reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

U nas dodatkowo płatne. Ale Westi ma rację, jest ryzyko uszkodzenia zarodka i nie zawsze to robią. Mój lekarz jest zwolennikiem nacięcia, drapania i trzeciej rzeczy, której nie zapamiętałam. Zdecydowaliśmy z mężem, że teraz weźmiemy wszystko, co poprze lekarz. Bez względu na koszty.
A o co chodzi z tym drapaniem dokladnie i ile przed transferem trzeba to zrobic i czy faktycznie zwieksza szanse mowil wam lejarz cos na ten temat czy tylko tak wymienil

reklama
Zapraszam :) Ja jestem umówiona na cytologię, chlamydia i posiewy na środę, ale z tym krwawieniem chyba nic z tego :-\ Na razie nie odwołuję, bo może to ustanie. Jeśli nie, to na razie nie wiem, jak to rozwiązać.

Ja cudem wczoraj zrobiłam cytologię bo dziś juz @. A nie mogą ci zmienić na inny lek?

A o co chodzi z tym drapaniem dokladnie i ile przed transferem trzeba to zrobic i czy faktycznie zwieksza szanse mowil wam lejarz cos na ten temat czy tylko tak wymienil
Kontrolowany uraz endometrium - (ang. Endomertial scratching) to celowo wykonane uszkodzenie błony śluzowej macicy, w celu zwiększenia jej receptywności (ułatwienia zagnieżdżenia się zarodka). Scratchingu można dokonać na kilka sposobów. Najczęściej używa się jednorazowej, sterylnej sondy tzw. pipelli, pod kontrolą USG. Zabieg jest mało inwazyjny i praktycznie nieodczuwalny przez pacjentkę. Procedura może być wykonana również histeroskopowo- pod kontrolą wzroku w dnie macicy w błonie śluzowej wykonuje się małe "okienko" za pomocą specjalnych kleszczyków.

Zabieg ma co najmniej kilka zalet. Badania wykazują, iż scratching dwukrotnie zwiększa odsetek ciąż zakończonych powodzeniem u kobiet cierpiących na nawracające niepowodzenia implantacji. Również dwukrotnie zwiększyła się liczba implantacji u pacjentek, u których wykonano zabieg histeroskopii. Metaanaliza badań nad wpływem zabiegu histeroskopii na wyniki IVF dowiodły, iż zabiegi biopsji endometrium wykonane w fazie lutealnej cyklu poprzedzającego transfer zarodka były skuteczniejsze, szczególnie u kobiet posiadających dużą rezerwę jajnikową i u których występowały liczne niepowodzenia implantacji.

Skuteczność LEI - kontrolowanego urazu endometrium u pacjentek z nawracającymi niepowodzeniami implantacji. Kontrolowane uszkodzenie endometrium, wg dostępnych badań daje dwukrotnie większą szanse na uzyskanie prawidłowo rozwijającej się ciąży, która zakończy się powodzeniem. Zagnieżdżenie się zarodka w jamie macicy jest kluczowym momentem dla dalszego rozwoju ciąży i jednocześnie zwieńczeniem programu zapłodnienia pozaustrojowego (In vitro). Dzięki hormonalnej stymulacji w przygotowaniu do zabiegu IVF możemy wpływać na ilość uzyskanych komórek jajowych. Wprowadzając nowe techniki laboratoryjne poprawiamy wyniki prawidłowego wzrostu zarodków. Dzięki udoskonalaniu technik transferu zarodka zwiększamy szanse jego dalszego rozwoju w środowisku jamy macicy. Sukces implantacji wydaje się być jednak zależny nie tylko od jakości transferowanego zarodka, ale również od indywidualnych właściwości błony śluzowej macicy.

A do kogo się zapisałaś?
Co do naszego dr, to mi dwóch lekarzy nie związanych z Angeliusem powiedziało, że on jest guru od in vitro na Śląsku i w ogóle w południowej Polsce, więc wybrałam jego. Wczoraj, gdy czekałam na swoją kolej przyszła dziewczyna z 5-mięsiecznym synkiem, żeby podziękować lekarzowi za ten mały cud. Chłopiec ma nawet po nim drugie imię. 5 lat o niego walczyli i się udało. Małych sliczny i słodki :)
do Mańki. Ja wiem że on jest guru ale niestety, jak sam stwerdził jestem już stymulowana i muszę to dokończyć w Provicie. ALe kazał zadzwonić jak już coś będę wiedzieć o zarodkach

To nie jest tylko ,takie "tylko" bo jest w stanie zobaczyc endometrium, ewentualnie.endometrioze,cysty, pobrac probke z wysciolki macicy zbadac pod katem bakterii, zbadac NK. To wszystko ma wplyw na implantacje i odrzucenie przez macice zarodka.Wiec wcale nie takie drobne badanie.
Przepraszam nie wiedziałam:( ja dzięki Bogu nie mam innych problemów oprócz niedroznych jajowodów więc nie zdawałam sobie sprawy z tych innych rzeczy. A NK to jest co?

reklama
Do góry