reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Da...pomimo ze myslalam ze z pco bez szans na ciaze to sie udalo za pierwszym razem...a jeszcze 5 mrozakow...teraz wiem ze pco to nie wyrok i cieszę sie ze zdecydowalam na in vitro...a ja jeszcze nie badalam kariotypow. Mozna je zbadac i sie dowiedziec czy sie jest nosicielem jakiegos wadliwego genu lub maz i zbadac zarodki zeby nie podac ewentualnie chorego zarodka. Wiec z medycznego punktu jest wieksze prawdopodobiensto wyeliminowania chorego zarodka niz np w ciazy naturalnej
O nosicielstwie genow wadliwych kariotyp nic nie powie. Tylko o gabarytowych mutacjach jak aneuploidie, translokacje. Na konkretne geny trzeba konkretne badania, na kazdy z osobna...

reklama
O nosicielstwie genow wadliwych kariotyp nic nie powie. Tylko o gabarytowych mutacjach jak aneuploidie, translokacje. Na konkretne geny trzeba konkretne badania, na kazdy z osobna...
Aha ja nawet nie bardzo wiem co oznaczają te wszystkie nazwy. Czyli w zależności jakie są problemy w rodzinie takie robią badania na rodzaj genu? Dobrze rozumiem? To co kriotyp bada na ludzki rozum?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

@Ewunka @gosia321 co do homocysteiny to mi genetycy mówili, ze najlepiej mniej niż 9 wiec nie ma co sie nią martwić. Dziewczynie z MTHFR która znam zbijano właśnie do 8. Gosia, kiedyś pisałaś ze powinna byc poniżej 5, Sorki ale skąd masz ta informacje? Bo na normach mojego laboratorium 5 to dolna granica normy, nie znam nikogo kto by miał 5 i mniej a znam kilkanaście dziewczyn co homocysteinę badały.

Btw. Pochwale się, jest moj wynik homocysteiny, spadła do 6,5. Na samym zwykłym feminbion natal1 i magneb6 bo poza nim łykam tylko d3 z suplementów. Czyli u mnie problemy z tym łańcuchem biochemicznym jakichś większych nie ma.

A za kiedyś jak zrobiłam pierwszy raz homocysteinę łykając zwykły folik przez ostatnie miesiące, (wczesniej w ciazy feminbion, potem ze dwa miesiące nic
I potem kolejne 2 miesiące folik) to homocysteiną była 9,6.
Info takie mam z forum o poronieniach nawykowych i o mutacji mthfr tam dziewczyny proboja zbic wlasnie do tych najnizszych wartosci. Moja tez jest w normie ale moglaby byc trocheniejsza chociazby taka jak twoja :)

Ja za granicą to pewnie nie byłoby problemu i myślę że tak zrobiłabym ale ja już mam zarodki. Co prawda dalej nie wiem ile zamroza dziś czekam dalej na tel ale wydaje mi sie ze jesteśmy obciążeni genami. Ale już za późno. A czy zarodek mogą jakoś przebadać? Hmmm pewnie głupie pytanie. Ale jak rozmraża hmmm

Mozna zarodkom zrobic biopsjw w 5 dniu ale trzeba zglosic to zanim zamrożą. No I cena badania to droga sprawa. Oczywiscie jesli klinika wykonuje pgs I pgd

Mozna zarodkom zrobic biopsjw w 5 dniu ale trzeba zglosic to zanim zamrożą. No I cena badania to droga sprawa. Oczywiscie jesli klinika wykonuje pgs I pgd
Aha to już za późno. Ale czytam ze robi się badania na wady genetyczne zarodka przed podaniem do macicy. Właśnie o tym mówili mi w szpitalu ze za 3 razem to robią ale myślę że ja powinnam mieć od razu. Ale nie jestem królewna wiec musze jak inni odpowiednio "wystac się w kolejce" zapytam o wszystko na wizycie. Bo tyle zachodu wiec warto było by już być pewnym. Z tego wnioskuję ze zdrowe zarodki się przyjmują a chore nie. Ale wiadomo sądząc po statystykach jest inaczej.

Moje drogie!
Jestem po badaniu, wszystko w absolutnym porządku, lekarz zadowolony, nic nie wzbudziło jego niepokoju, tylko łożysko mam skontrolować, bo jakoś nisko jest... Najważniejsze, że Mały jest zdrowy i wszystko ma tam, gdzie powinien i takie, jak powinien :-)
Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie.

Napisane na HUAWEI RIO-L01 w aplikacji Forum BabyBoom
Super wiadomosci :)

Aha ja nawet nie bardzo wiem co oznaczają te wszystkie nazwy. Czyli w zależności jakie są problemy w rodzinie takie robią badania na rodzaj genu? Dobrze rozumiem? To co kriotyp bada na ludzki rozum?

Czlowiek ma 23 pary chrimosomow. Po jednym "takim samym" od ojca I matki. Aneuploidie to taki rodzaj mutacji ze ma sie za duzo albo za malo calych wielkich chromosomow. Tak jak by "regalow z segregatorami pelnymi dokumentow. Translokacje to jakby dodatkowo kilka pòłek. A mutacje punktowe to tak jakby literowka w konkretnymdokumencie w pewnym segregatorze, na konkretnej półce danego regalu. Malenstwa. I tego kariotyp nie znajdzie, trzeba sprawdzic konretny gen I jeszcze trzeba wiedziec ktòry. Jak mowisz ze w rodzinie sa ibciazenia to po pierwsze kariotypy koniecznie a poza tym do genetyka. W polsce do jakiejs szpitalnej poradni genetycznej I wszystko na nfz bedzie.

Czlowiek ma 23 pary chrimosomow. Po jednym "takim samym" od ojca I matki. Aneuploidie to taki rodzaj mutacji ze ma sie za duzo albo za malo calych wielkich chromosomow. Tak jak by "regalow z segregatorami pelnymi dokumentow. Translokacje to jakby dodatkowo kilka pòłek. A mutacje punktowe to tak jakby literowka w konkretnymdokumencie w pewnym segregatorze, na konkretnej półce danego regalu. Malenstwa. I tego kariotyp nie znajdzie, trzeba sprawdzic konretny gen I jeszcze trzeba wiedziec ktòry. Jak mowisz ze w rodzinie sa ibciazenia to po pierwsze kariotypy koniecznie a poza tym do genetyka. W polsce do jakiejs szpitalnej poradni genetycznej I wszystko na nfz bedzie.
O ja dzięki za wyczerpująca odp. Pomyślę napewno nad tym

reklama
To ze embriony staja po 3dniu wynika z jakości nasienia a nie hodowli na szkle. Czasem embriony sie nie różnicują tzn wszystkie są dobrej jakości. Jednak nie implantuja sie. Ja jestem zwolennikiem PGD w 5dobie. Bo jezeli zarodek jest slaby ale ma wole walki bardziej zaszkodzi mu uszczuplenie go o jeden blastomer gdy ma ich tylko 8. Z tego jednego blastomeru w następnej dobie bedzie nastepna komorka. Z tej nowej komórki nowe itp.. Tak naprawde zabierzesz mu więcej potencjalnych(przyszłych) komórek jak go zbadasz w 3 dobie. Srednio do blastocysty dochodzi 50% embrionów a czasem i mniej. Jezeli czynnik męski to niestety duzo mniej.. Jezeli nie ma wspomagaczy iMSI separacji itp..
No I wszystko racja. Ale jestem wsciekla ze nam IMSI nie zrobiono. Po prostu nie dopilnowalam, bylam tak pewna ze bedzie ze az za bardzo (miesiac przed stymulacją morfologia 0,6% a potem jeszcze zapalenie oslrzeli, zatok I antybiotyk u męża. Lekarz twierdzil ze nie ma sensu czekac I ze to nie ma znaczenia. Ale bylam absolutnie pewna ze IMSI. Niestety uznal ze nie ma wskazań.

Do góry