reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Krwawienie w pologu

Daga1995

Fanka BB :)
Jestem 7 dni po porodzie, juz w domu, w wtorek byłam badana i macica już była odkurczona, krwawienie mocne miałam przez w sumie 3/4 doby, brzuch mnie nie boli, fizycznie czuje się okej prócz swędzenia i ciągnięcia w szwach ale podobno to normalne, wczoraj trochę dużo chodziłam i stałam, krwawienie było cały czas, o 1 w nocy mam pobudke na podmycie i odkażanie no i właśnie, zmieniłam podkład o 1 w nocy a teraz byłam się przebrać a krwi zero! Delikatnie śluz brązowy ale to na prawdę malutko, dodam że wczoraj jak dużo chodziłam to tej krwi było więcej ale jak leżę to nic ze mnie nie leci! 7 dni to trochę mało jak na zaprzestanie krwawienia, czy to normalne? Czy to może być przez to że cały czas leżałam i muszę poczekać aż spłynie krew podczas ruchu? Trochę się niepokoje.

reklama
Przy ruchu odchody poporodowe odchodzą szybciej. Jesteś dopiero 7 dni po porodzie, odchody zapewne będą jeszcze odchodzic. U mnie po pierwszym porodzie krwawienie trwało 12 dni i potem występowało bardziej plamienie, teraz po drugim porodzie zaś krwawiłam bite 4 tygodnie.
Nje ma reguły. Jeżeli coś cię niepokoi to skieruj pytnie do swojej położnej.

Co prawda ja miałam zabieg łyżeczkowania na początku 3msc, ale po zabiegu też byłam w połogu (tak lekarze mowili) u mnie trwało to bite 2 tyg, na przemian krwawienia z plamieniami, w plamieniach był właśnie sluz, jak już myślałam, że koniec połogu, to pojawiała się krew.

Przy ruchu odchody poporodowe odchodzą szybciej. Jesteś dopiero 7 dni po porodzie, odchody zapewne będą jeszcze odchodzic. U mnie po pierwszym porodzie krwawienie trwało 12 dni i potem występowało bardziej plamienie, teraz po drugim porodzie zaś krwawiłam bite 4 tygodnie.
Nje ma reguły. Jeżeli coś cię niepokoi to skieruj pytnie do swojej położnej.
położna moją zaczyna pracę o 10 więc muszę czekać, zaraz się zbiorę i zacznę ogarniać mieszkanie i może ruszy, przed wyjściem z szpitala dostałam tylko informacje ze o ile krew jest w pochwie to okej ale nie jestem w stanie tego sprawdzić przez szwy...

Też tak miałam. Dni bez krwi, delikatne plamienia, a np w 4 tygodniu leciało więcej. Ogólnie najwięcej leciało w szpitalu, w domu zaraz podpaski i wkładki wystarczały.

A czy karmisz piersią ?
Karmienie pomaga obkurczaniu się macicy.
Jełśi tego nie robisz, to polecam pić zioła - liście malin. Nie są najpyszniejsze, ale bardzo pomagają ( jeśli się dobrze macica nie oczyszcza, to łatwo, aby doszło do zakażenia. Te zioła mnie właśnie przez tym uratowały ;) )

Ostatnia edycja:
Też tak miałam. Dni bez krwi, delikatne plamienia, a np w 4 tygodniu leciało więcej. Ogólnie najwięcej leciało w szpitalu, w domu zaraz podpaski i wkładki wystarczały.
w takim razie jeszcze nie będę panikować, posprzątam w mieszkaniu, trochę pochodzę i będę obserwować 😊

położna moją zaczyna pracę o 10 więc muszę czekać, zaraz się zbiorę i zacznę ogarniać mieszkanie i może ruszy, przed wyjściem z szpitala dostałam tylko informacje ze o ile krew jest w pochwie to okej ale nie jestem w stanie tego sprawdzić przez szwy...
oczywiście nie znam twojego organizmu, a żadna z nas nie powie czy krwawienie się pojawi, ale zakładam ze odchody będą jeszcze odchodzic i nie ma co się martwić.

Nie ma raczej reguły, ze leżąc to krwawienia nie ma, bo to trochę jak potrafi bywać z okresem po nocy. Budzisz się i nic, a podczas oddawania moczu potok.

Tylko nie forsuj się by wywołać jakieś krwawienie. W połogu odpoczynek jest na pierwszym miejscu.

oczywiście nie znam twojego organizmu, a żadna z nas nie powie czy krwawienie się pojawi, ale zakładam ze odchody będą jeszcze odchodzic i nie ma co się martwić.

Nie ma raczej reguły, ze leżąc to krwawienia nie ma, bo to trochę jak potrafi bywać z okresem po nocy. Budzisz się i nic, a podczas oddawania moczu potok.

Tylko nie forsuj się by wywołać jakieś krwawienie. W połogu odpoczynek jest na pierwszym miejscu.
o właśnie w miesiączce zawsze tak miałam, jak spałam to zero a jak wstawałam i chwilę pochodziłam to lawina jakbym miała jakiś zbiornik 😂 Nie forsuje się, wszystko robię z głową ale wiadomo w domu trzeba sprzątać a facet w pracy 😀

reklama
@Daga1995 obserwuj się a przede wszystkim sprawdzaj czy nie masz gorączki. U mnie brak krwawienia faktycznie oznaczał zbieranie się krwi w macicy. Położna na pewno pomoże w decyzji czy konieczna jest wizyta u ginekologa i USG.

Do góry