reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Orangutan ponoć podnosi szanse in vitro z 40 do 43 a nawet 47 % na ulotce pisze ze włącza się go w 6 dniu niby na dojrzewanie ale też na powstrzymanie owulacji. ... ja już nie wiem . A ponieważ jak człowiekowi nie wyjdzie to szuka winnych i czy wszystko na pewno było dopatrzone. Nie dali mi jak w ulotce bo. ? Zapomnieli. ? Czy może nie mogli bo ? No i dużo bo ......
I myślałam że ty mi powiesz czemu tak zrobili.
Niby dzwoniłam i udałam głupa ze jestem na stymulacji i czy na pewno nie mam zacząć orangutana w 6 dniu bo lekarz mi na kartce nie wpisał a mam w domu i w ulotce jest napisane. .....
To mi powiedziała ze czasem daje się 1 czasem 5 to lekarz decyduje ....... i jak nie wypisal na zleceniu to mam nie brać. .....
Chciałam wiedzieć od czego to zależy i po co to ...... ale ...... czy ktoś to wie :oops:

Tyle samo sie doczytalam ,ze bierze sie go w ktorkim protokole jako antagoniste,,jego zadaniem jest powstrzymanie owulacji, zmniejsza ryzyko hiperki i powstawania cyst.Dziewczyny go biora od 5-6 dnia.
Ty masz go brac,zaczynasz juz nowa stymulacje,bo nie kumam o co chodzi?

reklama
Ewunka,moze na podstawie tego na cos wpadniesz?

1.2.2. Protokół z antagonistą klinika ARTVIMED.

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.

Ewunka,moze na podstawie tego na cos wpadniesz?

1.2.2. Protokół z antagonistą klinika ARTVIMED.

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać preparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.
Wszędzie pisze ze lekarz ustala w 5 czy 6 dniu kiedy to włączyć a mój włączył w 10 i dręczy mnie pytanie dlaczego. ?
Dziękuję ze coś wygrzebalas o orangutanie. Ja juz nic nie rozumiem buuuuuuuu mam dziś taki dzień ze coś zrobili nie tak. ........
Miałam jak piszą gonal monopur i orangutan. Ale orangutan został w szufladzie

Ostatnia edycja:
Ewunka to ja miałam taki dzień wczoraj z tą nospa miałam wrażenie że mój lekarz mi nie powiedział wszystkiego i coś się źle potoczy. Już taki czas że martwimy się najpierw żeby były jajca a potem o zarodki a potem beta itd

Wszędzie pisze ze lekarz ustala w 5 czy 6 dniu kiedy to włączyć a mój włączył w 10 i dręczy mnie pytanie dlaczego. ?
Dziękuję ze coś wygrzebalas o orangutanie. Ja juz nic nie rozumiem buuuuuuuu mam dziś taki dzień ze coś zrobili nie tak. ........
Wiem jak to męczy,przerabiam od ponad roku i nie ma kogo za klejnoty powiesić,a moze to ta ?endometrioza
Przypuszczam,ze jakaś logika w tym jest,a nie mozesz zapytac?

Wiem jak to męczy,przerabiam od ponad roku i nie ma kogo za klejnoty powiesić,a moze to ta ?endometrioza

Przypuszczam,ze jakaś logika w rym jest,a nie mozesz zapytac?
Oczywiście ze zapytam i zajebie jak się dowiem ze zapomniała. ..... ale cco powie mi .?
Ja wiem ze moje problemy to endometrioza i od razu mi mówili że lekko nie będzie . Cieszyłam się z tej 2 stymulacji mimo że była bez transferu to byłam dumna ze jednak znioslam jajka ..... ale ta niepewność czy na pewno się nie pomylili ?
Jeszcze nie wysłali mi daty wizyty ani informacji o jajkach . Qurwa .......

Czasem mi się wydaje ze w tym w ogóle nie ma logiki jest jakiś standard jego się trzymają a każdy pacjent inna reakcja. Widziałaś dziś te 5 szt. ? Dziewczyna w ciągu pół roku była 2 razy w ciąży naturalnie i odrazu traciła. .....poszła na in vitro
1 stymulscjia 0 zarodków
2 stymulscjia 0 zarodków
3 stymulscjia 3 bardzo bardzo słabe
Usg 3 serca tydzień po 5 serc. ......
I urodziła zdrowe 5 szt .
Gdzie jest logika. ?

reklama
Tyle samo sie doczytalam ,ze bierze sie go w ktorkim protokole jako antagoniste,,jego zadaniem jest powstrzymanie owulacji, zmniejsza ryzyko hiperki i powstawania cyst.Dziewczyny go biora od 5-6 dnia.
Ty masz go brac,zaczynasz juz nowa stymulacje,bo nie kumam o co chodzi?
Ja go mam w szufladzie o_O kupiony do 2 stymulacji tej co była a wzięty tylko 1 w opakowaniu jest 5. Tak sobie próbuje tłumaczyć ze może od wielkości pęcherzyków zależy kiedy go dają. ? Hiperka to mi nie groziła .......
Chyba się dziś nawale ......
Jeszcze się nie stymuluje przecież tydzień temu miałam punkcje aż tak szybko nie hihihi
Chociaż mam w lodowce 600 gonalu i menopur 1 i orangutany . To może sama się wystymuluje bez usg .?

Ostatnia edycja:
Do góry