reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ksiega imion

reklama
Kryfina, Jagoda funkcjonuje chyba rowniez niezaleznie od Jadwigi, popatrz tutaj:

[h=3]Jagoda[/h]ang. brak, franc. brak, hiszp. brak
Jagoda jest zdrobnieniem imienia Jadwiga. Funkcjonuje jako imię nadawane oficjalnie. W ostatnich latach jest dość popularne - w XXI w. w Polce otrzymało je ponad 10 tys. dziewczynek. Obecnie nosi je 16 956 Polek (w 2001 r. - 6232). Zdaniem astrologów Jagody mają rozległe zainteresowania, są niespokojnymi duchami

My mamy w rodzinie Jagode i wołamy Jadzia:cool2:
Ludwik mi sie z płynem do naczyń kojarzy:rofl2:

My nawet nie rozmawiamy o imieniu, bede sie zastanawiała jak poznam płeć:tak:
Chociaz moja córka non stop mówi że bedzie siostra i bedzie: raz Julia, drugim razem Liza a innym Julita:rofl2::-D

My też musimy wybrać imie takie zeby nie przekrecali w Niemczech.
Ostatnio modne Lea, Leoni, Marie, Zoe

Czy tylko ja jestem fanka bajki "Swiat wedlug Ludwiczka"? glowny bohater to taki maly wredny grubasek :) no i oczywiscie z plynem do naczyn tez kojarze, no i popularnym w Austrii sklepem meblowym ;/
a na modzie mi w ogole nie zalezy, wrecz chcialabym, zeby to imie sie nie powtorzylo w szkole, w przedszkolu, itp. w sumie to liczylam na blizniaki Maje i Gucia... a moim zdaniem Julii, Oliwek, Wiktorii, Zosi, Marysi, Hanusi, Kubusiow i Krzysiow, Szymkow, Bartkow, Stasiow no i Majek jest straszny przesyt. Te wlasnie imiona wybrali znajomi, rodzenstwo, kuzyni i czesto sie powtarzaja.

Jak jestesmy przy telenowelach to Vanessa, Adelajda, Sandra...
I znam Sandre ktora ma corke Vanesse:rofl2:

Kociatka moja córka nigdy nie nadawała imion lalką, nawet mis czy kot to poprostu miś, kot, lalka nazywa sie lalka:-D:-D:-D:-D Jak byłam z nią na bilansie to lekarz az sie zdziwił:happy:chyba mało jest takich dzieci;-)
Princesin to dla niej Lilifee, oczywiscie z bajki ewentualnie Barbi:rofl2::rofl2:
Julite mamy w rodzinie ale jakoś nigdy mi sie z serialem nie skojarzyło:eek::eek:

I znam Sandre ktora ma corke Vanesse:rofl2:

Jesli to sa imiona nadane np w Niemczech, to chyba OK. Znam i Sandry i Vanessy, jednak Niemki. Jesli to jest jednak polska rodzina, to juz troche inna bajka. Mowia, ze gustach sie ponoc nie dyskutuje, lecz czasem sie zastanawiam, co takimi ludzmi kieruje - chec wyroznienia dziecka, uczynienia go kims szczegolnym poprzez rzadkie, dziwaczne (w naszym jezyku i kregu kulturowym) imie?

Przyznam szczerze, ze nie lubie takich wynalazkow. Zwlaszcza te wszystkie pseudoksiezniczkowate imiona dla dziewczynek - czy one uczynia je piekniejszymi, bardziej wyjatowymi? Chyba nie. Podoba mi sie imie Twojej coreczki, jest klasyczne, a zarazem kobiece. Uniwersalne ze wszystkich jezykach. Julia to tez piekne imie, choc w ostatnich latach wyjatkowo popularne. Julita.......... hmmmm... to juz dla mnie o dwa kroki za daleko. Niby prawie jak Julia, ale to "prawie" robi w tym przypadku wielka roznice. Ale o gustach oczywiscie sie nie dyskutuje;-) Dla Laury to imie pewnie brzmi wyjatkowo, ale ona jest przeciez mala dziewczynka, trudno wymagac od dziecka rozumienia takich niuansow.

Oj to teraz Cie rozcaruje heheh bo one mieszkaja w Polsce:-D:-D:-D w tej rodzinie jest jeszcze Zaneta:rofl2:
Jestem tego zdania co Ty Oliwki, Julie... chyba sie juz przejadły.
Imię dla córki wybrał mąż po wielkich bojach ze mna:-D doszlismy do porozumienia i to najważniejsze.
Teraz tez nie bedzie łatwo

Ladnie wybraliscie, Laura naprawde mi sie podoba. Mam bliska przyjaciolke Laure, pol Niemke pol Wegierke. Piekna kobieta. Moze dlatego dobrze mi sie to imie kojarzy:-) Z drugim jest trudniej, to prawda - nam tez trudno jest cokolwiek uzgodnic tym razem:cool:

reklama
U nas imie dla drugiego synka wybrał mąż będzie Mariusz:) mi ogólnie to imie się podoba, tylko taki minus że ciężko je zdrobnić, wole imiona gdzie są trzy formy:) i krótkie zdrobnienia, ale to imie ma znaczenie sentymentalne dla mojego męża tak miał na imie jego starszy brat, który zginął tragicznie jakieś 20lat temu. Na drugie malutki będzie miał Franciszek po ojcu mojego męża, który też już nie zdążył poznać wunuka. Mój Jasiek to Jan Mikołaj i ma imiona po moich dziadkach:) więc młodszy będzie miał po bliskich męża:) Stworzyliśmy swoją tradycje w nadawaniu imion:).

Do góry