reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Lolitko - ja mam właśnie euthoryx. Wiecie co - tak sobie myślę, że może ja w ogóle nie musiałabym podchodzić do in vitro, gdyby wcześniej lekarze zauważyli, że jednak to TSH u mnie nie było w normie młodej, pięknej i powabnej babeczki :-)
Bo generalnie ja jestem cała w normie, a jak zaczęłam obniżać TSH, to i lepiej się czuję.

reklama
misia ja biore euthyrox do tej pory barałam dawke 88 a teraz zmieniałam juz na 100 ale ja mam niedoczynnosctzw chorobe Hoshimoto wiec ja przez cały czas musze brac leki i byc pod opieka endokrynologa.
misia u ciebie na pewno wszystko ok, widac nie tylko ja mam schizo hihi, a za to sie patrze czy nie mam plamien tzw implantacyjnych ale niestety czysto:-(

Marcikuk - cieszę się , że bąbelki dobrze się rozwijamy. Czekam na to zdjęcie z niecierpliwością.

gieniek - trzymam kciuki za Twoje 2 gwiazdeczki. Oby teraz gładko i szybko do bety Ci zleciało.

Dziewczyny ja też biorę euthyrox już dobrych klika miesięcy i faktycznie najlepszy wynik to 1,1 . Trzeba to kontrolować. Badanie tsh robi się nie za często przynajmniej co 2-3 tyg. , mnie lekarka powiedziała , że najlepiej robić to badanie po owulacji ponieważ poziom przed jest trochę niższy, a nam chodzi właśnie o dobre warunki po owulacji jak już maluszki są w brzuchach. Teraz to już nawet nie dzwonię do lekarza tylko sama reguluję dawki.
A tak poza tym to w 1 klinice przy 2 imsi lekarz nic mi nie powiedział , że tsh powyżej 4 trzeba obniżyć. Dopiero przy 3 podejściu w nowej klinice przede wszystkim zwrócili mi uwagę na tsh i od tego czasu to kontroluję.

CZesc Dziewczyny,
Dobrze,ze jestescie, bo znowu sie czegos od Was dowiedzialam. Kurcze, jak to trzeba ciagle kontrolowac lekarzy, normalnie siedziec im na placach. Mnie lekarka nic nie mowila o TSH i jego wartosciach mimo,ze zdaje sobie sprawe,ze TSH ma wplyw na zaciazenie. Kurcze przegladam moje wszsytkie wyniki i ostatnie TSH mialam w 2010. grrrrr Dobrze,ze zrobilam sobie badanie poprzez innego lekarza. Czekam teraz na wyniki.

Wszystkim dziewczynom testyjacym zycze wytrwalosci i wysokiej Bety. Mam nadzieje,ze niedlugo tez bede na tym etapie co Wy i pewnie tez bede swirowac hihih

Bunka GRATULACJE!!!!!

Dziewczyny ja tez mam pytanie odnośnie badań na tarczyce. Otóż od ok 1,5 roku biorę Eutyrox 50 i zawsze lekarz mówił , ze do zajścia w ciążę Tsh powinno być ok 1-2. Teraz gdy juz jestem w ciąży to endokrynolog kazał mi badać tylko FT4 bo niby w ciąży jest ten wynik ważniejszy od TSH. No i właśnie mam pytanie jaki wynik wg waszych lekarzy jest prawidłowy FT4??? U mnie teraz pojawił się dziwny problem . Otóż miesiąc temu FT4 miałam 20 a norma od 13-22 a jak robiłam tydzień temu to Ft4- 23,5 czyli ponad normę a TSH -0,45!!!! Dziwne to bo wyglada na to , ze wpadlam w nadczynnosc biorąc cały czas ta sama dawkę Eutyrox 50 i tym bardziej , ze jestem w ciąży a przecież zazwyczaj w ciąży dawkę się zwiększa . Lekarz kazał mi zmniejszyć do 0,25 dawkę ale zastanawiam się czy wogole powinnam brać .

Meg - ja też trzymam kciuki.
Lolita - ja nie pomogę odnośnie TSh, bo dla mnie ogromna zagadka.
Dziś tak pięknie się zrobiło, chciałam posiedzieć w ogródku, a tu podjechał ogrodnik i popsikał mi wszystko opryskiem, po czym dodał, że psy i koty mają do wieczora nie wchodzić do ogrodu. O mnie nic nie mówił, ale skoro psy i koty to zakładam, że ja tez - choć nie zamierzałam ani trawy ani choinek lizać. Ale pewnie to się tez ulatnia.
Ech... Siedzę teraz po ciemnej stronie domu :-( W izolacji od słońca i ogrodu :-(

lola - wsio dobrze. masz dobrego endokrynologa. bo faktycznie w ciazy malo wazne tsh, wazne t4 i jak to ci bada to wystarcza. tsh masz bardzo ladne - prawie na granicy nadczynnosci ale to dobrze, bo lepiej nawet jak mala nadzczynnosc, niz niedoczynnosc. ponadto gdy jestes w ciazy to zapotrzebowanie z wiekiem ciazy rosnie dlatego endokrynolog nie chce ci obnizac dawki. jak cos to ci nawet zwiekszy w zaleznosci od zmian pozniejszych. poki co masz ladne ft4.... nie ma norm co najlepsze, bo kazdy lab moze miec inne wartosci wiec nie ma co doradzac jaka wartosc najlepsza. ogolna zasada taka, ze t4 powinno sie miescic w gornych granicach podanych przez lab i u ciebie tak jest.
ciesz sie ze masz takiego endokrynologa - se u mnie zapunkntowal:)

Lolitka- to fakt dobry endokrynolog to podstawa. Pare lat temu gdy poszlam pierwszy raz do endokrynologa ale innego I mialam wynik tsh -5,5 to powiedzial mi ze wszystko ok , troche przekracza norme i ze nic nie musze brac! Ja jeszcze wtedy nie orientowalam sie jak to jest z tymi wynikami wiec uznalam, ze ma racje. Dopiero po roku brat mail podobny wynik I wtedy lekarka powiedziala mu , ze mloda osoba ma mieć 1-2 a 4-5 to norma dla dziadków !
Wiesz mnie martwi tylko to ft4 ze jest 23,5 a norma do 22 wiec jest ponad normę. Ja mieszkam w UK a endokrynologa mojego mam w Polsce .

reklama
Do góry