reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Sylha - a ja Tobie gratuluje pierwszych mdłości. :-)
Ja zaczęłam dzisiaj brać progesteron w postaci czopeczkow .Cyclogest 400mg.
Przed zażyciem przeczytać ulotkę. No to przeczytałam jeśli jesteś w ciąży, możesz być w ciąży lub planujesz być w ciąży w najbliższym czasie - nie brać. Estrogeny w postaci tabletek Progynova to kobitki na menopauz m.in biorą.
Mam nadzieje ze lekarze tutejsi wiedza co robią a w moim przypadku ulotek lepiej nie czytać. :-D

Co do witaminek to biorę jakiś zestawik dla kobiet planujących ciąże + te co są w jedzonku.

reklama
bulka to w takim razie &&& za bete:) ja w tym tygodniu ide do naszego wspolnego doktorka na to glowne badanie genetyczne;] mi tez mowil, ze test po 14dniach, a ja do niego co tak dlugo, a on na to, ze po 10moge zrobic, a i tak 7dnia zrobilam:))) ja od 2dpt mam srake i tak mam caly czas takze to tez jakis objaw:))

i tak najlepszym zrodlem witamin sa naturalne skladniki. czyli odpowiednie odzywianie. I tak tych sztucznych witamin nie przyswajamy tak jak naturalnych.
Ja biore tylko femibion
ale organizm i tak sie sam domaga bo moge jesc tylko owoce i warzywa. tylko na to mam ochote

palu - ja też biorę femibion , ale oczywiście warzywka i owoce są najlepsze tylko że jakoś mam słaby pociąg do owoców ostatnio.

marcikuk - faktycznie lepiej tych ulotek nie czytać bo można zwariować. Ja też brałam progynova i niestety samopoczucie miałam do dupy , a głównie dopadały mnie napady gorąca. Ale może na Ciebie inaczej podziałają albo i wcale.

Jo.M. - uderzenia gorąca tez mam ale ogonie czuje się ok. fizycznie ok, psychicznie spanikowana ogólnie jestem ale to raczej nie jest wina tabletek.

Cześć Dziouszki!
Mi po transferze kazali brać fembion, ale po pierwszym USG lekarz kazał odstawić witaminy i przyjmować tylko kwas foliowy - 15mg (dostępny tylko na recepte w takiej dawce). Lekarz powiedział mi, że witaminy dopiero o II trymestru.

No i jeastem po 2 usg i maleństwo ma 1,76cm - olbrzym. A co do witaminek to mi lekarz tez powiedział że witaminki to moze po12 tc a najlepiej to owoce , warzywa i kawał mięsa hehe. A co wymiotów to juz zostaną z nami, mdłości non stop.
Zmniejszył mi luteine i duphaston 2x1. i wizyta za miesiac. Trzymajcie sie kobietki, bedzie dobrze. trzymam kciuki za wszyskie zeby wreszcie kazda miała swój skarb.

Mi tez dwóch ginekologow kazalo brać tylko kwas foliowy i powiedzieli , ze dla dziecka gorszy jest nadmiar witamin szczególnie takich z tabletek niz ich niedobór . Po 12 tyg powiedzieli, ze moge brać witaminy.

Ostatnia edycja:
U mnie w Norwegii tez odradzaja witamin w ciazy.Wystarczy jesc zdrowo,a dzidzia w brzuchu otrzyma wszystko co potrzebne.Przede wszystkim owoce,warzywa,ryby no i miesko ;-)Ja nie bralam zadnych witamin w ciazy,za to jadlam zdrowo i moj maluch urodzil sie prawie 3800gr.No i dzieki zdrowemu jedzonku,przytylam tylko okolo 15kg:-)Do 12 tyg. bralam tylko kwas foliowy,potem kazali odstawic.

No a teraz waze juz 3 kg mniej niz przed ciaza:-D Karmie cyckiem i tez zadnych witamin nie biore,a maluch rosnie i super na wadze przybiera. Nie mam zadnej diety,jem za dwoje,bo nawet w ciazy tyle nie jadlam co teraz :rofl2: Owoce i warzywa codziennie,rybka 2-3 razy w ciagu tygodnia,miesko najlepiej z pieca,a dzidzia szczesliwa i z checia zajada sie mamy mlekiem ;-)

Pozdrawiam wszystkie staraczki i jak zawsze kciukasy za kobitki po transferach :tak:

Czarny kot- heh, ja też mam taką cichą nadzieję karmić i że przez to szybko zrzucę wagę;-);-).
Ja póki co to jestem nie do życia i u nas w najbliższym czasie będą raczej królować obiadokolacje, bo w ciągu dnia tak mnie mdłości męczą, że nie jestem w stanie gotować.

reklama
lolaboga - jaka glupota. po witaminach dzieci wieksze i problemy przy porodzie? no to niezle ten lekarz pojechal - co za konowal. pewnie wszystkie ciezarne z podejrzeniem niskiej masy urodzeniowej powinny witaminy zajadac i problem rozwiazany. no zes nikt wczesniej o tym nie pomyslal :-D
Haha, dokladnie! Najlepiej to w ogóle w ciazy jest zaczac palić. Wtedy waga urodzeniowa mniejsza i poród łatwiejszy.......

Do góry