reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja jak zaczynalam brac estrofem przed crio mialam 1.6 i dalej jestem przygotowywana di transferu. Wizyta 18.08 i wtedy znow sobie zbadam
Ja już się pogubiłam, bo dużo czytałam że taki do 1,5 jest najlepszy na implantacje. Poprzednio też był taki wysoki i klapą. Moje endometruum 12 mm bardzo duże też , może od tego ten progestrron. A w piątek miałam tylko 6,5 mm. Ciekawe od czego to? Dzisiaj biorę osiedle podskórnej,a poprzednim razem miałam domiesniowo.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja już się polubiłam, bo dużo czytałam że taki do 1,5 jest najlepszy na implantacje. Poprzednio też był taki wysoki i klapą. Moje endometruum 12 mm bardzo duże też , może od tego ten progestrron. A w piątek miałam tylko 6,5 mm. Ciekawe od czego to? Dzisiaj biorę osiedle podskórnej,a poprzednim razem miałam domiesniowo.
Ja miałam endometrium przy ostatnim transferze 14 mm i bez problemu się odbył. Nie pamiętam jaki miałam prg ale coś mi się wydaje ze 1

No to musze powiedzieć ze moja klinika pod tym względem sie potrafi zająć. Po jakims czasie pielęgniarka nas znalazła, zaprosila do gabinetu, lekarz dal wypis i recepty i poprosił zebysmy chwile zaczekali to dowie sie jak komorki.Zadzwonil do labo , pogonil zeby sie pospieszyli i za chwilę dowiedzielismy sie ze na 8 pobranych jest 8 dojrzalych.Na spokojnie mieliśmy sie zastanowic co robimy z 2 komorkami bo zaplodnic moga tylko 6.Jeszcze doradził ze gdyby sie okazalo ze tylko jedna jest dojrzała to raczej nie warto zamrazac bo to koszta a jakby bylo wiecej to juz sie bardziej oplaca.A następnego dnia rano zadzwonili ze wszystkie 6 sie zaplodnilo i zapraszaja na transfer :)
Ja wypis dostalam po transferze a tam jak byk ze lezalam 7 dni i kuzwa nawet sniadania nie dostalam a za 7 dni za mnie kase zgarneli :)

Dziewczyny, a czy mialyscie badany progestrron przed transferem? Jaki powinien być?
Ivo mi badali progesteron 2 dni przed zakończeniem stymulacji. Później już nie. Nie wiem czy to dobrze czy źle.
Na forum embriologicznym novum jest pytanie odnośnie poziomu progesteronu i odpowiedź embriologa

MÓJ PROGESTERON PRZED PUNKCJĄ WYNOSIŁ 4,1 NG/ML, CZY Z TAKIM WYNIKIEM DOJDZIE DO TRANSFERU?
Wysoki poziom progesteronu jest korzystny w fazie lutealnej cyklu miesiączkowego kobiety oraz w ciąży, umożliwiając jej utrzymanie. Podczas stymulacji natomiast, a więc w fazie odpowiadającej fazie folikularnej cyklu miesiączkowego, ma niekorzystny wpływ na zdolność śluzówki do zagnieżdżenia się w niej zarodka, powodując zbyt szybką dojrzałość śluzówki macicy zanim zarodek osiągnie stadium odpowiednie do zagnieżdżenia się w niej. Należy jednak podkreślić, że podwyższony poziom tego hormonu zmniejsza szansę na ciążę przy świeżym transferze, ale jej kompletnie nie wyklucza. Próg, powyżej którego należy rozważyć odroczenie transferu jest wynikiem doświadczenia danego ośrodka. Według np. Bei Xu i analizy 10 000 cykli zapłodnienia in vitro poziom progesteronu negatywnie wpływający na wynik in vitro wynosi powyżej 1,5-2,25 ng/ml w dniu zakończenia stymulacji zależnie od odpowiedzi na tę stymulację (Serum progesterone level effects on the outcome of in vitro fertilization in patients with different ovarian response: an analysis of more than 10,000 cycles; Fertility and Sterility Volume 97, Issue 6, Pages 1321–1327.e4, June 2012).Jest więc prawdopodobne, że zostanie Pani zaproponowane zamrożenie zarodków.

No ja od swojego gin uslyszalam jak mu podalam wynik 1.6 ze przed crio to progesteron nie ma znaczenia...i ze mam sie nie martwic. Sama nie wiem. Dla wlasnego spokoju w 13dc tez sobie zrobie badanie

reklama
Do góry