reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, pytanie o estrofem. Czujecie się po nim jakoś dziwnie? Mi jest strasznie zimno. Czwarty dzień jem go 3 tabletki na dobę. Jem też akard 75 (bo mi lekarz nie zapisał ale zapytałam przez telefon przy okazji jak zadzwonił w sprawie zarodkow bo ja mam żylaki i troche się boję. Powiedział ze mogę brać coś w tym stylu, wymienił kilka nazw leków ale tylko akard zapamiętałam tyle że nie wspominał o dawce. W aptece były 75 i 150, farmaceutka powiedziała ze profilaktycznie bierze się 75. A wy jak bierzecie?

PGS, 5 zdrowych blasteczek na mnie czeka, od stycznia pierwsze crio :)
Ja biorę acard 75 1×1

Napisane na SM-G361F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Właśnie mi mówiła,że jak biorę teraz kwas 400 i np w witaminach też jest 400, to ten co mam oddzielnie mam odstawić bo to będzie za duża dawka.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
No ja nie wiem co mam robić...

I IVF - mój Bąbelek ma 13 tygodni [emoji173][emoji703][emoji480][emoji304][emoji184][emoji320][emoji322][emoji324][emoji318]

No ja nie wiem co mam robić...

I IVF - mój Bąbelek ma 13 tygodni [emoji173][emoji703][emoji480][emoji304][emoji184][emoji320][emoji322][emoji324][emoji318]
Według mnie bierz tak jak zalecił Ci lekarz. Niektórzy lekarze np w ogóle nie zlecają brania witamin prócz kwasu foliowego. Są różne szkoły. Moja znajoma jest przeciwniczka brania witamin w tabletkach,mówi że słabo się przyswajaja i tak i ma 2 dzieci :)
Ja powiedziałam swojej dr,że całkowicie się na nią zdaje :)
Myślę,że każda z nas będąc w ciąży,szczególnie tej pierwszej kiedy człowiek jest zielony,powinna słuchać przede wszystkim lekarza.
Kiedy masz teraz wizytę?

On teoretycznie nie szkodzi... Chociaż ja bym na twoim miejscu sobie sprawdziła, i tak ciagle ci krew pobierają a to nie drogie badanie.

Zapytam swoją Pan dr. Zasadniczo to od początku leczenia,od tych kilku lat, miałam zalecana dawkę 400.
Pytałam moja siostrę, ma 3 zdrowych dzieciaków,z czego 3 urodziła w wieku 40 lat. Też dr kazał brać 400 i ani razu nie zlecal badania kwasu foliowego.
A któraś z was miała zlecone takie badanie w ciazy?? Bo o wit D to słyszałam,że czasem zlecają.

Zapytam swoją Pan dr. Zasadniczo to od początku leczenia,od tych kilku lat, miałam zalecana dawkę 400.
Pytałam moja siostrę, ma 3 zdrowych dzieciaków,z czego 3 urodziła w wieku 40 lat. Też dr kazał brać 400 i ani razu nie zlecal badania kwasu foliowego.
A któraś z was miała zlecone takie badanie w ciazy?? Bo o wit D to słyszałam,że czasem zlecają.

Nie no, zgadzam się. Ja badałam żeby się uspokoić, sprawdzić przyswajalność przy okazji jak robiłam tez homocysteinę i b12 no i foliowy kwas. Nie w ciazy tylko mhm... po nieudanej ciazy. I potem jeszcze żeby sobie sprawdzić na jakim będzie poziomie kwas foliowy jak biorę średnio co drugi dzień. A brałam tylko feminbion - ja go biorę ze względu na to ze ma metylofolian, tak na wszelki wypadek. Ale właśnie sam feminbion wszystkich folianow ma 800 i zdaje sobie sprawę ze to dużo, wiec raczej idę w stronę ze raz na jakiś czas nie wezmę tabletki niż żeby przyjmować jeszcze dodatkowy kwas foliowy i robić 3x dzienna dawkę. Napisałam tylko, że biorąc tylko to i w dodatku nie codziennie miałam nadmiar kwasu foliowego bo sprawdziłam. I ze jak Klarsa sobie sprawdzi to lepiej będzie ocenić czy jest w jej przypadku sens brać ta potrójna dawkę.

Kiedyś lekarz mi powiedział ze kwas foliowy mozna jesc łyżkami a organizm wchłonie i tak tylko określoną dawkę, reszte wydali.

Zgadza się... O ile nie ma się zaburzonego metabolizmu kwasu foliowego. A troche osób go ma. Przy mutacji MTHFR potrafi nadmiar przeszkadzać.

Według mnie bierz tak jak zalecił Ci lekarz. Niektórzy lekarze np w ogóle nie zlecają brania witamin prócz kwasu foliowego. Są różne szkoły. Moja znajoma jest przeciwniczka brania witamin w tabletkach,mówi że słabo się przyswajaja i tak i ma 2 dzieci :)
Ja powiedziałam swojej dr,że całkowicie się na nią zdaje :)
Myślę,że każda z nas będąc w ciąży,szczególnie tej pierwszej kiedy człowiek jest zielony,powinna słuchać przede wszystkim lekarza.
Kiedy masz teraz wizytę?

Miałam wczoraj :) kolejna mam 3.02.
To będzie moja pierwsza taka przerwa, bo do tej pory miałam co 2 tygodnie..
Ciekawe czy moja głowa wytrzyma hehe

Nie no, zgadzam się. Ja badałam żeby się uspokoić, sprawdzić przyswajalność przy okazji jak robiłam tez homocysteinę i b12 no i foliowy kwas. Nie w ciazy tylko mhm... po nieudanej ciazy. I potem jeszcze żeby sobie sprawdzić na jakim będzie poziomie kwas foliowy jak biorę średnio co drugi dzień. A brałam tylko feminbion - ja go biorę ze względu na to ze ma metylofolian, tak na wszelki wypadek. Ale właśnie sam feminbion wszystkich folianow ma 800 i zdaje sobie sprawę ze to dużo, wiec raczej idę w stronę ze raz na jakiś czas nie wezmę tabletki niż żeby przyjmować jeszcze dodatkowy kwas foliowy i robić 3x dzienna dawkę. Napisałam tylko, że biorąc tylko to i w dodatku nie codziennie miałam nadmiar kwasu foliowego bo sprawdziłam. I ze jak Klarsa sobie sprawdzi to lepiej będzie ocenić czy jest w jej przypadku sens brać ta potrójna dawkę.

Pewnie, zawsze badanie można zrobić :)
Ja osobiście też uważam,że wcale aż tak dobrze nie jest faszerowac się nadmiarem leków :)
Ale na pewno zapytam swoją dr na wizycie :)

reklama

Mnie nie zlecił ani badania kwasu foliowego ani wit. D3.. ale na wszelki wypadek sama sobie zrobię, jak coś łykam to lubię wiedzieć co tam w trawie piszczy [emoji6]
Ale wydaje mi się, że mojemu lekarzowi średnio podoba się te moje robienie badań na własną rękę..[emoji23]

Do góry