reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Niestety dziewczynki, moje zarodki nie przeżyły do 5 doby :( wczoraj w 4 dobie było ich 3 ... dziś 0...
Nie wierzę że embriolog tego nie dostrzegł, nie rozumiem dlaczego chociaż dwóch nie zamrozili w 3 dobie, bardzo często jest tak że w labo nie rozwijają się, a w łonie matki jak najbardziej, czego przykładem są brzuszki niektórych naszych forumowiczek, to jest właśnie najgorsze w tych klinikach, że czasami nie mamy nic do gadania, a przecież to nasze pieniądze, nasze komórki i nasze zarodki...a dla nich tylko kasa się liczy,przykre to wszystko ale musimy walczyć do końca...

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
dziwne to trochę wszystko. Podchodzilicie do klasycznego IVF bez ICSI? Jakij klasy zarodki były w 3 dobie? w 5 dobie?
Tak do klasycznego bo nie było wskazania do icsi ponieważ maz ma dobre nasienie poza tym mamy 4 letniego synka , jedna ciążę pozamaciczna i druga prawdopodobnie też pozamaciczna która sama się porobiło. To naturalnie . Zarodki w 3 i 4 dobie podobno bardzo dobre - szczegółów nie znam dowiem się na wizycie- a w 5 dobie zonk. :/

Nie wierzę że embriolog tego nie dostrzegł, nie rozumiem dlaczego chociaż dwóch nie zamrozili w 3 dobie, bardzo często jest tak że w labo nie rozwijają się, a w łonie matki jak najbardziej, czego przykładem są brzuszki niektórych naszych forumowiczek, to jest właśnie najgorsze w tych klinikach, że czasami nie mamy nic do gadania, a przecież to nasze pieniądze, nasze komórki i nasze zarodki...a dla nich tylko kasa się liczy,przykre to wszystko ale musimy walczyć do końca...

To co piszesz nie jest potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Obecnie uważa się, że mamy dwa rodzaje selekcji w "macicy" zarodek 3dniowy i młodsze. Natomiast selekcja na szkle odbywa się dla zarodków 5dniowych. Badania pokazują, że współczynnik implantacji blastocyst jest wyższy mimo, że powstaje iich stosunkowo mniej.
Dodatkowo embrion około stadium moruli/blastocysty ląduje w macicy wcześniej przebywa w jajowodzie. Nie wiadomo czy warunki panujące w macicy są lepsze, niż te panujące w labolatorium paradoksalnie kontrolowane warunki dla embrionu mogą być lepsze.
Ja tez jestem zdania, ze najlepiej u mamusi, ale badania naukowe tego nie potwierdzają.

Tak do klasycznego bo nie było wskazania do icsi ponieważ maz ma dobre nasienie poza tym mamy 4 letniego synka , jedna ciążę pozamaciczna i druga prawdopodobnie też pozamaciczna która sama się porobiło. To naturalnie . Zarodki w 3 i 4 dobie podobno bardzo dobre - szczegółów nie znam dowiem się na wizycie- a w 5 dobie zonk. :/
dziwne w sensie te zarodki powinny się rozwinąć. Albo embriolog do d... i coś im nie wyszło, albo mieliście mega pecha. Ogólnie zakładamy, że nie ma u was "czynnika'niepłodności. Nic nie powinno wpływać na jakość oocytów, czy plemników. Jeżeli po 3 dobie pogorszyła się ich jakość należy zbadać męża - kariotyp. Przy ciążach pozamacicznych nie wiadomo czy był"poprawny" embrion. Jeżeli embriony w 3 dobie były 8A/ 8B to moim zdaniem niedrożne jajowody nie są waszym jedynym problem. Nie wiem ile masz lat, bo z wiekiem coraz więcej komórek jest niepoprawnych... Nic innego jak spróbować jeszcze raz. BTW przy krótkim protokole i AMH 2,5 4 oocyty to efek zamierzony. AMH 2,5 to nei jest wysokie AMH a raczej akceptowalne. Krótki protokół powoduje rekrutacje mniejszej ilości oocytów, ale są one lepszej jakości.

"to jest właśnie najgorsze w tych klinikach, że czasami nie mamy nic do gadania, a przecież to nasze pieniądze, nasze komórki i nasze zarodki...
ale oni walczą o succes rate :-) jak widzą, ze embriony nie rokują to zamiast umieścić w macicy to wolą żeby zmarły na szle:-( to dość kontrowesyjna teoria:-p Ale są kliniki, że podają embriony dopóki się rozwijają choć troszkę. A w innych nawet nie podaje się klasy "D"

dziwne w sensie te zarodki powinny się rozwinąć. Albo embriolog do d... i coś im nie wyszło, albo mieliście mega pecha. Ogólnie zakładamy, że nie ma u was "czynnika'niepłodności. Nic nie powinno wpływać na jakość oocytów, czy plemników. Jeżeli po 3 dobie pogorszyła się ich jakość należy zbadać męża - kariotyp. Przy ciążach pozamacicznych nie wiadomo czy był"poprawny" embrion. Jeżeli embriony w 3 dobie były 8A/ 8B to moim zdaniem niedrożne jajowody nie są waszym jedynym problem. Nie wiem ile masz lat, bo z wiekiem coraz więcej komórek jest niepoprawnych... Nic innego jak spróbować jeszcze raz. BTW przy krótkim protokole i AMH 2,5 4 oocyty to efek zamierzony. AMH 2,5 to nei jest wysokie AMH a raczej akceptowalne. Krótki protokół powoduje rekrutacje mniejszej ilości oocytów, ale są one lepszej jakości.
Mam 37 lat . Stara już jestem :sad:

Mam 37 lat . Stara już jestem :sad:
No to po prostu czasu trzeba, albo większej ilości komórek:-) A amh jak na wiek swietne, tylko i tak nie jest to amh 28latki.. pierw zobacz morfo zarodków a potem będziemy wyciagac wnioski:-p wiesz ja miałam 30 lat i 3 zarodki na 6 oocytów i tylko jeden ocalał, wiec mimo ze wy zdrowi to czasu nie oszukasz. No i jeszcze jedno to ze klasycznie zapłodnienie poszło (średnio jest to 40% oocytów) to jestem w szoku ze wszystkie stanęły. Cos mi tu nieładnie pachnie:-p Jak morfo kiepska będzie to można zmienić protokół, podrasować oocyty dhea i koenzym itp.. To dopiero poczaek:-p

reklama
No to po prostu czasu trzeba, albo większej ilości komórek:-) A amh jak na wiek swietne, tylko i tak nie jest to amh 28latki.. pierw zobacz morfo zarodków a potem będziemy wyciagac wnioski:-p wiesz ja miałam 30 lat i 3 zarodki na 6 oocytów i tylko jeden ocalał, wiec mimo ze wy zdrowi to czasu nie oszukasz. No i jeszcze jedno to ze klasycznie zapłodnienie poszło (średnio jest to 40% oocytów) to jestem w szoku ze wszystkie stanęły. Cos mi tu nieładnie pachnie:-p Jak morfo kiepska będzie to można zmienić protokół, podrasować oocyty dhea i koenzym itp.. To dopiero poczaek:-p

No wiesz:szok: ja mam 36...... :)
Myślę że nadzieja jeszcze jest
Nadzieja umiera ostatnia czyż nie ;):p

Do góry