reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

A jaka to bardzo zła przeziernosc, bo wlasnie sie nad tył zastanawiam??? Mowili ze powinno byc do 3mm, a u mnie jest 4mm. Dziecko mniejsze o 4-5 dni . Na usg sprzed kilku tyg była roznica 7dni. Bie wiem czy moge zmienić , raczej bedzie ciezko, No jutro mogłabym odwołać, ale nie wiem czy bede w stanie czekac tyle do tamtego badania a pozniej ta długo na wynik .

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ania, nie wiem jaka to zla przeziernosc, pytam, bo moze cos mowil lekarz czy to bardzo zle, czy tak 50 na 50 ze dzidzius bedzie chory.

Nie martw sie na zapas, choc wiem ze latwo sie mowi. Czesto usg wychodzi zle, a potem rodza sie zdrowe dzieciaczki. I tego Ci zycze z calego serducha:*

A reszta parametrow z usg wyszla dobrze? Jak tak to jest bardzo duza szansa ze dzidzius jest zdrowy.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A jaka to bardzo zła przeziernosc, bo wlasnie sie nad tył zastanawiam??? Mowili ze powinno byc do 3mm, a u mnie jest 4mm. Dziecko mniejsze o 4-5 dni . Na usg sprzed kilku tyg była roznica 7dni. Bie wiem czy moge zmienić , raczej bedzie ciezko, No jutro mogłabym odwołać, ale nie wiem czy bede w stanie czekac tyle do tamtego badania a pozniej ta długo na wynik .

Ania a poza przeziernością coś jeszcze mówili? Kość nosowa jest?

Ania,wiem ze to ciężkie :(
Moja siostra w ciąży miała ok usg ale zrobiła test Pappa,wynik-wysokie prawdopodobieństwo zespołu Down. Zrobiła amniopunkcja, prawie miesiąc czekała na wynik i dziś mały biega cały i zdrowy.
Jeżeli się boisz takich badań to może można u Was zrobić np test Harmony? Daje taki sam wynik jak amniopunkcja,tylko mniej ryzykowny bo z krwi.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Ania,wiem ze to ciężkie :(
Moja siostra w ciąży miała ok usg ale zrobiła test Pappa,wynik-wysokie prawdopodobieństwo zespołu Down. Zrobiła amniopunkcja, prawie miesiąc czekała na wynik i dziś mały biega cały i zdrowy.
Jeżeli się boisz takich badań to może można u Was zrobić np test Harmony? Daje taki sam wynik jak amniopunkcja,tylko mniej ryzykowny bo z krwi.

Harmony to nie czasem tak jak Nifty, rachunek prawdopodobienstwa?
Chyba tylko amniopunkcja albo biopsja kosmowki da odpowiedz pewna w 100% ale do konca nie jestem pewna.

Chyba tylko amniopunkcja albo biopsja kosmowki da odpowiedz pewna w 100% ale do konca nie jestem pewna.

Kiedyś jak byłam z siostra u lekarza mówił właśnie też o tym teście. Jest bardzo drogi bo koszt od 1500 w górę.
Wydzielają z Twojej krwi dna dziecka i badają.
Musze pogadać z siostra,bo pamiętam,że chciała zrobić ten test zamiast amniopunkcja ale za drogo.
Natomiast jeśli tak Ci doradzają lekarze i biopsja tez da 100% wynik,to chyba nie ma na co czekać.

Aniu
Strasznie mi przykro, że tak potoczyło się badanie. Ale słuchaj, sama wartość przezierności jeszcze o niczym nie przesadza. Znam przypadki, gdzie NT było powyżej 5 ale się wchłonęło a dzieci okazują się zdrowe. Czasem tak się dzieje np. jeśli przechodziło infekcję. Znam też niestety przypadki, gdzie NT poniżej 2,5 a okazywało się że jednak jest aneupoidia.
Co do biopsji to ja bym się na nią decydowała. Ryzyko większe tylko o 0,5% (amniopunkcja 0,5% a biopsja 1%). A czas oczekiwania na to badanie a potem na wynik...najgorszemu wrogowi bym nie życzyła ani dnia :( Samo badanie nie Boliwia bardzo, to ukłucie, przy biopsji potem drugie ukłucie. Po wszystkim łykaj nospę.
Słuchaj, nie wiem jak jest w Anglii ale po amniopunkcja/ biopsji materiał jest wysyłany na badanie kariotypu. Jeśli zgłosisz przed punkcją mozesz mieć dodatkowo wykonane badanie przyspieszone. W Polsce za nie się płaci dodatkowo (amnio i biopsja na NFZ). Np. badanie FISH - daje informacje o podstawowych trisomiach (13, 18, 21 i związanych z chromosomami płci) w dwa dni. Na karioryp czekasz zwykle 2-3 tygodnie...
Gdybys potrzebowała jakichś więcej informacji pisz do mnie śmiało na priv

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Harmonogram i Nifty są z rachunkom prawdopodobieństwa. Są bardzo wiarygodne. Ale nie dość, by na ich podstawie można było podejmować decyzje o losach ciąży. Poza tym nie dadzą informacji o mozajkach, translokacjach oraz wielu wadach. Przy biopsji i amniopunkcji pobiera się materiał do zbadania kariotypu.

Nifty chyba daje calkiem sporo danych.. w przypadku zlych wynikow refunduja amnio. Sama rozwazalam nifty, ale okazuje sie ze w moim przypadku nie dalby wiele wiecej niz pappa..

Jest taki wątek na stronie ForumGinekologiczne.pl "przezierność karkowa"
Jak byś potrzebowała więcej informacji. Kiedyś je śledziłam... naprawdę nie raz się okazywało, że mimo wysokiego NT dziecko było zdrowe. Trzymaj się ciepło.

reklama
No widzisz Gosiu my się do kliniki zgłosiliśmy dopiero latem. Chodziło o to, ze kiedyś już u nich byliśmy w celu przebadania się, nasienia itd. Wyszło beznadziejne nasienie męża, 0% morfologia, w MSOME to samo, badanie chromatyny ok. Na wynikach info że zalecają nasienie dawcy. Zaczęliśmy się suplementowac, maź poszedł do androloga, nadstawialiśmy się na pare takich 3 miesięcznych cykli leczenia. Tyle że 2 miesiące póżniej byłam w ciąży. Najpierw euforia, potem zaczęły się problemy od prenatalnych. Potem szok. Dopiero po jakimś czasie zaczęliśmy myślec o kolejnej ciąży, minęło 10 miesięcy od pierwszych badań nasienia. Mąż po tym jak zaszłam nie przyjmował suplementów, ponowił badanie i znowu było 0%. W październiku rok temu. No to zacząć znowu łykać prochy, czekaliśmy na jakieś wyniki. W międzyczasie zrobiłam cytologię i przed sylwestrem dostałam info o HSIL... W lutym ją miałam histeroskopię i wskazanie do amputacji kawałka szyjki. A mąż ponowił badanie i wyszło 3,7. Byliśmy tak podjadania tym wynikiem, że myśleliśmy raczej o naturalnych próbach jeśli ze mną będzie ok a nie o im vitro. to był pierwszy raz jak mæż zrobił badanie po suplementacji i założyliśmy że wtedy jest taki wynik, nie myśleliśmy że tak spadnie znowu mimo łykania prochów. Wycięli mi ta szyjkę w marcu, na początku kwietnia miałam wyniki histopatologi że jest czysto, czekałam kilka tygodni do zdjęcia szwów a potem do wygojenia i zaczęliśmy działać. W czerwcu znowu mąż zrobił badanie ale wynik spadł o ponad polowe do 1,6%. Staraliśmy się przez lato a potem stwierdziłam ze już nie mam sił ani czasu na to i decyzja o im vitro. Tak strasznie chciałam być znowu w ciąży :( W październiku kolejne badaniem i wynik 0,8% A teraz ten antybiotyk.

Bedzie dobrze skoro do naturalnego zaciazenia wystarczyl ten jeden plemnik to in vitro tez sie uda :)

Do góry