reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krzywa cukrowa

reklama
Norma dla krwi żylnej:
u noworodków - 2,8-4,4 mmol/l (50-115 mg/dl),
u dzieci - 3,9-5,8 mmol/l (70-105 mg/dl),
u dorosłych -3,9-6,4 mmol/l (70-115 mg/dl)

Glukoza (cukier) 3,9-6,4 mmol/l
(70-115 mg/dl)

Noworodki:
2,8-4,4 mmol/l
(50-115 mg/dl)

Dzieci:
3,9-5,8 mmol/l
(70-105 mg/dl)

zgadzam się z Tobą. Ja ostatnio robiłam sobie dla przykładu pomiar z trzech palców o tej samej godzinie i dał mi trzy różne wyniki rózniące się nawet o 50 mg/dl. Ze strachu przeczyściłam glukometr. Tylko nie wiem czy krew z palca zawyża czy zaniża wyniki.

agawa a skąd wiesz że zawyża?. To byłaby dobra informacja. Tylko ciekawe o ile może zawyżać?

różnie wszystko zależy od poziomu stresu. Miałam jednocześnie pobieraną krew z zyły i z palca i zawyżało nawet o 20 jednostek

to jest normalne, że są różne wyniki pomiarów z żyły i z palca. a przecież diabetycy dozują jednostki insuliny na podstawie tylko i wyłącznie pomiarów z palca, więc jakieś różnice są dopuszczalne.

Tak to prawda. Jeśli dokonują pomiarów tylko i wyłącznie odpowiednio wykalibrowanym glukometrem to fakt na tej podstawie mają dokjonywać wstrzyknięć insuliny. Problem sie pojawia jeśli ktos ma cukrzyce typu II tzn bezinsulinową wówczas pomiarów dokonuje glukometrem i powinien jeszcze od czasu do czsu z żyły wówczas są miarodajne wyniki. Od tego może zależeć czy przechodzą na insuline czy nie. To samo dotyczy ciężarówek z cukrzycą ciążową. Dochodza również pomiary codzienne acetonu w moczu. Wyniki mogą naprawde się różnić i decydować o insulinie.

reklama
z II typu na insulinę przerzucają ludzi, którym nie da się ustabiliziwać poziomu w żaden sposób. ja sięw swojej poradni i w stowarzyszeniu nie spotkałam jeszcze z przypadkiem, że ciężarówce (która przed ciążą oczywiście nie była insulinozależna) od razu "serwowali" insulinkę. a nawet przy insulinozależności możńa urodzić zdrowe dziecko.

Do góry