reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Tylko, ze jak pojechałam do kliniki 5tego dnia to okazało sie, zepnie przestały sie dzielić. Stanęły na etapie dnia 4 i była obawa, że zdegenerują. Nawet sie umówiłam z embriolog, zeby ratowała co sie da, nie trzymała do tej blastocysty do biopsji tylko mroziła co jej sie uda (wyglądało na to, że może przeżyją 3. No ale przetrwało 5. Są zamrożone w 6 dniu. Troche mnie martwi to ich staniecie. Tylko jeden niestety z nieprawidłowym genomem, trisomia x. Więc zostały 4, w tym jeden mam nadzieje jeszcze jest w brzuszku. No zobaczymy :)

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony
A powiedz mi jak statystyki wyglądają dla pań po 36r.ż jeżeli mamy poprawny kariotyp?
Pytam się bom marzy mi się chyba jeszcze jeden "krzykacz". A zanim staniemy na nogi i zaskoczy to będę koło 36r.ż. Jaka jest szansa na ZD i inne choroby wynikające z mojego wieku? nie jesteśmy fanami PGD, ale nie wiem co lepsze zajść a potem nie urodzić bo chore.. Czy zbadac z drugeij strony wyniki badań PGD mnie przerażają, bo ponoć jeżeli nie ma wskazań obniża to szanse na ciąże. A wiek jest wskazaniem czy nie?

reklama
Tez tak myslalam dopoki nie zobaczylam na zywo statystyk m.in w naszym kalendarzu ciezarowki po in vitro gdzie ilosc chlopcow rowna sie ilosci dziewczynek...i tak jak pisalam i ja i wiele dziewczyn ma coreczke z najszybciej rozwijajacej sie blastki...

No ale na naszym forum procedura bez iniekcji to wyjątek. Prawie same ICSI/IMSI tak więc nie ma "czynnika chłopięcego" :)

Poza tym jak zapadnia sie 6 i prawidłowo rozwija się 4 (a tak jest w optymistycznych przypadkach) to i statystyczna prawidłowość troche mniejsza niż przy zapłodnieniu kilkunastu.

Co do tych dziewczynek to naprawdę bywa rożnie. U mnie jedna podobno piękna Blastka, taka z "czołówki" bo rozwijała sie jako jedna z najlepszych, 4ba albo 4bb, nie pamietam. No i wyszło w PGS że jest aż za kobieca bo 47 (+x) :(
Tak wiec statystyka statystyka ale trzeba pamietać że mówimy o prawdopodobieństwie. A jak szansa jest nawet 1:miliona to i tak jest i nie ma co sie dziwić, bo nikt nie powiedział ze to nie możliwe. Taka Rybka może coś na ten temat powiedzieć, prawda? :)

Hmmm. Znajoma mi mowila ze miala podane dwa z czego jeden sie przyjął. I sie zastanawiam czy lepiej podać dwa od razu to beda większe szanse na zagniezdzenie...
A to nie jest pewne.. jeżeli crio to synchronizacja cyklu jest istotna.. Jeżeli mamy ET to mrożenie zmniejsza szanse na ciążę. Jeżeli mamy dwa jeden super drugi słabszy to bym wzięła dwa, ale dwa dobre to już nie. Jeżeli ten lepszy się zamrozi nadal szansa jest na ciąże, a w przypadku komplikacji wynikaj,ących z ciązy mnogiej możesz stracic oba. A tutaj było nóstwo takich historii. Ja sama miałam podawane dwa:-p ale teraz nie podeszłabym do 2 embrioników.

koniczyna a co ma iniekcja do morfologii embrionu?
statystyka to statystyka a nie pewniak... Jednak ona tez coś pokazuje, a ty akurat właśnie możesz być wyjątkiem od reguły:-)Czy tego chcesz czy nie...
Tak jak pisałam przy 4kach nie ma przewagi żadnej płci jest 50/50.Przewaga jest duza przy 5tkach i 6tkach a to są najszybsze zarodki i najlepiej rokujące. Aczkolwiek i takei morule czasem ucierają im nosa, bo się implantują a 5ki nie:-) No i jeszcze jedno. Njalepszy zarodek nie daje gwarancji poprawnego materiału, jednak prawdopodobieństwo rośnie wraz z ladneijszą morfologią..

płec embrionu w żaden sposób nie jest zalezna od sposobu zapłodnienia IMSI ICSI itp..
Informacje genetyczną o płci niesie plemnik, tylko on. Czyli płec embrionu jest zdefiniowana w chwili wyboru "tego" a nie innego plemnika.

koniczyna a co ma iniekcja do morfologii embrionu?
statystyka to statystyka a nie pewniak... Jednak ona tez coś pokazuje, a ty akurat właśnie możesz być wyjątkiem od reguły:-)Czy tego chcesz czy nie...
Tak jak pisałam przy 4kach nie ma przewagi żadnej płci jest 50/50.Przewaga jest duza przy 5tkach i 6tkach a to są najszybsze zarodki i najlepiej rokujące. Aczkolwiek i takei morule czasem ucierają im nosa, bo się implantują a 5ki nie:-) No i jeszcze jedno. Njalepszy zarodek nie daje gwarancji poprawnego materiału, jednak prawdopodobieństwo rośnie wraz z ladneijszą morfologią..

No ja właśnie pisałam ze zgadzam sie z tobą a na naszym forum jest masa czynników hamujących ogólne statystyki.

Co do iniekcji to chodziło mi o brak "sexu na szkiełku" gdzie jak pisałaś największe szanse maja plemniczki XY bo sa zwyczajnie szybsze. I nie o morfologii mowię tylko o tym, ze statystycznie więcej męskich zarodkow powstaje w tradycyjnym in vitro

Są szybsze ale pani w labie wybiera najlepsze jakie ma ... dużo by pisać one przechodzą przez hardcore.. przy klasycznym ICSI. A wszelkie dodatki wyłaniają z tych szybszych"zdrowe". I nie ma znaczenia czy jest to ruch A czy B, bo można je aktywować ytka samo jak oocyty. Czasem nawet aktywuje się nieruchome.

Ja nie mialam podanej blastki a mam corke ;))

Dusia jestem przykladem ze dokumenty byly podpisane na jeden podawany embrio jednak zle Sue dzielily i podano mi dwa

Warto ufac lekarzom tez

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Są szybsze ale pani w labie wybiera najlepsze jakie ma ... dużo by pisać one przechodzą przez hardcore.. przy klasycznym ICSI. A wszelkie dodatki wyłaniają z tych szybszych"zdrowe". I nie ma znaczenia czy jest to ruch A czy B, bo można je aktywować ytka samo jak oocyty. Czasem nawet aktywuje się nieruchome.

No tak, ale i tak jak jest ICSI to finalnie sa wstrzyknięte wybrane sztuki. A jak przeglądam pierwsze lata tego forum to ICSI wcale tak częste nie było te 10 lat temu. J

reklama
A to nie jest pewne.. jeżeli crio to synchronizacja cyklu jest istotna.. Jeżeli mamy ET to mrożenie zmniejsza szanse na ciążę. Jeżeli mamy dwa jeden super drugi słabszy to bym wzięła dwa, ale dwa dobre to już nie. Jeżeli ten lepszy się zamrozi nadal szansa jest na ciąże, a w przypadku komplikacji wynikaj,ących z ciązy mnogiej możesz stracic oba. A tutaj było nóstwo takich historii. Ja sama miałam podawane dwa:-p ale teraz nie podeszłabym do 2 embrioników.

Ja mam 2 [emoji15]

A dostałam wyniki progesteronu 3dpt 18,54 ng/ml chyba jest dobrze?

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Do góry