reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Witam

Poczytuję sobie dziewczyny wypowiedzi i zgadzam się z opinią, że są lekarze, którzy wydają się kompetentni, znający się na rzeczy ale z własnego doświadczenia wiem, że konowałów nie brakuje!!!!!
Ja miałam drugie ICSI, przy pierwszym zapisałam się do pierwszego lepszego lekarza, którego poleciła mi recepcja kliniki i to był błąd!!!! Był to masakryczny lekarz, nie przyjemny, mało delikatny, miał pretensje o to, że czegoś nie przyniosłam na wizytę, jak robił mi usg to miałam wrażenie, że wpycha mi kołek a nie głowice usg i takie tam.
Więc załamana ponieważ nie udało się ICSI popytałam, poczytałam i okazało się że kilka osób polecało mi lekarkę u której jestem, wtedy dopiero zrozumiałam z jakim konowałem miałam do czynienia do tej pory ponieważ ta pani doktor do której teraz chodzę jest fantastyczna, nawet jak coś brakowało to nie było żadnych pretensji, jest sympatyczna delikatna i przede wszystkim KOMPETENTNA!!!!!
Ale jak napisała lolitka płacimy olbrzymią kasę więc musimy nauczyć się walczyć o swoje i zadawać pytania związane z każdymi wątpliwościami, niejasnościami na każdym etapie leczenia!!!!
Niestety najczęściej uczymy się na własnych błędach.

Pozdrawiam

reklama
witam, jestem nowa na forum. także będziemy podchodzić do inf, z powodu translacji chromosomów (nieprawidłowy kariotyp) będziemy podchodzić do in vitro z badaniem pgd, czy któraś z Was podchodziła do takiego transferu??

kosik-fajna z Ciebie babka i madrze gadasz :) pozdrawiam
anna_- ja znalazlam jeszcze zeby glowy nie myc w dniu transferu :)
agulkak-powiem ci ze ja nie mam jednego lekarza prowadzacego co wizyta jestem u innego i mam mega porowanie , jeden jest mega wredny stwierdzil nawet ze jestesmy mlodzi i mozemy jesczze poczekac 5 lat to ubezpieczenie pokryje nam wtedy 50% zaplodnienia :/ innym jet taki jakby cpal caly czas tylko chodzi i sie usmiecha :) nom i najbardziej wporzadku jest babka wyrozumaila wszytsko wytluamczy co i jak ale zadko na nia trafiam i z regoly nic nie wiem :/

ewaz80- witaj i powidzenia kochan a:) aj niestety Ci nie pomoge bo nie mam pojecia o tym ale napewno niedlugo znajdziesz tu odpoiwedz na swoje pytanie :)

Hej Dziewczynki :-)

Przy klasycznym INV plusem jest to, że silny plemnik dotrze sam do silnej komórki. Przy ICSI może okazać się, że zapłodnią nieprawidłową (np. pod względem liczby hromosomów) komórkę, co może skutkować jej obumarciem jeszcze przed albo po transferze. Jest też przez to nieco większe ryzyko wad płodu.

Wiekszej bzdury to ja w zyciu nie czytalam!!!!! :szok:
ICSI TO to procedura, która polega na bezpośrednim podaniu plemnika do komórki jajowej. W związku z tym do zapłodnienia potrzeba tylko kilku plemników, co ma ogromne znaczenie u mężczyzn z bardzo słabymi parametrami nasienia jak i u kobiet ktore slabo sie stymuluja a co za tym idzie maja malo komorek jajowych
Mikroiniekcja plemnika umożliwia też wyeliminowanie części przyczyn niepłodności oraz wad wrodzonych związanych z nieprawidłową budową komórek jajowych.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do ICSI wybierane sa najlepsze i o prawidlowej budowie komorki i tak samo plemniki!!!!!!
Nie wprowadzaj ludzi w blad!!!!!!

[FONT=verdana,sans-serif]Wyniki rejestrów MRC Working Party on Children Conceived by in vitro Fertilization, Society for Assisted Reproductive Technology (SART) and The American Fertility Society pozwoliły zaakceptować metody rozrodu wspomaganego medycznie jako bezpieczne w odniesieniu do zdrowia potomstwa [1].[/FONT]

Ostatnia edycja:
gkvip2505 - po pierwsze opanuje swoje emocje i nie krzycz

Nie napisałam, że ICSI stosuje się jak ma się dobre wyniki nasienia - wtedy na ogół klasyczne INV (to wynika z mojego posta). To prawda, że przy ICSI wybiera się najlepsze plemniki i wprowadza bezpośrednio do komórki jajowej. Ale komórka jajowa badana jest tylko pod względem jej dojrzałości, ewentualnie morfologii. Z całą pewnością nie bada się jej pod kątem liczby hromosomów - to są badania genetyczne i kosztują kilka, jak nie kilkanaście tysięcy zł. Ja chodzę w novum to bardzo dobrego lekarza, poza tym dużo czytam i przekazuję na forum informację, których jestem pewna. Jak nie jestem pewna do końca (tak jak np w przypadku perfum), to piszę, że tak mi się wydaje. Przeklejam dla Ciebie ze strony novum, na czym polega diagnostyka komórki jajowej, o której pisałam. I swoim postem nie zamierzalam nikogo straszyc. Sama mialam ICSI, napisalam tylko, ze jest nieco wieksze ryzyko bo to prawda

[h=3]a to ze strony novum
DIAGNOSTYKA GENETYCZNA NIEZAPŁODNIONYCH KOMÓREK JAJOWYCH[/h] Genetyczne badanie pierwszych ciałek kierunkowych w komórkach jajowych (ang. polar body biopsy) zwiększa szansę na prawidłowo rozwijającą się ciążę i urodzenie zdrowego dziecka parom decydującym się na zabieg „in vitro”.
Ciałko kierunkowe jest to niewielki, zewnętrzny fragment komórki jajowej powstający w wyniku jej dojrzewania, za pomocą którego komórka pozbywa się nadmiaru chromosomów. Na podstawie badania ilości chromosomów znajdujących się w ciałku kierunkowym można, z dużym prawdopodobieństwem, ocenić liczbę chromosomów w komórce jajowej.

Więcej na temat badania.
Każda komórka organizmu człowieka (z wyjątkiem dojrzałych komórek rozrodczych) posiada w warunkach prawidłowych 46 chromosomów (struktur zbudowanych z DNA, w których znajdują się geny). Dojrzałe komórki rozrodcze: komórki jajowe i plemniki, posiadają po 23 chromosomy tak, aby po ich połączeniu nowy organizm posiadał ich 46. Pierwotnie 46-chromosomowa komórka jajowa dojrzewając, podczas tzw. podziału mejotycznego, tworzy ciałka kierunkowe (pierwsze i drugie) i przy ich pomocy pozbywa się 23 chromosomów, robiąc miejsce na przyjęcie materiału genetycznego plemnika. W naturze, po spełnieniu tej ważnej funkcji, ciałka kierunkowe ulegają fragmentacji i zanikają. W warunkach laboratoryjnych można bez szkody dla komórki jajowej zbadać zawartość ciałka kierunkowego i na tej podstawie pośrednio ocenić materiał genetyczny matczynej komórki, ponieważ ilość chromosomów w pierwszym ciałku kierunkowym powinna odpowiadać ilości chromosomów w komórce jajowej. Oczywiście, co należy podkreślić, przeprowadzone testy nie wykluczają wszystkich możliwych chorób genetycznych przenoszonych z organizmu matczynego, a jedynie z dużym prawdopodobieństwem wykluczają te najczęściej się pojawiające, związane z liczbowymi aberracjami chromosomowymi (nieprawidłową liczbą chromosomów).

Różnica między badaniem genetycznym ciałka kierunkowego niezapłodnionej komórki jajowej (PCGD) a diagnostyką przedimplantacyjną zarodka (PGD).
Diagnostyka przedimplantacyjna (ang. preimplantation genetic diagnosis, PGD) to badanie istniejącego już zarodka pod kątem genetycznym. Jeśli zarodek okaże się nieprawidłowy, nie jest transferowany do macicy. Pozwala to uniknąć ciąży obciążonej genetycznie.
Nie przeciwdziała jednak powstawaniu wadliwych zarodków…
Dla części pacjentów, którzy z powodu problemów medycznych mogą spodziewać się obciążeń genetycznych u potomstwa, technika diagnostyki przedimplantacyjnej PGD z etycznego punktu widzenia jest trudna do zaakceptowania. Selekcja istniejących już zarodków pod kątem wad genetycznych jest metodą stosowaną na świecie od lat, lecz nadal budzi kontrowersje, zarówno etyczne jak i medyczne.
Szacunek dla takiego punktu widzenia naszych Pacjentów skłoniło nOvum do zastosowania diagnostyki chorób genetycznych na wcześniejszym etapie: badania niezapłodnionych komórek jajowych (ang. preconception genetic diagnosis, PCGD) i zapładniania tylko tych, które będą prawidłowe pod względem ilości badanych chromosomów.

Wskazania do badania ciałka kierunkowego.
Wskazaniem do wykonania badania jest uzasadnione podejrzenie wystąpienia u potomstwa trisomii chromosomów (obecność trzech zamiast dwóch chromosomów - np. zespół Downa, Edwardsa, Patau) lub monosomii (obecność jednego zamiast dwóch chromosomów), a także innych chorób genetycznych, których źródło leży w materiale genetycznym komórki jajowej. Wcześniej urodzone chore dzieci danej matki, wielokrotne niepowodzenia zabiegów in vitro, poronienia, wiek kobiety powyżej 35 roku życia – to powody do rozważenia zastosowania diagnostyki ciałka kierunkowego. Decyzja o opóźnianiu posiadania potomstwa nie zmienia twardych reguł biologii – u kobiet po 40 roku życia ok. 70% komórek jajowych jest nieprawidłowych pod względem ilości chromosomów.
Przebieg diagnostyki komórek jajowych.
Komórki jajowe, po pobraniu z jajników, przenoszone są do laboratorium IVF. Z dojrzałych komórek jajowych pobiera się następnie ciałko kierunkowe, które jest badane pod kątem prawidłowości genetycznej. Badanie trwa ok. 6-7 godzin, jest bardzo pracochłonne jednocześnie dla dwóch laboratoriów: zapłodnienia pozaustrojowego i genetycznego. Po tym czasie personel Przychodni informuje Pacjentów o ilości prawidłowych komórek jajowych zakwalifikowanych do zapłodnienia, ponieważ tylko takie są zapładniane. Dalsza część zabiegu przebiega jak w typowym zapłodnieniu pozaustrojowym z zastosowaniem mikroiniekcji plemnika do komórki jajowej (ICSI), hodowli zarodków w laboratorium, a następnie podaniu zarodków do macicy przyszłej matki.

Korzyści
Zgodnie z obecnym stanem wiedzy diagnostyka ciałek kierunkowych może zwiększyć szansę na prawidłowo rozwijającą się ciążę uzyskaną w wyniku zabiegu zapłodnienia pozaustrojowego. Dzieje się tak dzięki eliminacji nieprawidłowych genetycznie komórek jajowych, które po zapłodnieniu stałyby się źródłem nieprawidłowych genetycznie embrionów, co mogłoby prowadzić do niepowodzenia w ich implantacji, poronienia lub urodzenia dziecka z zespołem Patau, Edwardsa lub Downa. 95% embrionów będących nosicielami wad genetycznych nie rozwija się prawidłowo, co doprowadza do niepowodzeń w implantacji lub wczesnych poronień.
Ograniczenia metody
Oferowana metoda diagnostyki wykrywa zaburzenia w ilości tylko wybranych chromosomów w komórce jajowej. Dotyczy to chromosomów 13, 16, 18, 21, 22 i X z czułością 90-95%

dziewczyn co jest :) wszytskie metody sa dobre :) wazne zeby sie udalo i zeby nasze pociechy byly zdrowe obojetnie jaka metoda :)

joweg - ja nie jestem przeciwna ani INV ani ICSI. Mam zamrożonych 7 zarodków uzyskanych INV i 6 z metody ICSI. Najważniejsze, jak piszesz, jest to, żeby się udało. Moją intencją było pomóc. W razie niejasności można było dopytać, coś zasugerować, a nie tak jak gkvip2505 ochrzaniać kogoś na forum (w mojej ocenie w sposób chamski). Na forum też wymaga się kultury. Tym bardziej, że i tak wszystkie mamy napięte nerwy. No ale nie ma co dalej tego tematu ciągnąć. Pozdrawiam Cię gorąco i życzę powodzenia.

reklama
kosik-superrr ze masz tyle mrozakow , to kiedy podchodzisz ? wiadomo nerwy robia swoje wspierajmy sie :) ja naprawde ciesze sie ze trafilam na to forum , i ze mam Was dziewczyny :)

Do góry