reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Przepraszam pisze z telefonu. Progesteron rośnie wprost proporcjonalnie do bhcg. Na początku bhcg szybko przyrasta a potem odwrtnie progesteron rośnie a hcg spowalnia. 6dpt juz hcg powinno być. Ale i 5dpt sie pojawia jak sie embrion super szybko rozwija. Implantacja to mechanizm napędzany progesteronem. Czasem przyrost progesteronu oznacza ze cos sie zadzialo, ale embrion zostal usunięty zanim ruszyla produkcja hcg. Ale! Progesteron jest produkowany pulsacyjnie. No i dawki leków musza byc stałe.

reklama
A
Jezeli zarodek sie zaczyna implantiwav to beta rosnie Bo bhcg napedza org. Ale z tym org tez slisko jest Bo jak nie rosnie to znaczyc moze ze nie ten czas na badanie B jajniki nie puscily jeszcze porcji org. Org produkowany jest pulsacyjnie.

A jak z ZT, ZA I inne cuda? Bo ZD jak widac takie samo jak 2lata temu. W sensie nie rosnie drastycznie..

Wiesz, stresuję sie bardzo tym prg bo sama jestem w momencie czekania i troszkę zamącilaś moje "pewniki". Bo byłam pewna, ze na cyklu sztucznym, gdzie nie mamy ciałek żółtych nie ma w ogóle opcji na to że moj organizm wyprodukuje choćby odrobinę progesteronu do momentu rozwinięcia się łożyska. Na pewno mówisz o sztucznym cyklu?

Co do statystyk ZD to pamiętaj, że dotyczą one przypadków wykrytych przy prenatalnych. Pozostaje jeszcze odsetek tych przypadków ZD, które były na tyle chore że nie dotrwały do 12tc. To samo dotyczy aneuploidii 13, 18 i XY. Z tym, ze 13 i 18 sa na tyle ciężkie, ze znacznie mniej dotrwa do prenatalnych. No i pozostają jeszcze wszystkie inne chromosomy, szczególnie 22 i 16. Tylko, ze te prawie nigdy do 12tc nie dają rady dojść.

Statystycznie rodzi sie o wiele mniej dzieci z 13 i 18 ale wcale ńie wiadomo, czy poczyna sie ich tak bardzo mniej.

Ale powiem ci, ze poznałam i przypadki 40 latek i 20 latek. Tych dziewczyn bardzo młodych wcale nie jest tak mało.

upload_2017-1-25_13-56-33.png

Odwdzięczam się wykresikiem:-)
POJAWIENIE się HCG i wzrost PRG. Poza tym po transferze bierzesz prg. No chyba, że twój cykl nie jest do końca stłumiony.

Załączniki

• upload_2017-1-25_13-56-33.png
    upload_2017-1-25_13-56-33.png
    5,9 KB · Wyświetleń: 1 228
Ostatnia edycja:
BTW właśnie na cyklach sztucznych jest monitoring implntacji mierzy się bhcg,e2, prg w 3dpt, 6dpt,10dpt. Wtedy zmiany dawek są estradiolu i prg gdy coś nie pokoi. Zmiany na cyklach sztucznych z crio (bo i są naturalsy)są gorsze niż na ET.

Myślę, że jesteś w ciązy bo gadasz jak ciężarówa:-p i trzęsiesz cyckami. A poza tym statystyka lubi twoj zarodek i PGD ytez:-)
Co do PGD to wiem wszystko co piszesz, ale myślałam, że...no wiesz..wiesz coś optymistycznego czego ja nie wiem:-p

BTW właśnie na cyklach sztucznych jest monitoring implntacji mierzy się bhcg,e2, prg w 3dpt, 6dpt,10dpt. Wtedy zmiany dawek są estradiolu i prg gdy coś nie pokoi. Zmiany na cyklach sztucznych z crio (bo i są naturalsy)są gorsze niż na ET.
Kate, proszę, łopatologicznie. Chcesz powiedzieć, ze jajniki na cyklu sztucznym w pierwszych tygodniach ciazy produkują progesteron mimo braku ciałka żółtego? Wykres odnosi sie do tej sytuacji a nie ciazy na naturalnym cyklu?

Progesteron wprowadza endometrium w faze wydzielniczą = okienko implantacyjne. Bez niego endo nie jest receptywne. Czyli progesteron jest na każdym cyklu. Przed transferem, lub od razu po dostajesz preparaty z prg. Rozrost endometrium trwa i zarodek zakopuje się. A jak pojawia się hcg to powoli rosnie prg.
Wykres pokazuje cykl naturalny..na nim widać wzrost prg razem hcg. natomiast łożysko przejmuje funkcje dopiero po 6tyg ciązy i wtedy ono produkuje hormony. Wczesniej bhcg napedza hormony ciążowe.

reklama
kate, ja caly czas pytam czy progesteron jest PRODUKOWANY w tym momencie na cyklu sztucznym, nie czy jest w ogóle. Normalnie bym się nie przejęła ale że ty to ty a ja na stresie to trochę zwątpiłam sama w swoją głowę.

I nie - nie jest produkowany

" W cyklu bezowulacyjnym progesteron nie jest produkowany przez nieobecne ciałko żółte jak w cyklu naturalnym, a jedynie sztucznie suplementowany przez podawanie preparatów progesteronu. Poziom w surowicy zależy od dawki, drogi podania (dopochwowa – poziom w surowicy będzie niższy, doustna – poziom będzie wyższy), a także od rodzaju preparatu (naturalny progesteron czy jego pochodne, np. retroprogesteron). Dlatego normy podawane na wyniku nie odnoszą się do Pani sytuacji i nie należy przeceniać tego wyniku, który w tym dniu po transferze o niczym jeszcze nie świadczy. Zwiększenie ilości podawanego progesteronu pod warunkiem, że obecnie bierze Pani odpowiednią dawkę równoważną 500 – 600 mg progesteronu prawdopodobnie nie będzie miało wpływu na wynik tego transferu. Trzeba cierpliwie odczekać na zagnieżdżenie się zarodków, które zaczyna się w 6-tej dobie życia embrionów, a kończy ok. 11-tej. Wtedy próba ciążowa lub poziom beta HCG powinien już wykazać ciążę. Proszę pamiętać, że przygotowując się do transferu w cyklu bezowulacyjnym progesteron i estradiol (Progynovę) należy przyjmować do 70-tego dnia ciąży, a więc do czasu kiedy czynność hormonalną przejmie łożysko.

Embriolog nOvum

Do góry