reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

lolitka wiem, ale lekarz tak mi powiedział i od tego czasu wiem że to jakaś bzdyra ten lekarz, na szczescie to nie byl moj lekarz tylko taka "zapchaj dziura" bo moj nie mial dyzuru tego dnia!!! Teraz wiem że 3 pełne cykle powinniśmy odczekać!!

reklama
w maju 2010 miałam 1 in vitro w gdańsku i tam tak samo w 5 dobie były podane bo za to zapłaciłam i nieważne było , że w 4 dobie były już kiepskiej jakości i teraz tak samo bo miałam 6 zarodków i dlatego hodowali do 5 doby bo niby większe szanse ale ładne były tylko do 3 potem coraz słabiej się rozwijały z czego do 5 doby została tylko wczesna blastocysta klasy c i zarodek powyżej 8b czyli słabeusze a reszta zatrzymała się w rozwoju.
za pierwszym i za drugim razem moje zarodki są piękne do 3 doby a potem słabną więc lekarz nauczony doświadczeniem nie powinien czekać aż 5 dni na transfer tylko zrobić go w 3 dobie i dać szanse naturze i mojemu organizmowi bo wiadomo , że nigdzie nie będzie im lepiej niż u mamy .
niestety dowiedziałam się , że nie tylko w gdańsku lecą sztampowo bo jak podpiszesz procedurę na 5 dni to koniec choćby w piątej dobie nie został żaden zarodek. Tak w gdańsku zrobili mojej koleżance miała tylko 2 komórki z czego 1 się zapłodnił i oczywiście czekali do 5 doby i okazało się , że był tylko klasy d więc nawet chcieli odwołać transfer ale ona stwierdziła , że jak już jest to żeby zrobili .

labo - nieskromnie sie nie zgodze z Toba. wlasnie hodowanie do 5 doby pokazuje ze problem jest w zarodkach. jesli masz 6 w 3 dobie to wcale nie jest to takie oczywiste ze powinien byc transfer w 3 dobie, wlasnie najczesciej powinien byc w 5 dobie.
u mnie tez zarodki klasy A w 2 dobie, a w 3 dobie juz klasy C byly. I sie BARDZO CIESZE ze czekano do 3 doby wlasnie po to, ze wyeliminowano te ktore niby sie tylko wydawaly dobre, a wcale takie nie byly. pewnie ze sa dywagacje typu a moze jednak one bylby ok gdyby byly w macicy ale to jest gdybanie na ktore nie ma madrego. i ja bym mimo wszystko obstawala przy czekaniu

sham - no to good. czekac trzeba. mnei to czekanie zajelo az 3 lata ale mimo tego cierpliwie odczekiwalam 3 cykle, a czasem nawet 4 miedzy probami. i to nie ze wzgledu na pieniadze ale wlasnie zeby dac najlepsze szanse podejsciu

lindi
- pewnie ze mozna miec ivf bez stymulki. idziesz na naturalnym cyklu. odchodzi wtedy polowa kosztow lekow. problem tylko taki ze masz 1 komorke i duze ryzyko niepowodzenia

Ostatnia edycja:
Dobry wiczor kochane , ja na razie milcze ale caly czas czytam :D w spokoju doczekuje piatkowej wizyty :) trzymam za Nas wszytskie kciuki :)

lolitka. tylko jaki jest sens podawania w 5 dobie zarodków klasy c skoro w 3 były klasy A . w 3 dobie miałam 2 zarodki 8 A i 4 zarodki 6 A i nawet embriolog a białego mówił , że nie było sensu czekać bo 2 się już wybijały i można je było podać . Mi chodzi tylko o to , że brakuje indywidualnego podejścia do pacjenta , w białym to lekarz zadzwonił do mnie i powiedział , że czekamy do 5 doby bo się dobrze rozwijają i nie wiadomo , które podać a w gdańsku tego nie było transfer umówiony za 5 dni i czekasz , to ja sama się zainteresowałam co i jak z moimi zarodkami

Jak myślicie czy laparoskopia albo nakłuwanie jajników przy PCO może pomóc w wytworzeniu większejniż 2 ilości pęcherzyków.

A mój lekarz przekonał mnie, że nie ma potrzeby czekać aż 3 cykle w moim przypadku. Nie namawiał do niczego. Powiedział, że to moja decyzja ale jeśli nie mam innych (psychiczych czy finansowych) przeszkód to wg. niego mój organizm jest w pełni gotowy. Nie mogę go ocenic merytorycznie bo się nie znam ale mam ważenie, że wie co mówi.
Spróbuję. To czekanie bardziej mnie męczy i stresuje niż działanie. A przeciez siła umysłu ma kolosalne znaczenie.
Ale nikogo nie będę przekonywać, że robię właściwie jakby co ;-)

reklama
Lolitka jesteś przykładem że warto czekać !! i się i nam uda :) :*
Lindi proszę nie pytać się o kolejne podejścia !! w piątek masz pick-up :) i musi się udać, my tu już zaciskamy kciukasy za to żeby się udało !!

Labo
a co lekarze mówią? czemu one takie słabe w 5 dobie? pytam się i Ciebie i wszystkich dziewczyn?
U mnie jest tak samo !! Do 3 doby jets ich dużo i ładnych a w 5 zostaję malutko i słabe ...
Kiedyś lekarz powiedział nam, ale nie wiem czy to na pewno tak jest, że do 3 doby decyduje jakość komórki - a po 3 dobie wiodą prym plemniki!!

Do góry