reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

To temat bardzo indywidualny i kontrowersyjny.
Dla mnie kwestia dawstwa komórki czy nasienia to jedno, a zarodki to drugie.

I tak jak napisała @Ewunka potrzebna jest jeszcze odpowiednia kobieta, która może przygarnąć nasze kochane kropeczki.

W głowie mam tylko jedno ale ... ta kropeczka będzie miała geny moje i mojego męża, odziedziczy wszystko po nas. Traktuję to jak adopcję swojego dziecka, dlatego możecie nazywać mnie złą, ale nie jestem wstanie się na to zdecydować. To jest tylko nasze zdanie i szczerze podziwiam każdego, kto oddaje swoje zarodki. Bardzo podziwiam.

Prawda jest też taka, że los zmusza nas do podejmowania trudnych decyzji, ale tak jak napisałam na wstępie. To jest indywidualne i nie powinno się potępiać decyzji innych.
Vinszka, nikt nie powie, że jesteś złą osobą. Masz do tego prawo.

Ja najbardziej nie rozumiem... Nie podzielić się, ale chcieć zniszczyć zarodki... tego nie ogarniam...
Powiem szczerze, że nie wiem czy sama byłabym w stanie podzielić się zarodkiem (nie mówię o komórkach, bo to rozważam, jeśli stwierdzimy, że nie chcemy więcej dzieci niż 2, bo 2 to minimum jakie byśmy chcieli :D ), ale raczej zostałabym z matka 7 dzieci. Ale ja kocham dzieci, zawsze chciałam miec dużą rodzinę, 3 albo 4 a tu taki psikus i musieliśmy się tyle starać o jedno...

reklama
U mnie na wypisie napisane jest tak:
Monitoring cyklu: estradiol 1438 (oznaczony w 3 dobie poprzedzającej punkcję), jest tam miejsce na wpisanie ilości pecherzyków 17mm i większych oraz mniejszych niż 17mm, ale nie jest uzupełnione.
Pobranie oocyttów:
Liczba oocytów:20
Oocyty niedojrzałe (MI, GV - cokolwiek to znaczy) 3
Oocyty dojrzałe (MII) 17
Oocyty zdegenerowane 0
Dzieki! Aha, czyli pewnie generalnie traktuja wszystkie >17mm jako ok do pobrania. A u mnie dopiero 20mm jest tą granica.. no szkoda, moze cos mniejszego jeszcze u mnie bylo, a nie pobrali? tego sie juz nie dowiem.

Dziękuje za odpowiedź [emoji8]Od dnia transferu ten Clexan?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja mialam clexan zapisany od dnia nastepnego po punkcji. Ale musialam sie upomniec, bo lekarz sam nie przepisal. Przypomnialam mu ze mam MTHFR i ze mam miec clexan.

Dziękuję, dziewczyny za Wasze wsparcie, kibicowanie i emocje :) Też miałam takie wrażenie, że komórek akurat w sam raz :)

A nospę ile godzin po transferze wziąć po raz pierwszy? Bierze się 3 razy dziennie?

Już wiem że z 6 komórek 5 prawidłowo się zapłodniło :) Jestem bardzo szczęśliwa :rofl:
Super! :) oby sie teraz ladnie dzieliły :)

Niestety transfer to najtrudniejszy etap. I najgorszy, bo nic nie możesz zrobić poza oszczędzaniem się. Nie masz na nic wpływu... Możesz tylko liczyć na szczęście i trzymać kciuki :)
Po tranferze mozna sie przynajmniej oszczedzac, dobrze odzywiac, wiec jakis to wplyw jest :)
A krok wczesniej - podczas zaplodnienia na szkielku i czekania do 3. lub 5.-tej doby rozwoju zarodkow.. wtedy to juz calkowicie nic nie mozna zrobic..
Mam wrazenie, ze jestem jakims wyjatkiem, ze mi sie zarodki nie rozwinely :( chyba malo takich przypadkow jest.

Dziewczyny jakie są wasze rady po transferze? Będę dzwoniła do kliniki jakie są zalecenia, ale Wy wiecie lepiej [emoji38] dokładniej chodzi mi o to, że do domu mam ponad 300 km. Wracać po transferze, czy zostać w hotelu na jedną noc? Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze, żeby zwiększyć szanse?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

1494939316-aaaaaa.jpeg

Mam wrazenie, ze jestem jakims wyjatkiem, ze mi sie zarodki nie rozwinely :( chyba malo takich przypadkow jest.

Bertha, miałaś niewiele jajeczek, każdej mogło się to przydarzyć, szczególnie, że twoje trzymali do 5tej doby. Ja na 6 miałam 2 pięciodniowe blastki. Ale równie dobrze jakbyśmy mieli tylko 3 komórki, to moglibyśmy nic nie mieć.

Vinszka, nikt nie powie, że jesteś złą osobą. Masz do tego prawo.

Ja najbardziej nie rozumiem... Nie podzielić się, ale chcieć zniszczyć zarodki... tego nie ogarniam...
Powiem szczerze, że nie wiem czy sama byłabym w stanie podzielić się zarodkiem (nie mówię o komórkach, bo to rozważam, jeśli stwierdzimy, że nie chcemy więcej dzieci niż 2, bo 2 to minimum jakie byśmy chcieli :D ), ale raczej zostałabym z matka 7 dzieci. Ale ja kocham dzieci, zawsze chciałam miec dużą rodzinę, 3 albo 4 a tu taki psikus i musieliśmy się tyle starać o jedno...

My zawsze chcieliśmy mieć trójkę, nawet mamy imiona. xD Jak miało by dość + 2 to nie widzę przeszkód, bo tak jak Ty chcę mieć dużo dzieci. Mogę nawet całe życie dupki podcierać :)

Jeśli chodzi o zniszczenie, to fakt... zdecydowanie lepiej oddać. Również się na to nie zdecyduję. Nigdy.
W PL w sumie nie ma takiej możliwości nawet, co mnie bardzo cieszy.

My zawsze chcieliśmy mieć trójkę, nawet mamy imiona. xD Jak miało by dość + 2 to nie widzę przeszkód, bo tak jak Ty chcę mieć dużo dzieci. Mogę nawet całe życie dupki podcierać :)

Jeśli chodzi o zniszczenie, to fakt... zdecydowanie lepiej oddać. Również się na to nie zdecyduję. Nigdy.
W PL w sumie nie ma takiej możliwości nawet, co mnie bardzo cieszy.
Wszystko da się obejść.

Dzwonili. Mi sie niestety nie udalo. Wynik negatywny. Mam odstawic Utrogest. Nie beda mi powtornie bety badac. Cos czulam, ze to krwawienie to nie jest dobry znak. No cóż, jednak wolalam byc nieswiadoma.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Dzwonili. Mi sie niestety nie udalo. Wynik negatywny. Mam odstawic Utrogest. Nie beda mi powtornie bety badac. Cos czulam, ze to krwawienie to nie jest dobry znak. No cóż, jednak wolalam byc nieswiadoma.

O nie [emoji21][emoji21] tule mocno! [emoji853][emoji20][emoji173]️

Bardzo mi przykro :(

reklama
Do góry