reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krótka szyjka macicy

Ja miałam szew założony synem na przełomie 14/15 tydz z powodu wcześniejszych strat rozwiera się od 12tyg od środka ujscie lejkowate zaozony przy szyjce 3cm ale w 20 którymś tyg 22 czy 23 doszło już do szwu założonym na 1.5cm dużo leżałam bardzo dużo tak dotrwaliśmy na nospie i Magnezie do 34tyg gdzie macica się stawiała i trzeba było zdjąć szew, szyjka zbliznowaciała i trzymała do końca, myślę że te 1.5cm jak założą szew to nie jest źle trzymam kciuki ✊️ najważniejsze że lekarz to rozpoznał i jest szybka reakcja

reklama
Mi się w drastycznym tempie skracała w ciągu tygodnia ponad 1 cm, plus rozwarcie od ujścia szyjki na długość 1 cm. Ogólnie ta długość z rozwarciem miała 2,1 cm jak przyjechałam na patologię ciąży, a na drugi dzień jak mi robili usg to była już 1,8 cm. Ja leżałam 5 dni na oddziale. Zrobili mi posiew z pochwy/szyjki czy nie ma żadnych bakterii przed założeniem szwu. W środę trafiłam, w piątek miałam już ten zabieg. I ja trzymam kciuki za Was!!!
Jak tam szew? :) wszystko w porządku? Ja wczoraj miałam zabieg i dziś już jestem w domu :)

Miałam zakładany szew w trybie nagłym, trafiłam do szpitala 23+6, z szyjką 25 mm (EDIT pomyliło mi się: 25 mm miałam dwa tygodnie wcześniej na kontroli, do szpitala trafiłam,z szyjką 17,2 mm), z rozwarciem i pęcherzem płodowym wpuklającym się do pochwy. Lekarze nie ukrywali, że mogę urodzić bardzo skrajnego wcześniaka. Ale na szczęście szew został założony, pęcherz nie pękł przy zakładaniu szwu, a takie obawy miał lekarz.
Musiałam leżeć, mogłam wstawać tylko do ubikacji i siadać do jedzenia, choć i tak jak najrzadziej. Brałam olbrzymie dawki magnezu i luteinę 4× dziennie. I dostałam kategoryczny zakaz dotykania/głaskania brzucha, w ogóle nie mogłam też niczym smarować rozstępów.
Urodziłam 33+4, ale nie z powodu niewydolności szyjki, bo akurat szew trzymał mimo że szyjka dalej się nad nim skracała. Dopadło mnie nadciśnienie ciążowe, które zakończyło się rzucawką i nagłym cc.
Synek szybko nadrabia "zaległości" I dorównuje rówieśnikom.

Ostatnia edycja:
Miałam zakładany szew w trybie nagłym, trafiłam do szpitala 23+6, z szyjką 25 mm (EDIT pomyliło mi się: 25 mm miałam dwa tygodnie wcześniej na kontroli, do szpitala trafiłam,z szyjką 17,2 mm), z rozwarciem i pęcherzem płodowym wpuklającym się do pochwy. Lekarze nie ukrywali, że mogę urodzić bardzo skrajnego wcześniaka. Ale na szczęście szew został założony, pęcherz nie pękł przy zakładaniu szwu, a takie obawy miał lekarz.
Musiałam leżeć, mogłam wstawać tylko do ubikacji i siadać do jedzenia, choć i tak jak najrzadziej. Brałam olbrzymie dawki magnezu i luteinę 4× dziennie. I dostałam kategoryczny zakaz dotykania/głaskania brzucha, w ogóle nie mogłam też niczym smarować rozstępów.
Urodziłam 33+4, ale nie z powodu niewydolności szyjki, bo akurat szew trzymał mimo że szyjka dalej się nad nim skracała. Dopadło mnie nadciśnienie ciążowe, które zakończyło się rzucawką i nagłym cc.
Synek szybko nadrabia "zaległości" I dorównuje rówieśnikom.
A do jakiej długości szyjka się skracała po założeniu szwu ?

reklama
Do góry