reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

I pytanie czy można mi tylko 6 zaplodnic jakbym tyle miała? Czy komercyjnie różni się coś od programu rządowego?
rozni się znacząco. Po pierwsze zapładniasz tyle oocytów ile wyprodukujesz. Lekarze sa rozliczani z refundowanych leków, wiec często koncza stymulacje wcześniej i jest dużo niedojrzałych komórek. Po następne, nie ma badan LH itp., nie ma weryfikacji - przy crio jest istotna. No i wszelkich dodatków, nawet jak chcesz dopłacić typu IMSI, separacje, dojrzewanie oocytów MI i dużo by pisać. To jest ivf dla standardowych" nie trudnych przypadków, większości takie ivf wystarczy.

reklama
Po kolei. Zaczynam się gubić. Nie wiem kiedy będę u dr ( łaskawie mógłby się odezwać ). Ale chcę się przygotować z czym mu wyjechać. Czy robic kariotyp i cala resztę świństwa teraz czy podejść na luzie do crio i potem w razie WU kombinować?.
Ja bym zaczela robic badania, bo troche sie czeka na wyniki. Jednoczesnie podchodzilabym do crio.

Mam jeszcze pytanie do Was, a propos endometriozy..
Jak ja wykryć? Tzn...chyba trochę doszukuję się u siebie problemu.
Wczoraj na wizycie powiedziałam doktorkowi, że nie mam jeszcze wymazu chlamydii bo miałam długą miesiączkę. Przed nią plamienie, później z 5 dni krwawienia i kiedy myślałam że już końcówka kilka dni plamienia. I on spytał czy ktoś kiedyś wykrył u mnie endometriozę? Powiedziałam, że nie. Ale jak wróciłam do domu to zaczęłam czytać trochę i w sumie sporo objawów by się zgadzało...
Link do: ENDOMETRIOZA: objawy, diagnoza, leczenie endometriozy

"Objawy endometriozy mogą być podobne do objawów innych schorzeń ginekologicznych. O tym, że jest to jednak gruczolistość, mogą świadczyć m.in.:

• bolesne miesiączki
  • obfite, a także zbyt długie krwawienia menstruacyjne
  • bolesne stosunki
  • kłopoty z zajściem w ciążę
  • bóle, a czasem plamienie okołomiesiączkowe
  • parcie, ale także ból pojawiający się podczas wypróżnienia i tuż po nim
  • czasem ślady krwi w moczu lub kale, gdy endometrium wszczepi się w pęcherz lub odbytnicę."
Przynajmniej cztery z tych punktów mnie dotyczą. W dodatku wczoraj po wizycie zaczęłam plamić :/ Fakt, że jak doktorek zakładał wziernik to mnie zabolało, więc może po prostu mnie drasnął...sama nie wiem. Ale chyba przy takiej ilości badań, usg itp - gdyby miało coś być, to już by to zauważyli hmm ?
to ja tez mam:-) czessc objawow się zgadza:-p endometrioza powoduje poronienia i zdegenerowane oocyty, masz któres? ale poronienia kliniczne. Z drugiej strony przewlekły stan zapalny to imunoswinstwa skierowane przeciwzarodkowi.

Torbiel wyszła na USG prawda? U mnie niby czysto..jedyne kuku, to niewielka nadżerka
Tak torbiel wyszla na usg, ale lekarz powiedzial ze jak zajrz do srodka to potwierdzi ze to czekoladowa, bo rozne rzeczy juz w zyciu widzial.
Przy endometriozie nie musi byc torbieli, moga byc zrosty, a tego na usg sie nie zobaczy.
Kolezanka ma endometrioze 2 stopnia i za kazdym razem musiala miec laparo zeby lekarz znalazl i wycial zrosty.

Poronień w sumie nie, bo nie wiem czy dwie biochemiczne z betą około 10 można do takowych zaliczyć. Komórki chyba ok. Pobranych 15, z 6 zapłodnionych 4 zarodki. No ale finał znasz :-p
Kate jakby coś było, to chyba by to wykryli, hmm?:rolleyes2:

reklama
Tak torbiel wyszla na usg, ale lekarz powiedzial ze jak zajrz do srodka to potwierdzi ze to czekoladowa, bo rozne rzeczy juz w zyciu widzial.
Przy endometriozie nie musi byc torbieli, moga byc zrosty, a tego na usg sie nie zobaczy.
Kolezanka ma endometrioze 2 stopnia i za kazdym razem musiala miec laparo zeby lekarz znalazl i wycial zrosty.
Laparo nie miałam, ale miesiąc temu robili mi histeroskopię i tam wszystko było cacy

Do góry