reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Księga sprawdzonych przepisów przez smakoszy Mam majowych 2009

Ja wlasnie mialam powstawiac, ale stwierdzilam ze w takim wypadku to dziewczyny moga sobie otworzyc te linki i tam jest masa przepisow......zreszta sama nazwa watku mowi "ksiega sprawdzonych przepisow".......
 
reklama
No nareszcie chwilke znalazlam na umieszczenie tu kilka przepisow sprawdzonych przeze mnie i moje dziewczyny....


Zupa jesienna.....

1 ziemniak
1 marchewka
pol pietruszki
kawalek selera
2 lyzki zielonego mrozonego lub swiezego groszku...
pol lyzeczki pietruszki
lyzka oliwy z oliwek

Krem ze szpinaku....

2 duze ziemniaki ( ugotowane i przetarte przez sitko)
garsc swiezego szpinaku...
mleko modyfikowane...
lyzka oliwy z oliwek

Szpinak dusimy okolo 3 minut ....wczesniej podlewamy 1 lyzka wody...
po zmiksowaniu dodajemy do przetartych ziemniaczkow i dodajemy tyle mleczka modyfikowanego aby powstala odpowiednia konsystencja na koncu dodajemy oliwe....

Zupa z cukinia......

1 ziemniak
1 marchewka
pol pietruszki
1 mala cukinia
tymianek....

Obrane i pokrojone warzywa wrzucamy na wrzaca wode i gotujemy okolo 20 minut....miksujemy......( cukinia nie wymaga obierania ze skorki)


Zupa z dyni.....

1 ziemniak
1 marchewka
kawalek selera korzeniowego
200g dyni....
1 lyzka kukurydzy mrozonej
1 lyzka oliwy z oliwek
odrobina rozmarynu


Krolik w potrawce....

1 ziemniak
1 marchewka
1 pietruszka
kawalek selera korzeniowego
kawaleczek pora
2 lyzki mrozonej kukurydzy
2 lyzki mrozonego groszku
szczypta koperku
szczypta pietruszki
1 lyzka oliwy z oliwek
150-200g ugotowanego krolika.....

Warzywa gotujemy okolo 20 minut po czym miksujemy z mieskiem.....nie uzywamy wywaru z krolika.....
 
Ostatnia edycja:
c.d

Rague z cielecina.....

200g dyni ( opcjonalnie 1 slodki ziemniak)
1 marchewka
kawalek pora
pol cebulki
1 lodyzka selera naciowego
4 duze pomidory ( wczesniej sparzone, obrane ze skorki i bez pestek)
pol lyzeczki ziol prowansalskich 1 lyzka oliwy z oliwek
150 g cieleciny lub wolowiny

mieso ugotowac osobno, wszystkie warzywa pokroic i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut.....wszystko razem zmiksowac uzywajac wywaru z warzyw do uzuskania odpowiedniej konsystencji.....


Pierwsze spagetti..... ( zawiera gluten)

2 marchewki
4 lyzki groszku
kawalek pora 4 pomidory ( przygotowane jak w przepisie powyzej)
bazylia (najlepiej swieza, kilka listkow)
2 duze lyzki makaronu gwiazdeczki ( dla dzieci)
oliwa z oliwek

Warzywa ugotowac, polaczyc z makaronem wczesniej ugotowanym wedlug przepisu na opakowaniu, wszystko razem zmiksowac.....
 
c.d ......

Ryba w sosie szpinakowym.......

200g dowolnej ryby z bialym fleszem ( nie wedzonej)
2 garsci szpinaku ( najlepiej swiezego)
2 galazki selera naciowego
2 lyzki groszku
1 marchewka
lyzeczka masla

rybe upiec w folii aluminiowej w piekarniku, szpinak poddusic okolo 3 minut wczesniej podlewajac go 1 lyzka wody, warzywa ugotowac .....wszystko razem zmiksowac

Ryba po grecku....

150 g dowolnej ryby z bialym fleszem....
3 marchewki
1duza pietruszka
kawalek selera
1 duzy pomidor lub 2 male ( sparzone , bez skorki i pestek)
oliwa z oliwek
Warzywa ugotowac, ugotowana lub upieczona wczesniej rybe zmiksowac z warzywami

Ryba w kremie pomidorowo- paprykowym....

1 duza marchewka
1 ziemniak
kawalek pora
kawalek selera
2 pomidory ( przygotowane jak w przepisach wczesniej)
pol czerwonej papryki...
oliwa z oliwek

Warzywa ugotowac i zmiksowac z ugotowana ryba......

Pieczone jablko z cynamonem i laska vanilii...

Jabluszko..wydrazylam pokroilam na cwiartki......Na podwojnie zlozona folie aluminiowa polozyc jablka, laske cynamony i laske vanilii...podlac odrobinka wody i zrobic paczuszke.... piec w piekarniku 20 min w 180 stopniach...
Po wyjeciu jablko zmiksowac wczesniej wyjac cynamon i vanilie.....ja dodalam ziarenka vanilii do srodka.....
Mozna upiec bez vanilii i zamiast laski cynamonu uzyc odrobinke takiego zmielonego...


Pieczone jablko z suszonymi morelami.....

Jablko przygotowujemy jak w przepisie powyzej......
5 moreli gotujemy okolo 10 minut w wodzie...wszystko razem miksujemy...
 
Rague z cielecina.....

200g dyni ( opcjonalnie 1 slodki ziemniak)
1 marchewka
kawalek pora
pol cebulki
1 lodyzka selera naciowego
4 duze pomidory ( wczesniej sparzone, obrane ze skorki i bez pestek)
pol lyzeczki ziol prowansalskich 1 lyzka oliwy z oliwek
150 g cieleciny lub wolowiny

mieso ugotowac osobno, wszystkie warzywa pokroic i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut.....wszystko razem zmiksowac uzywajac wywaru z warzyw do uzuskania odpowiedniej konsystencji.....

wersja by tsarina (zawiera gluten)
dynia 200g
2 marchewki
seler
3 duże pomidory bez skróki i pestek
koperek
oliwa z oliwek
3 łyżeczki kaszy manny (na 100ml wody, jak się ugotuję, to daję tak 1 i pół, albo jak sie trafi to jedną z "brzuszkiem"
i oczywiście cielęcinka

wykonanie jak wyżej... efekt- bardzo pełen brzuszek, bardzo uśmiechnięta dzidzia i bardzo duża kupka!

oraz zainspirowana Panią Paskalową Jolą... zrobiłam gruszki z cynamonem w folii alum.- nie miałam jabłka pod ręką a miałam gruszkę- też pycha!
 
Ostatnia edycja:
I dodam od razu, skoro poprawiałam powyższy przepis, że dokonałam takich oto numerów:

Kurczak ze szpinakiem

dwie garście szpinaku
marchewka
kawaleczek pietruszki i selera
ok.100g piersi z kurczaka
lyżeczka masła
1 ziemniak
natka z pietruszki
ćwiartka jabłka

wykonanie tradycyjne, tylko, że gotując mięsko dodałam pod sam niemal koniec jabłko, wcześniej przelałam mięso wodą i poprostu zagotowałam... takie mięso dałam do warzywek i zmiksowałam. No smak ciekawy, sama najchetniej bym to zjadła:eek::-D:-D

Dynia mięsno- owocowa
około szkalnki pokrojonej już dyni
marchewka,
pietruszka,
seler- narazie to baza, a wersje są 3:
1) jeśli dodaje mięso drobiowe, to zanim zmiksuje dodaje ok.6-7 obranych ze skórki i wypestkowanych winogron i mieszam to z ziemniakiem wcześniej ugotowanym;
2) jeśli cielęcinka to dodaje ćwiartkę jabłka i to też z ziemniakiem
3) cielęcinkę można też wzbogacić 2 łyżeczkami śliwek (ja miałam domowej roboty, gotowane i zmiksowane, ale te ze słoiczka chyba też mogą być) i tu dałam kaszę mannę- ale ja byłam już lekko w kupkowej desperacji, bo zazwyczaj podawane śliwki w kaszce, zostały natychmiast wyplute przez Izę:rofl2::confused2:

Krem z dynii
około szklanki pokrojonej dyni,
2 duże ziemniaki,
szczypta kopru
łyżeczka masła lub oliwy- ja dałam masło, bo skończyła się oliwa,
kremowej konystencji doda mleko modyf., lub matki

voila!


i nie będe sobą, jeśli nie napiszę tego:
ha! nie tylko jola potrafi!

wybacz joluś musiałam!
 
reklama
W ramach uaktualnienia wątku i nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia podaję dwa fajne przepisy dla naszych półroczniaków,które beą mogły zakosztować świątecznych potraw.
BARSZCZ CZERWONY
1 marchewka
pół pietruszki
kawałeczek selera
mały ziemniak
2-3 buraczki
szczypta posiekanego koperku
troszkę soku z jabłka
szczypta majeranku
odrobina cukru(na koniuszku łyzeczki)
Włoszczyznę umyć, oczyścić,zalać gorącą wodą i ugotować.Dodać oczyszczone,surowe buraki pokrojone w plastry i gotowca do miękkości.Delikatnie zakwasić zupę sokiem z jabłka.Ugotowane warzywka wyjąć, wywar przecedzić.Dodać cukier i majeranek.Przed podaniem posypać koperkiem:-)
KOMPOT Z SUSZU
kilkasuszonych jabłek
kilka suszonych gruszek
kilkasuszonych śliwek(nie wędzonych)
kilkasuszonych moreli
laska cynamonu
2-3 goździki
Owoce zamoczyć na noc.Przepłukać,zalać 2 litrami wody,dodać cynamon i goździki.Gotować ok godziny.
MALUCHOM PODAJEMY ROZCIEŃCZONY!
 
Do góry