reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

NA 10:00 muszę być na progesteron itd a lekarza o 13:00 mam, leczę się w Invicta Warszawa, a Ty?

Ja też czekam w takim razie na to co lekarz Ci powie, bo ja też AMH mam raczej normalne (nie za małe i nie za duże), ale obraz USG przed stymulacja pokazał, że chyba trochę zanizony wynik i też mam nieduże dawki leków, żeby nie było hiperki. I też się zastanawiam czy coś w ogóle urośnie. Daj znać jak będziesz po wizycie :)

reklama
ZUS ma niestety takie kompetencje, że nie musi się zapowiadać. Jeżeli na zwolnieniu masz wpisane, że możesz chodzić to oznacza to tylko tyle, że możesz chodzić do lekarza, apteki na badania czy do sklepu po artykuły pierwszej potrzeby. Jeżeli ZUS akurat wtedy Cię skontroluje to jak najbardziej możesz to udowodnić. Natomiast jeżeli wyjechałaś sobie na wycieczkę bądź robisz turę po sklepach z ciuchami to ZUS może cofnąć zasiłek i kazać zwracać już ten wypłacony. Poza tym ciężkie warunki pracy nie są podstawą do wystawienia zwolnienia. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości przesunąć Cię na inne stanowisko czyli takie, które nie zagraża ani Tobie ani dziecku to w tym wypadku jest zobowiązany do wypłaty wynagrodzenia a Ty możesz spokojnie robić co Ci się podoba. Natomiast jeżeli jesteś na zwolnieniu to musi być jakiś powód, albo ciąża zagrożona albo Ty źle ją znosisz. W obu przypadkach będziesz tak czy inaczej siedzieć w domu. I ZUS może Cię wtedy kontrolować do woli bo nie ma podstaw do zawieszenia wypłaty świadczeń.

Wszystko się zgadza. Tylko akurat w moim przypadku nie ma innego stanowiska pracy, mam warunki pracy które zagrażają ciąży i jest to niepodważalne, jeżeli ZUS ma inne zdanie może zwrócić się do lekarza wydającego zwolnienie i prosić o uzasadnienie.

Dziewczyny jeżeli w karcie ciąży macie wpisane, że to ciąża po in vitro to lekarz może "bezkarnie" wystawiać zwolnienia, ponieważ jest co ciąża wymagająca wzmożonej opieki, chyba @M@gda o tym już kiedyś pisała i był link jakiś...??

Wszystko się zgadza. Tylko akurat w moim przypadku nie ma innego stanowiska pracy, mam warunki pracy które zagrażają ciąży i jest to niepodważalne, jeżeli ZUS ma inne zdanie może zwrócić się do lekarza wydającego zwolnienie i prosić o uzasadnienie.
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości dać Ci innego stanowiska to powinien zwolnic Cię z obowiązku wykonywania pracy i wypłacać wynagrodzenie. I lekarzowi nic do tego. Wiadomo, że pracodawcy tak nie będą robić i sami wysyłają taką pracownicę na zwolnienie bo nie uśmiecha im się wypłacać komuś pieniędzy za nic. Ale ZUS już w tej kwestii nie jest tak rygorystyczny.

Dziewczyny jeżeli w karcie ciąży macie wpisane, że to ciąża po in vitro to lekarz może "bezkarnie" wystawiać zwolnienia, ponieważ jest co ciąża wymagająca wzmożonej opieki, chyba @M@gda o tym już kiedyś pisała i był link jakiś...??
Nie wiem czy bezkarnie, ale ja do 2 lekarzy chodze i obaj od poczatku mnie na zwolnienie wysylali, a ja sie nie opieralam :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Jeżeli pracodawca nie ma możliwości dać Ci innego stanowiska to powinien zwolnic Cię z obowiązku wykonywania pracy i wypłacać wynagrodzenie. I lekarzowi nic do tego. Wiadomo, że pracodawcy tak nie będą robić i sami wysyłają taką pracownicę na zwolnienie bo nie uśmiecha im się wypłacać komuś pieniędzy za nic. Ale ZUS już w tej kwestii nie jest tak rygorystyczny.

Sama jestem swoim pracodawca :)

reklama
Nie wiem czy bezkarnie, ale ja do 2 lekarzy chodze i obaj od poczatku mnie na zwolnienie wysylali, a ja sie nie opieralam :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja coś pomyliłam, czy wrzucałaś link do jakiegoś mądrego artykułu/ustawy, że ciąża po in vitro jest ciążą "specjalnej opieki" (czy jakoś tak ładnie to tam było ujęte), w związku czym od początku można iść na zwolnienie? - to było przy okazji jak chyba Fasolce wpisał lekarz w kartę ciąży, że po in vitro... Chyba, że coś namieszałam, to przepraszam ;]

Do góry