reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

A to nie jest tak, ze naturalny jest po prostu z owulacja, a sztuczny ma od 2 dnia cyklu wlaczone leki ktore zazwyczaj blokuja owulacje (estrofem itd do zbudowania enodmetrium)?

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
Ale estrofem nie blokuje owulacji tylko wspomaga wzrost endometrium. Sztuczny cykl to po prostu sztuczne wywolanie owulacji za pomocą clo po to aby pęcherzyki urosły, pekly i ciałko żółte zaczęło produkować niezbędny dla ciąży progesteron :)

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mam pytanie do dziewczyn, które miały transfer mrozaczka. Zaraz po świętach mam wizytę u gin. Powiedziała, że mam przyjść pod koniec cyklu, to przepisze mi leki, które zacznę brać drugiego dnia cyklu. Okres akurat na Sylwestra wypada [emoji14] Jakie brałyście leki? I jak długo trwa takie przygotowanie do criotransferu?

11.2016 - IMSI - nieudane
Ja od 2 dc estrofem 15 dc podglad endonetrium i decyzja o transferze bo wszystko bylo ok wiec transfer blastka po 5 dniach;)

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny, a z ciekawości kiedy robi się raczej criotransfer na naturalnym a kiedy na sztucznym? Od czego to zależy i co zwykle jest na pierwszy raz proponowane.. No i dlaczego. Szczególnie interesuje mnie postępowanie w przypadku kobiety z generalnie dobrymi wynikami, bez problemów zdiągnozowąnych, z regularnymi cylklami ok. 30 dni. Mówili wam coś lekarze? Moj tylko bąknąć ze pewnie będzie na tabletkach i tyle się dowiedziałam.

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
Sztuczny jest wygodniejszy chyba przy okazji bo nie trzeba wstrzelac sie z czasem na owulacje wiec jest mniej wizyt monitorujacych. Usg okolo 14 dc i jak endo dobre to transfer umawiasz... A na naturalnym jednak moze sie zdazyc kilkakrotna potrzeba sprawdzenia kiedy...

Ale estrofem nie blokuje owulacji tylko wspomaga wzrost endometrium. Sztuczny cykl to po prostu sztuczne wywolanie owulacji za pomocą clo po to aby pęcherzyki urosły, pekly i ciałko żółte zaczęło produkować niezbędny dla ciąży progesteron :)

Nie... No estrofem blokuje jajeczkowanie... Usypia jajniki... To tez mi kontrolowal lekarz przed transferem - czy na pewno nie mam pecherzykow.

Naturalnie zawsze mialam cykle owulacyjne... Nigdy przy monitoringu mi sie cylk bezowulacyjny nie zdazyl...

Czasami test pokazuje dopiero druga kreskę jak bthcg jest około 50. A ilu dniowe zarodki miałaś ?

Ja juz po transferze. Podano mi 2 zarodki 4komorkowe . Mamy jeszcze 8 komórkowy 6szescio i 4 ro. Poprosiłam by przetrzymali je do blastocysty ze świadomym ryzykiem ze mogą nie dotrwać ale jestem dobrej myśli i myśle ze te 2 silniejsze powinny przetrwać :) Dostałam tez Dostinox bo mam płyn w jamie brzusznej. Jednak na transfer zezwolili bo endometrium piękne . Prawy jajnik 5,5 cn to podobno nie jest aż tak zle? Teraz 2 tyg czekania na test .... ufff
Mój zarodek miał 2 dni, mam nadzieję że jednak coś z tego będzie... Cały dzień dzis sprzątałam żeby mieć o czym myśleć inaczej pewnie bym się załamała totalnie. Nie mówiłam mężowi o wyniku..

Nie... No estrofem blokuje jajeczkowanie... Usypia jajniki... To tez mi kontrolowal lekarz przed transferem - czy na pewno nie mam pecherzykow.

Naturalnie zawsze mialam cykle owulacyjne... Nigdy przy monitoringu mi sie cylk bezowulacyjny nie zdazyl...

Jak estrogeny mogą blokować jajeczkowanie skoro są produkowane przez dojrzewajace do owulacji pęcherzyki? Im więcej pęcherzyków dojrzewa do owulki tym większe stezenie estradiol we krwi ;) poza tym tutaj coś piszą o tym ze aby zarodek prawidłowo zaimplantowal się w ścianie macicy musi być odpowiednie stężenie tego hormonu w organizmie --> Link do: Wzrost poziomu estrogenu utrudnia implantacje zarodka w macicy | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji
Czyli jak estradiol jest za wysoki (hiperka) to nie robią transferu ale i jak jest go za mało to też nie zrobią transferu bo estradiol odrywa ważna rolę w zagniezdzaniu kropka :) dlatego większość z nas dostawalo przed transferem estradiol aby zbilansowac poziom tego hormonu ;) nie chce tutaj spekulować czy się kłócić ale to wydaje się mieć sens :)

Nie znam się kompletnie na działaniu hormonów, ale jednego jestem pewna - przy estrofemie nie ma owulacji. Miałam crio na cyklu sztucznym, od 2 dc estrofem 3*1 i nic więcej. W 13 dc usg żeby sprawdzić, czy rzeczywiście owulacji nie było i czy endo dobre, potem włączenie progesteronu i transfer. Po takim crio muszę brać progesteron do 12tygodnia ciąży właśnie dlatego, że nie było owulacji i sama go nie produkuję.

reklama
Do góry