reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, a wiecie może jak to jest z tą abstynencją partnera przed punkcją? Wiem o minimach ale nie wiem jakie maksima są dopuszczalne. Czy na przykład aż 3 tygodnie abstynencji może pogorszyć znacząco jakość nasienia (które i tak jest na lekko pod granicami norm)?

reklama
lula - nie ma maxima. napewno im dluzej czekasz tym morfologia sie pogarsza. ilosc nie ale morfologia. trudno rzec jak bardzo....
ALE co ty sie martwisz nasieniem ktore jest 'lekko' poza granicami? nie ma to znaczenia przy ivf... u mnie bylo kilkanascie sztuk tylko i wszystko nieruchome. w ivf wazne jest tylko zeby plemniki byly zywe - i to wsio. a to ze cos jest ponizej norm to nie ma sie nijak.

lolitko - a czy to nie jest trochę tak, że im wiecej dobrych plemników tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi sie dobry zarodek? Np. jak miałam 7 dobrych komórek to im lepsze nasienie tym wiecej z nich sie zapłodni, a potem dobrze podzieli? Mieliśmy ostatnio zwykłe IVF, to może teraz lepiej pomyśleć nad ICSI?

zaraz, zaraz, ja chyba zaczynam powoli łapać... czyli do ivf nie ma znaczenia morfologia, ruchliwość ani ilość? Jeśli plemnik ma np. uszkodzoną główkę to też się może zapłodnić i stworzyć z komórką dobry zarodek?

lula - no dobrze zaczynasz gadac. nie, nie ma zaleznosci im wiecej plemniorow tym lepsze szanse. oczywiscie jak masz kilka milionow w porownaniu z tymi co maja kilka sztuk to wiadomo ze sa lepsze szanse na zaplodnienie. i jesli robicie IVF to morfologia powinna byc w miare ok - tzn jakies dobrze ruszajace (note: w miare dobre to nie oznacza ze w normie albo lekko ponizej bo przy ivf to sie nie bardzo liczy). jesli ICSI to na morfologia wogole nie trzeba patrzec - oby tylko zywe byly a czy macie 10% ruch szybki A, czy 50% to naprawde bez znaczenia

tak, przy ICSI nawet z uszkodzonymi glowkami czy ogonkami tez zapladniaja. wazne tylko zeby zyl zeby przekazac material genetyczny i tyle. sa badania ktore wskazuja ze plemniory do dupy (tak jak u mnie gdzie liczby sa w grnaicach 20 przy braku jakiegokolwiek ruchu) obnizaja szanse. no ale u mnie to jest ekstremalny przypadek. i o ile macie tych pare tysiecy i jakies sie zyja/ruszaja to wsio dobrze. nie ma co sie stresowac tym wogole

lindi
- trzymam kciuki za ta blastke.

Dziewczyny, czy ma to jakieś znaczenie - zauważyłam minimalne plamienie, dosłownie minimalne a jutro mam robić wymazy z pochwy na chlamydię i bakteriolog- mykologiczny czy wynik przez to może wyjść fałyszywy, niedobry, czy nie ma to żadnego znaczenia. Kiedyś jak brałam antyki to przy którymś ( nazyw nie pamiętam )też plamiłam nawet cały miesiąc, tylko nie pamiętam czy miałam wtedy robiony wymaz, ale zdaje mi się że tak. Jak myślicie robić????
A można dostać plamienia po cytologi ( wczoraj miałam )

Ostatnia edycja:
czesc , ja juz po punkcji :) 8 jajeczek do zaplodnienia :) jutro bede wiedziec ile sie zaplodnilo :) niom i czekam do soboty :) teraz mam odpoczywac i zero stresu hehehe :) pozdrawiam

lolitko - napisałaś, że przy IVF wystarczy w miarę dobre nasienie. Czyli jakie? Czy morfologia 4% dobrych przy ilości ok 14 mln. to jest właśnie w miarę dobre? Czy chodzi jedynie o żywotność? (zdaje sobie sprawę, że w dniu punkcji mogą sie zdarzyć różne odchyłki). Zastanawia mnie czy np. przy takim nasieniu wybrać ICSI. To jest dodatkowy wydatek ale jesli może zwiększyć sensownie szansę to bym tak zrobiła.
Poprzednio dałam wybór lekarzom i wybrali IVF (zapłodniło sie 5 z 7 komórek i przetrwały 3 zarodki).

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry