dżoasia
Fanka BB :)
se znalazłam zajęcie na wieczórTo moze byc wina... plemnikow :d moze byc zwiazane z choroba, podobno kila oslabia meskie plemniki i rodza sie w wiekszosci dziewczynki, a jak chlopcy to slabi. Wydaje mi sie ze wiekszosc problemow z plcia dzieci to meskie problemy.
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
"Słyszałam od mojego lekarza, że jedna jego pacjentka poroniła juz 5 razy i za
kazym razem podejrzewał u niej że był to chłopiec przy czym w między czasie
urodziła zdrową córeczkę i obecnie też jest w ciąży ale jeszcze płeć nie jest
znana. On to tłumaczy tak, że problem tkwi w jednym jej X i jesli przekaże go
dziecku, które od ojca dostanie Y (czyli w rezultacie będzie to chłopiec) to
taka ciąża się nie utrzyma natomiast nawet jesli zły X połączy się z X taty to
jak wiadomo będzie to dziewczynka i wszystko powinno być OK." - to z jakiegoś forum
"Kobiety mają dwa chromosomy X (jeden od mamy, drugi od taty). Co ciekawe, jeden z nich jest w dużej mierze wyłączony na stałe (75 proc. genów). 15 proc. genów nigdy nie traci swej aktywności, a pozostałe 10 proc. czasem pracuje, a czasem nie. Wyłączanie jednego z iksów odbywa się na bardzo wczesnym etapie rozwoju żeńskiego zarodka. To, który z chromosomów ulegnie uśpieniu, jest całkowicie losowe - w jednych komórkach X jest wyłączany od jednego, w innych od drugiego z rodziców. W efekcie organizm kobiety jest mozaiką dwóch rodzajów komórek korzystających z jednego lub drugiego iksa." - a tu artykuł, z którego na mój "chłopski" rozum wychodzi na to że jak dziewczynka otrzymuje tego chorego X to właśnie on może się "wyłączyć" i wtedy jest ok a jak wyłączy się ten drugi to niestety może dojść do poronienia...
ALE jakby któraś miała jakieś bardziej potwierdzone info to poproszę, bo mnie zaczął ten temat nurtować... Zwłaszcza, że u mnie w rodzinie sa 2 takie przypadki... ehh