reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Krzywa cukrowa

monika.g pisze:
Wlasnie zadzwonil kolezanka z przychodni w sprawie moich wynikow. Cukier na czczo 75 a 2 godziny po sniadaniu 89. Sniadanko skaladalo sie z 2 kanapek, dosc slodiego jablka i slodzonej herbaty wiec nic juz nie rozumiem. Pewnie normalne jedzonko spalam dobrze tylko ta glukoza z apteki mi zle robi :) Ale pewnie i tak powtorze badanie po nowym roku,tym razem z obciazeniem 75.
Monia ja mam na czczo około 75 po godzince po śniadaniu normalnym do 100, po każdym posiłku nawet po obiedzie ( smażone np kotlet albo ryba , ziemniaki , surówka ) mam po godzinie 84 - 101 . Wyczytałam że jak jest krzywa zła to może to być nietolerancja na glukoze i zalicza się ją też do cukrzycy ciążowej chociaz leczy sie tylko dietą.

reklama
podobnie miałam ja - krzywa wyszła mi wtedy paskudnie, a wyniki codzienne miałam ok - oczywiscie przy stosowaniu diety.

więc głowa do góry - byle przetrwac bez ptysi - ja na wszelki wypadek i tak sie ograniczam, bo jak raz sie miało to ma się predyspozycje.

byłam dzisiaj na tym fantastycznym badaniu
wkurzyłam się bo byłam tam 9.15 ale zanim lekarz wybimbał się ze skierowaniem to była 10 no i o 10 wychyliłam a kubeczka ten cudowny napój który przyprawił mnie o mdłości i nudności do tego tak mnie zaczęło od tej słodyczy drapać w gardle że doatałam ataku kaszlu

15 przed pobraniem krwi zrobiłam się zielona i mnie położyli na kozetce reanimując kubkiem wody i powietzrem świeżym
wyniki w czwartek może jutro

pielęgniarka stwierdziła że po świętach i ciastach to niezbyt dobry czas na robienie testu no ale zobaczymy co mi wyjdzie

no wczoraj ciasta zjadłam niemało ;D

mokkate niedużó brakowało mąż mnie zawlukł na kozetkę zieloną a pielęgniarka otworzyła okno i dała zimnej wody mogło być niefajnie

dzwoniłam dzisiaj do lekarza glukozę mam 118 więc ok przynajmniej lekarz tak powiedział norma podobno 60-120

reszta morfologii super hemoglobina wzrosła do 14

buraczki cuda działają polecam

cieszę się że tony słodyczy świątecznych mi nie wpłynęły na krzywą ;D

Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

agao - mam takie pytanko dotyczace badania krwii - (jutro ide na badania)
czy za jednym zamchem robilas morfologie i krzywa cukrowa ? czy pobierali ci krew 2 razy ? najpierw na czczo na morfologie potem po glukozie na krzywa ? czy moze wszystko za jednym zamachem po glukozie (czy mozna tak robic morfologie ? bo sie nie znam ? )  czyba zaraz zadzwonie do laboratorium :)

reklama
Do góry