reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Hej. W czwartek mam 12dc, kontrola :). A ze ide naturalnemu to sie dowiem w trakcie, pewnie z 4-5 dni po owulacji.

Znowu wezmę 1, jak by było coś nie tak z cyklem stracę tylko 1 zarodek.nteraz mam juz tylko 3...

Tak, po owulacji czekasz tyle, ile ma zarodek.

Tez zawsze tak mysle jak ty, zeby zarodkow nie tracic. No ale ja tez nie moge byc w blizniaczej wiec balabym sie dodatkowo...

A tak z ciekawości. Masz "pozaciazowo" tarczyce w normie?
Pytam w celu maniakalnego zbierania danych dlaczego różne zalecenia ;)

Niestety nie, od kilku lat leczę niedoczynność. Przed ciąża dążyliśmy do tego zeby było właśnie tak ok 0,8-1 i brałam w dawkę 75/88- 5/2 dni. W ciąży trochę żonglowaliśmy dawka bo ważniejsze FT4 i biorę teraz od dłuższego czasu 88 a tsh przy tej dawcę różnie- tendencja skokowa od 0,4 do ostatnio 2,5. Po ciąży wracamy do pierwotnej dawki i oczywiście badania. Kiedyś czytałam artykuł, ze na świecie normy tsh się zmniejszyły do bodajże 2,5 tylko u nas pozostały niezmienione. Gdzie czytałam to już nie pamietam. To samo usłyszała teściowa od swojego lekarza. Mimo, ze tsh w normie laboratoryjnej to tabsy bierze.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mam mieć usg prenatalne właśnie przy pappa. Bo robia na nich usg i badają krew tak? Tak przynajmniej mówił mój lekarz...
Często tak robią, jednego dnia. Najpierw usg i prosto do za biegowego pobrać krew na Pappa. Najlepiej ponoć zrobic te dwa badania w bardzo zbliżonym czasie.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Niestety nie, od kilku lat leczę niedoczynność. Przed ciąża dążyliśmy do tego zeby było właśnie tak ok 0,8-1 i brałam w dawkę 75/88- 5/2 dni. W ciąży trochę żonglowaliśmy dawka bo ważniejsze FT4 i biorę teraz od dłuższego czasu 88 a tsh przy tej dawcę różnie- tendencja skokowa od 0,4 do ostatnio 2,5. Po ciąży wracamy do pierwotnej dawki i oczywiście badania. Kiedyś czytałam artykuł, ze na świecie normy tsh się zmniejszyły do bodajże 2,5 tylko u nas pozostały niezmienione. Gdzie czytałam to już nie pamietam. To samo usłyszała teściowa od swojego lekarza. Mimo, ze tsh w normie laboratoryjnej to tabsy bierze.

Hej,też o tym czytałam i mój doktorek też wspominał,że niektóre kraje postulowaly nawet za obniżeniem normy do 2.0 , ale ponieważ to jest ruchome w zależności od wieku,płci itp to ponoć nie ruszyli ostatecznie tych norm. Faktem jest,że faktycznie w ciąży tsh potrafi szaleć. Ja przed ciąża miałam 0.56, w ciąży 2.7,potem 1.29 a teraz znowu 2.2 . Niby wszystko nadal w normie do 2.5 ale lekarz większą uwagę zwraca na ft4 niż tsh. Moja siostra nigdy żadnych problemów z tarczyca, 3 dzieci i dopiero przy 3 ciąży euthyrox :( po ciąży tsh skoczylo do 62 i chyba z 7 miesięcy z tego wychodziła.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

No właśnie moja lekarka tłumaczyła, ze w przypadku gdzie mam zdrowa tarczyce (usg, ft3, ft4, potem powtórzyła to ft4) i tylko Tsh 3 to powinno sie delikatnie obniżać, zeby nie zejść poniżej 1. Bo wtedy tarczyca bardzo prawdopodobne ze nie wróci do siebie po ciazy i trzeba brac euthyrox juz ciagle. A jak ktoś ma z tarczyca problemy to juz inaczej sie postępuje. I pewnie dlatego cześć lekarzy chce obniżać to TSH poniżej 1 a cześć mówi ze najlepiej 1,5. To zależy od konkretnego przypadku.

reklama
A z tymi normami to ciekawe co piszesz. Moa endokrynolog powiedziała ze do 4 jest ta norma ale trzeba indywidualnie sie zajmować dana osoba. I dążyć do jak najlepszego samopoczucia. I ze dla jednych ten sam poziom TSH jest idealny a dla innych za niski/za wysoki. Ale zawsze do ciazy lepiej zeby nie przekraczał 2.

Do góry