie stwierdzona mutacja).
Aha dodam, że u mnie INR, aPPT itp. były w normie, a zagrożenie jest.

Czekam do następnej wizyty, za tydzień i pewnie dowiem się więcej, mając wynik.
Zaraz mi glowa peknie i kartki braknie juz tyle tych badan mam wypisane :) ale dziekuje! Dopisze oczywiscie do listy hihi:)

Dziewczynki 3 komorki pobrane. Teraz czekanie,a transfer juz w srode 20 wrzesnia nie wiem czemu wczesniej. Madziu bardzo prosze zmien mi date transferu. Z gory dziekuje
Dziewczyny, ktoras z was moze jest przy kompie? Ja na spacerze juz wiec nie mam teraz jak a pozniej mige zapomniec. Chyba ze napiszesz mi wiadomosc prywatna.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Nadciśnienie jest niebezpieczne w tak młodym wieku , trzeba zbadać przyczynę koniecznie i ją leczyć.
Bardzo wysokie te rozkurczowe, a może to ze stresu?
Lekarz dał tabletki jedna wieczorem ma brać kiedyś przestał palić i znowu zaczol i stwierdził dzisiaj ze kończy od jutra z fajkami ;) kazał się więcej ruszać i powinno sie unormowac wątpię że z stresu bo zaczynamy dopiero pod koniec października więc jeszcze trochę jest

Super, ze masz mrozaka, w której dobie miałaś transfer i jakie stadium zarodka?
Tutaj nie mówią za dużo informacji na temat zarodkow. W 3 dobie mi podawali. Było 9 zarodkow. Mowili ze 2 sie fajnie rozwijają I nie mogli zdecydować ktory wybrac. I że niby mial 8 - 11 komorek ten co podawali. A z reszta tez bylo niby ok. Ale jak widac nie, bo do 5 doby przetrwał 1 niestety. Nawet nie wiem jaki. Dostalam tylko list ze morza jeden.

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Zaraz mi glowa peknie i kartki braknie juz tyle tych badan mam wypisane :) ale dziekuje! Dopisze oczywiscie do listy hihi:)

Właśnie weszłam na info o tym anty-Xa i chyba niechcący wprowadziłam w błąd. :/

Cytat z lab:
Badanie aktywności anty-Xa heparyny zleca się czasami w celu monitorowania i dostosowania dawki heparyny niefrakcjonowanej (UFH), mimo że obecnie głównym narzędziem monitorowania UFH jest badanie aPTT.

Mi lekarz zaproponował w Gyncentrum najpierw IUI, jako że staramy się 6-7 miesięcy. Ale mam endomendę III stopnia i niepękajace pęcherzyki (dopiero po gonapeptylu pierwszy raz od 6 miesięcy miałam owulację). Dlatego powiedział, że 2 miesiące nas tu nie zbawią, a na stymulowanym cyklu będzie dużo większa szansa, że komórka jajowa będzie dojrzała. Tylko kazał się zastanowić czy chcemy naturalnie czy IUI.
Nam już zleciał rok...tyle że też dochodzi wiek ja 37 m 45...
Ze względu na mój niedrożny jajowód to zakładając że owu by była na zmianę (a tak nie jest) to na 12 owulacji ja mam 6 po dobrej stronie...z tym że miałam 3 pod rząd po niedrożnej (te o których wiem..).
Gdyby choć nasienie było super....a jest niby w normie poza morfologia ale szału nie ma...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aha, to nie spotkalam sie z takim sposobem jeszcze:) u mnie robia usg przez powloki brxuszne, zakladaja wziernik i cewnik i na usg widac czy jest wystarczajaco gleboko w macicy. Wtedy podaja z labo zarodek i transferuja do macicy. A na koniec embriolog sprawsza czy na pewno zarodek nie zostal na tej pipetce czy jak to sie nazywa:)
Ja miałam tak nie wiem czy wszyscy lekarze tak robią w tej klinice, bo to było moje pierwsze podejście.
Na koniec też embriolog sprawdza czy na pewno zarodek nie został w pipecie. Nie pamiętam czy monitorują w jakiś sposób podanie zarodka.

Do góry