reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Hej. W czwartek mam 12dc, kontrola :). A ze ide naturalnemu to sie dowiem w trakcie, pewnie z 4-5 dni po owulacji.

Znowu wezmę 1, jak by było coś nie tak z cyklem stracę tylko 1 zarodek.nteraz mam juz tylko 3...

Tak, po owulacji czekasz tyle, ile ma zarodek.

Tez zawsze tak mysle jak ty, zeby zarodkow nie tracic. No ale ja tez nie moge byc w blizniaczej wiec balabym sie dodatkowo...

A tak z ciekawości. Masz "pozaciazowo" tarczyce w normie?
Pytam w celu maniakalnego zbierania danych dlaczego różne zalecenia ;)

Niestety nie, od kilku lat leczę niedoczynność. Przed ciąża dążyliśmy do tego zeby było właśnie tak ok 0,8-1 i brałam w dawkę 75/88- 5/2 dni. W ciąży trochę żonglowaliśmy dawka bo ważniejsze FT4 i biorę teraz od dłuższego czasu 88 a tsh przy tej dawcę różnie- tendencja skokowa od 0,4 do ostatnio 2,5. Po ciąży wracamy do pierwotnej dawki i oczywiście badania. Kiedyś czytałam artykuł, ze na świecie normy tsh się zmniejszyły do bodajże 2,5 tylko u nas pozostały niezmienione. Gdzie czytałam to już nie pamietam. To samo usłyszała teściowa od swojego lekarza. Mimo, ze tsh w normie laboratoryjnej to tabsy bierze.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mam mieć usg prenatalne właśnie przy pappa. Bo robia na nich usg i badają krew tak? Tak przynajmniej mówił mój lekarz...
Często tak robią, jednego dnia. Najpierw usg i prosto do za biegowego pobrać krew na Pappa. Najlepiej ponoć zrobic te dwa badania w bardzo zbliżonym czasie.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Niestety nie, od kilku lat leczę niedoczynność. Przed ciąża dążyliśmy do tego zeby było właśnie tak ok 0,8-1 i brałam w dawkę 75/88- 5/2 dni. W ciąży trochę żonglowaliśmy dawka bo ważniejsze FT4 i biorę teraz od dłuższego czasu 88 a tsh przy tej dawcę różnie- tendencja skokowa od 0,4 do ostatnio 2,5. Po ciąży wracamy do pierwotnej dawki i oczywiście badania. Kiedyś czytałam artykuł, ze na świecie normy tsh się zmniejszyły do bodajże 2,5 tylko u nas pozostały niezmienione. Gdzie czytałam to już nie pamietam. To samo usłyszała teściowa od swojego lekarza. Mimo, ze tsh w normie laboratoryjnej to tabsy bierze.

Hej,też o tym czytałam i mój doktorek też wspominał,że niektóre kraje postulowaly nawet za obniżeniem normy do 2.0 , ale ponieważ to jest ruchome w zależności od wieku,płci itp to ponoć nie ruszyli ostatecznie tych norm. Faktem jest,że faktycznie w ciąży tsh potrafi szaleć. Ja przed ciąża miałam 0.56, w ciąży 2.7,potem 1.29 a teraz znowu 2.2 . Niby wszystko nadal w normie do 2.5 ale lekarz większą uwagę zwraca na ft4 niż tsh. Moja siostra nigdy żadnych problemów z tarczyca, 3 dzieci i dopiero przy 3 ciąży euthyrox :( po ciąży tsh skoczylo do 62 i chyba z 7 miesięcy z tego wychodziła.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

No właśnie moja lekarka tłumaczyła, ze w przypadku gdzie mam zdrowa tarczyce (usg, ft3, ft4, potem powtórzyła to ft4) i tylko Tsh 3 to powinno sie delikatnie obniżać, zeby nie zejść poniżej 1. Bo wtedy tarczyca bardzo prawdopodobne ze nie wróci do siebie po ciazy i trzeba brac euthyrox juz ciagle. A jak ktoś ma z tarczyca problemy to juz inaczej sie postępuje. I pewnie dlatego cześć lekarzy chce obniżać to TSH poniżej 1 a cześć mówi ze najlepiej 1,5. To zależy od konkretnego przypadku.

reklama
A z tymi normami to ciekawe co piszesz. Moa endokrynolog powiedziała ze do 4 jest ta norma ale trzeba indywidualnie sie zajmować dana osoba. I dążyć do jak najlepszego samopoczucia. I ze dla jednych ten sam poziom TSH jest idealny a dla innych za niski/za wysoki. Ale zawsze do ciazy lepiej zeby nie przekraczał 2.

Do góry