reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Nie jestem lekarzem,ale z tego co mi dziś Pan dr powiedział to mój wynik 2.48 był za wysoki i powinnam zbić do tych 1.5
Skonsultuj to może z lekarze. Mi też mówił mój dr od ivf,że jak zajde to sprawdzimy tsh....tylko,że się nie udało a prócz tych niedroznych jajowodow resztę wyników mam bardzo dobrych.
Ile miałaś juz podejść do ivf?
Wiem,żele Gosia od kilku lat tez leczy tarczyce i tez pisała, że powinno być max do 1.5

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
No to teraz to juz pozamiatane...co ma byc to bedzie juz za pozno na konsultacje niestety:(

reklama
Odnosnie tarczycy...
Eksperci sa przekonani ,ze u 20% kobiet starajacych sie o dziecko wystepuje niedoczynnosc tarczycy.Problem w tym ,ze same o tym nie wiedza.Wychodzi to na jaw podczas rozmowy,kiedy lekarz zadaje dokladne pytania dotyczace, problemow z wyproznianiem,zimnych stop, nadwagi,sennosci i ciaglego zmeczenia.Okreslenie wartosci TSH u lekarza domowego ,zazwyczaj nic nie wnosi do tematu ,bo jego wartosci sa przewaznie ,powyzej gornej granicy wartosci labolatoryjnych.Dlatego tez kobiety bardzo czesto slysza,ze wszystko jest w porzadku i tarczycy jest calkowiecie zdrowa.
Niestety,przy leczeniu in vitro,wartosci tarczycy otrzymane od lek.dom. nie sa wystarczalne,poniewaz leza poza normami labo.Wartosci graniczne TSH sa przewaznie w kazdym labo tez inne.Przykladowo: wart.labo dla TSH leza pomiedzy 0,4yU/ml-4,0 yU ml,pacjentka ma 1,8yU/ml to ta wartosc lezy prawie po srodku i jest falszywie interpretowana jako "normalna"Niestety te wartosci nie dotycza leczenia nieplodnsci.
Wartosc TSH powinna byc okolo 1,0 ,lepiej zeby troche ponizej niz powyzej.Wartosc 0,8 jest najlepsza.
Podnosi sie ta wartosc powyzej 1,0 wzrasta tendencja do niedoczynnosci ,spada ponizej 1,0 dochodzi do nadczynnosci.Wyrownany poziom hormonow tarczycy jest podstawa do rownowagi hormonalnej,Rozne wartosci labolatoryjne nie ma ja wiec przy leczeniu wiekszego znaczenia.Oczywiscie nie jestesmy maszynami i kazdy reaguje inaczej np.kobieta z wartoscia okolo 1,5 moze nie miec problemu z zajscie w ciaze,a inna przy tej samej wartosci bedzie miala juz lekka niedoczynnosc,wydluzone cykle i niedobory cialka zoltego.
Charakterystyka symptomow przy Niedoczynnosci
- TSH powyzej 1,5
braki zelaza,
niedoczynnosc cialka zoltego,
Zimne stopy, szybkie marzniecie,
-ciagle zmeczenie,
-wieksze zapotrzebowanie na sen
-przyrost wagi
-suche,lamiace sie wlosy,
-brak owulacji i przedluzone cykle

Nadczynnosc
TSH ponizej 0,5
male wartosci estrogenow
-wewnwtrzny niepokoj i poddenerwowanie
-
nadmierna potliwosc
-spadek wagi
-rozwolnienie badz zatwardzenie
-wypadanie wlosow z mieszkami wlosowymi
-za szybka owulacja i krotkie cykle

Spokojnie,pamiętaj że żadna z nas nie jest lekarzem :)
Najlepiej skonsultować to z lekarzem. Ja mam Hashimoto i może u mnie faktycznie będzie problem. Każda kobieta reaguje inaczej.
Nie martw się na zapas,bo powinnaś teraz unikać stresu :)

Wiem wiem...teraz to juz i tak nic nie zrobie :( co najwyzej moge byc madrzejsza na prztszlosc...

Dziewczyny....a próbowała któraś z Was akupunktury?

Ja robiłam przy dwóch podejściach. Przy trzecim crio, a pierwszym z akupunktura to odwołano mi crio bo w 13 dc okazało sie, ze mimo sztucznego cyklu i estrofemu najprawdopodobniej w 11 dc miałam owulacje. W kolejnym cyklu po tym odwołanym miałam crio- podano 2 raczej kiepskie zarodki, ale sie udało co prawda ciaza biochemiczna, ale zaskoczyło. Teraz przed 4 crio tez chodziłam i dzisiaj widziałam człowieka z pięknie bijącym serduszkiem. Czuje, ze na mnie aku podziałało :) ale dodam, ze przy trzecim crio dostałam dodatkowo clexan, a przy tym Acard, clexan i encorton. Wiec cieżko mi ocenić czy sama aku miała jakis wpływ czy to moze dodatkowe leki... Ale ja polecam :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja robiłam przy dwóch podejściach. Przy trzecim crio, a pierwszym z akupunktura to odwołano mi crio bo w 13 dc okazało sie, ze mimo sztucznego cyklu i estrofemu najprawdopodobniej w 11 dc miałam owulacje. W kolejnym cyklu po tym odwołanym miałam crio- podano 2 raczej kiepskie zarodki, ale sie udało co prawda ciaza biochemiczna, ale zaskoczyło. Teraz przed 4 crio tez chodziłam i dzisiaj widziałam człowieka z pięknie bijącym serduszkiem. Czuje, ze na mnie aku podziałało :) ale dodam, ze przy trzecim crio dostałam dodatkowo clexan, a przy tym Acard, clexan i encorton. Wiec cieżko mi ocenić czy sama aku miała jakis wpływ czy to moze dodatkowe leki... Ale ja polecam :)

Właśnie koleżanka polecala.
Czytałam,że w Stanach przy ivf jest to jako dodatkowa opcja w klinikach leczenia niepłodności. Wzrost uzyskanych ciąż większy o ok 10%.
Akupunktury powinna być stosowana przed w okresie około punkcji i po transferze.
Jutro dzwonie się umówić :)

reklama
U mnie w klinice aku wykonuje pani anestezjolog. Teraz akurat byłam z samego początku u niej, a pozniej chodziłam do gabinetu medycyny tybetańskiej bo ona była na urlopie. A po jej powrocie to naprzemiennie bo z tego gabinetu byłam bardzo zadowolona :)

Do góry