reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, pytanie o estrofem. Czujecie się po nim jakoś dziwnie? Mi jest strasznie zimno. Czwarty dzień jem go 3 tabletki na dobę. Jem też akard 75 (bo mi lekarz nie zapisał ale zapytałam przez telefon przy okazji jak zadzwonił w sprawie zarodkow bo ja mam żylaki i troche się boję. Powiedział ze mogę brać coś w tym stylu, wymienił kilka nazw leków ale tylko akard zapamiętałam tyle że nie wspominał o dawce. W aptece były 75 i 150, farmaceutka powiedziała ze profilaktycznie bierze się 75. A wy jak bierzecie?

PGS, 5 zdrowych blasteczek na mnie czeka, od stycznia pierwsze crio :)
Ja biorę acard 75 1×1

Napisane na SM-G361F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Właśnie mi mówiła,że jak biorę teraz kwas 400 i np w witaminach też jest 400, to ten co mam oddzielnie mam odstawić bo to będzie za duża dawka.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
No ja nie wiem co mam robić...

I IVF - mój Bąbelek ma 13 tygodni [emoji173][emoji703][emoji480][emoji304][emoji184][emoji320][emoji322][emoji324][emoji318]

No ja nie wiem co mam robić...

I IVF - mój Bąbelek ma 13 tygodni [emoji173][emoji703][emoji480][emoji304][emoji184][emoji320][emoji322][emoji324][emoji318]
Według mnie bierz tak jak zalecił Ci lekarz. Niektórzy lekarze np w ogóle nie zlecają brania witamin prócz kwasu foliowego. Są różne szkoły. Moja znajoma jest przeciwniczka brania witamin w tabletkach,mówi że słabo się przyswajaja i tak i ma 2 dzieci :)
Ja powiedziałam swojej dr,że całkowicie się na nią zdaje :)
Myślę,że każda z nas będąc w ciąży,szczególnie tej pierwszej kiedy człowiek jest zielony,powinna słuchać przede wszystkim lekarza.
Kiedy masz teraz wizytę?

On teoretycznie nie szkodzi... Chociaż ja bym na twoim miejscu sobie sprawdziła, i tak ciagle ci krew pobierają a to nie drogie badanie.

Zapytam swoją Pan dr. Zasadniczo to od początku leczenia,od tych kilku lat, miałam zalecana dawkę 400.
Pytałam moja siostrę, ma 3 zdrowych dzieciaków,z czego 3 urodziła w wieku 40 lat. Też dr kazał brać 400 i ani razu nie zlecal badania kwasu foliowego.
A któraś z was miała zlecone takie badanie w ciazy?? Bo o wit D to słyszałam,że czasem zlecają.

Zapytam swoją Pan dr. Zasadniczo to od początku leczenia,od tych kilku lat, miałam zalecana dawkę 400.
Pytałam moja siostrę, ma 3 zdrowych dzieciaków,z czego 3 urodziła w wieku 40 lat. Też dr kazał brać 400 i ani razu nie zlecal badania kwasu foliowego.
A któraś z was miała zlecone takie badanie w ciazy?? Bo o wit D to słyszałam,że czasem zlecają.

Nie no, zgadzam się. Ja badałam żeby się uspokoić, sprawdzić przyswajalność przy okazji jak robiłam tez homocysteinę i b12 no i foliowy kwas. Nie w ciazy tylko mhm... po nieudanej ciazy. I potem jeszcze żeby sobie sprawdzić na jakim będzie poziomie kwas foliowy jak biorę średnio co drugi dzień. A brałam tylko feminbion - ja go biorę ze względu na to ze ma metylofolian, tak na wszelki wypadek. Ale właśnie sam feminbion wszystkich folianow ma 800 i zdaje sobie sprawę ze to dużo, wiec raczej idę w stronę ze raz na jakiś czas nie wezmę tabletki niż żeby przyjmować jeszcze dodatkowy kwas foliowy i robić 3x dzienna dawkę. Napisałam tylko, że biorąc tylko to i w dodatku nie codziennie miałam nadmiar kwasu foliowego bo sprawdziłam. I ze jak Klarsa sobie sprawdzi to lepiej będzie ocenić czy jest w jej przypadku sens brać ta potrójna dawkę.

Kiedyś lekarz mi powiedział ze kwas foliowy mozna jesc łyżkami a organizm wchłonie i tak tylko określoną dawkę, reszte wydali.

Zgadza się... O ile nie ma się zaburzonego metabolizmu kwasu foliowego. A troche osób go ma. Przy mutacji MTHFR potrafi nadmiar przeszkadzać.

Według mnie bierz tak jak zalecił Ci lekarz. Niektórzy lekarze np w ogóle nie zlecają brania witamin prócz kwasu foliowego. Są różne szkoły. Moja znajoma jest przeciwniczka brania witamin w tabletkach,mówi że słabo się przyswajaja i tak i ma 2 dzieci :)
Ja powiedziałam swojej dr,że całkowicie się na nią zdaje :)
Myślę,że każda z nas będąc w ciąży,szczególnie tej pierwszej kiedy człowiek jest zielony,powinna słuchać przede wszystkim lekarza.
Kiedy masz teraz wizytę?

Miałam wczoraj :) kolejna mam 3.02.
To będzie moja pierwsza taka przerwa, bo do tej pory miałam co 2 tygodnie..
Ciekawe czy moja głowa wytrzyma hehe

Nie no, zgadzam się. Ja badałam żeby się uspokoić, sprawdzić przyswajalność przy okazji jak robiłam tez homocysteinę i b12 no i foliowy kwas. Nie w ciazy tylko mhm... po nieudanej ciazy. I potem jeszcze żeby sobie sprawdzić na jakim będzie poziomie kwas foliowy jak biorę średnio co drugi dzień. A brałam tylko feminbion - ja go biorę ze względu na to ze ma metylofolian, tak na wszelki wypadek. Ale właśnie sam feminbion wszystkich folianow ma 800 i zdaje sobie sprawę ze to dużo, wiec raczej idę w stronę ze raz na jakiś czas nie wezmę tabletki niż żeby przyjmować jeszcze dodatkowy kwas foliowy i robić 3x dzienna dawkę. Napisałam tylko, że biorąc tylko to i w dodatku nie codziennie miałam nadmiar kwasu foliowego bo sprawdziłam. I ze jak Klarsa sobie sprawdzi to lepiej będzie ocenić czy jest w jej przypadku sens brać ta potrójna dawkę.

Pewnie, zawsze badanie można zrobić :)
Ja osobiście też uważam,że wcale aż tak dobrze nie jest faszerowac się nadmiarem leków :)
Ale na pewno zapytam swoją dr na wizycie :)

reklama

Mnie nie zlecił ani badania kwasu foliowego ani wit. D3.. ale na wszelki wypadek sama sobie zrobię, jak coś łykam to lubię wiedzieć co tam w trawie piszczy [emoji6]
Ale wydaje mi się, że mojemu lekarzowi średnio podoba się te moje robienie badań na własną rękę..[emoji23]

Do góry