reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny, mam kolejne pytanie techniczne. Wzięłam dziś drugą dawkę Menopuru,w buteleczce zostało jeszcze 100 jednostek. Biorę dawkę 225. Czy mogę strzykawką wyciągnąć z jednej butelki to,co zostało, a brakującą część wziąć tą samą strzykawką z kolejnej butelki? Pielęgniarka mówiła,że lekarz dał mi receptę na więcej niż potrzebuję, więc mogę sobie to zostawić w buteleczce, a kolejną dawkę wziąć z nowej,ale w ten sposób w każdej butelce coś mi zostanie. Jak Wy to robiłyście?
Te moje pytania chyba są idiotyczne,ale nie wiem, jak to zrobić, żeby było dobrze :-(

Mój lekarz wspominał coś o teście Pappa i jakichś jeszcze innych badaniach.
Moj juz nie wiem o czym wspominal bo napierw zarzucil jakies genetyczne za 2.500 tys wiec oslablam ;)
A dopiero pozniej powiedzial o tych i jakos to nazwal inaczej chyba wlasnie nie wiem czy nie tak jak anne napisala przeziernosc karkowa

Ja w trakcie badania genetycznego miałam badana przeziernosc, serce, przeplywy, narządy, kości, kość nosowa itp
Testu pappa nie.robiłam, bo ryzyko wyszło nawet niższe niż wskazywałby wiek
Czyli lepiej isc na to niz nie isc?? Nie chodzi mi tu o koszty tylko poprostu czy jest to naprawde potrzebne i czy wiekszosc z was to robila. Bardziej mi chodzi o to ze w pracy musze znowu kombinowac jakies wyjscie czy cos ;)

Dziewczyny, mam kolejne pytanie techniczne. Wzięłam dziś drugą dawkę Menopuru,w buteleczce zostało jeszcze 100 jednostek. Biorę dawkę 225. Czy mogę strzykawką wyciągnąć z jednej butelki to,co zostało, a brakującą część wziąć tą samą strzykawką z kolejnej butelki? Pielęgniarka mówiła,że lekarz dał mi receptę na więcej niż potrzebuję, więc mogę sobie to zostawić w buteleczce, a kolejną dawkę wziąć z nowej,ale w ten sposób w każdej butelce coś mi zostanie. Jak Wy to robiłyście?
Te moje pytania chyba są idiotyczne,ale nie wiem, jak to zrobić, żeby było dobrze :-(

Mozesz tak zrobic, to w niczym nie przeszkadza

NT - nuchal translucency - przezierność karkowa

Jest to przestrzeń płynowa mierzona na karku płodu między 10 a 13 tygodniem ciąży.
Wraz ze wzrostem wartości pomiaru tego ultrasonograficznego markera wzrasta ryzyko występowania u płodu nieprawidłowości chromosomowej (głównie: trisomia 21 - zespół Downa, trisomia 18 - zespół Edwardsa), wady serca i innych chorób uwarunkowanych genetycznie. Niezbędnym warunkiem uwzględnienia wartości NT w ocenie ryzyka urodzenia dziecka z aberracja chromosomową jest prawidłowe wykonanie tego pomiaru.

Główne zasady pomiaru przezierności karkowej
wg Nicolaidesa:

1. Pomiar NT powinien być przeprowadzony, wtedy, gdy wartośc pomiaru ciemieniowo - siedzeniowego płodu (CRL) jest między 45 a 84 mm, co odpowiada 11.3 a 13.6 tyg. ciąży
  2. Płód powinien być naturalnie położony bez nadmiernego przygięcia szyi lub wyprostu. Pomiar powinien być przeprowadzony w przekroju strzałkowym.
  3. Płód powinien zajmować jak największą powierzchnię monitora (maksymalne powiększenie). Najmniejszy ruch kursora powinien powodować zmianę pomiaru o 0,1 mm.
  4. NT powinien być zmierzony w miejscu największego wymiaru a kursor ustawiony zgodnie z poniższym diagramem.
image002.gif

reklama
Czyli lepiej isc na to niz nie isc?? Nie chodzi mi tu o koszty tylko poprostu czy jest to naprawde potrzebne i czy wiekszosc z was to robila. Bardziej mi chodzi o to ze w pracy musze znowu kombinowac jakies wyjscie czy cos ;)

Tak jak pisałam, ja zrobiłam tylko usg, bo nie wyszło mi żadne ryzyko podwyższone, a test pappa daje tylko 5% więcej wiedzy. Dla mnie było to.zbedne badanie. Lekarz powiedział, ze mogę zrobić, ale postanowiłam, że temat olewam.
Dla mnie i tak.by nic.to nie zmieniło, a jakby nie daj Boże wyszło jakies ryzko (a to tak naprawdę statystyki i nie ma pewności ze sie powtwierdzi), to zylabym w.ciaglym stresie. Dla mnie nie warto.

Do góry