reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Nie moge jeść ananasa, wczoraj myślałam ze to owoc jest niedojrzały ale dzis to samo, cale usta we krwi, szczypie tak jakby poparzyło. W dzieciństwie tak miałam przy kiwi, nie mogłam go jesc bo mi usta krwawiły i piekło. Akurat teraz jak mi ananas do szczęścia potrzebny to sie przyplątało
ja nie jadłam, przy zadnym transferze, wiec wrzuc na luz:-)

reklama
Dziewczyny! Jutro kolejna dawka dobrych wiesci!

KWIECIEŃ

5: malina780 - punkcja
5: ewelin86 - transfer 
5: martka83 - crio 
5: Rada - transfer
5: Foote - wizyta

6: Nikaa - wizyta u gin prowadzącego ciąże
6: Truskawka89 - podgląd w czasie stymulacji
6: onadlaniego - wizyta u gin prowadzącego ciaze
6: Olusja - usg Kropkowe
6: megi - podgląd w trakcie stymulacji
6: kasia_basia - transfer
7: ewa262292- crio
7: Bety72 - crio
8: Hess - wizyta u gin prowadzącego ciazę
9: kamka75 - podgląd w trakcie stymulacji
10: madzionga - prenatalne w I trymestrze
11: 24Magda - wizyta u gin prowadzącego ciaze
12 (+/-): marzen - betowanie
13: Aniołkowamama: usg połówkowe
14: natula - betowanie
19: Natalia89 - wizyta genetyczna O ewentualny start z zastrzykami
20: Anika - wizyta u gin prowadzacej
20: Martini - wizyta u gin prowadzacej
25: monika1134 - wstępny termin transferu
25: Ewunka - usg kontrolne przed stymulacja
27: Hess - usg polowkowe

MAJ
Annemarie - transfer  
12: Ewa651 - usg polowkowe

Kogo i na kiedy dopisać?
Czy aby kogoś nie pozarlo? 

to zależy czy mówimy o dream team czy o pare z problemami, gdy gamety słabe. Mimo wszystko zdarza się to niezmiernie żadko, nie twierdze, ze to nie możliwe. Naturalsy tez się trafiają po ivf, ale nie ma co na to liczyc, bo to nie jest norma:-) aczkolwiek fajnie by było:-)

tutaj nie ma dobrej opowiedzi, bo art. sobie przeczą, chociaż succes rate jest wyższy dla 5dniowych i mniejsza ilość poronien, wyższy wspolczynik baby-take home. Jednak jest to tylko statystyka, no i dużo zależy kto ma problem, bo można podawac zarodki 2dniowe, ale nie gdy jest czynnik meski. W tym przypadku w 5 dobie wyłonią się te z poprawnym dna od obojga rodziców, wcześniej zarodki rozwijają się dzięki potencjałowi oocytu.Jezeli zarodki sa słabe, raczej nie czeka się do 5 doby. Bo wiadomo, ze na szkle warunki sa badziej hardcorowe, niż w macicy. Z drugiej strony w 3 dobie rozwoju zarodek jest w jajowodzie a nie w macicy, dopiero w 4 dobie wychodzi pozwiedza, zatem może warunkina szkle kontrolowane są lepsze niż w macicy... nie ma dwóch takich samych zarodkow, żeby można było to zbadac,
Czyli jak zarodki na oko hi hi wyglądają dobrze to lepiej do 5 dnia je przytrzymać.

Dziewczyny ja teraz przeżyłam załamke. Dzwonił do mnie dzisiaj embriolog powiedzieć o której jutro crio. Wiec ja profilaktycznie jeszcze raz zapytałam jakiej klasy blastocysta bedzie podawana on ze AB i ze powinnam to miec w umowie kriokonserwacji, ja przy wypisywaniu z M bylam zakręcona i przyznaję, ze nic takiego w niej nie zauważyłam, co tez powiedziałam embriologowi. On na to żebym sie upewniła bo powinno to być zawarte w umowie i ze jak nie mam to trzeba to wyjaśnić . Teraz zaglądam do umowy a tam napisane "pacjenci powierzają klinice kriokonserwacje następujących embrionów: 1 cryotop - 1x blastocysta Ab"

Zalamalam się, bo mówili 5 dni po punkcji, że mrożą dwie blastocysty, bo tyle przetrwało, lekarz na ostatniej wizycie tez to potwierdził a teraz się okaże ze mamy tylko 1 zarodek? :(:(:(:

reklama
Dziewczyny ja teraz przeżyłam załamke. Dzwonił do mnie dzisiaj embriolog powiedzieć o której jutro crio. Wiec ja profilaktycznie jeszcze raz zapytałam jakiej klasy blastocysta bedzie podawana on ze AB i ze powinnam to miec w umowie kriokonserwacji, ja przy wypisywaniu z M bylam zakręcona i przyznaję, ze nic takiego w niej nie zauważyłam, co tez powiedziałam embriologowi. On na to żebym sie upewniła bo powinno to być zawarte w umowie i ze jak nie mam to trzeba to wyjaśnić . Teraz zaglądam do umowy a tam napisane "pacjenci powierzają klinice kriokonserwacje następujących embrionów: 1 cryotop - 1x blastocysta Ab"

Zalamalam się, bo mówili 5 dni po punkcji, że mrożą dwie blastocysty, bo tyle przetrwało, lekarz na ostatniej wizycie tez to potwierdził a teraz się okaże ze mamy tylko 1 zarodek? :(:(:(:
Martka próbuj to wyjaśnić. Może błąd w tej umowie macie?

Do góry