reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krągłości i okrągłości majówek 2011-zdjecia i waga

ja pamietam, ze te pierwsze 2 miesiace to byly dla mnie bezsenne noce, nie dosc ze meczylam sie siusianiem to jeszcze ten ciagle bolacy brzuch...a teraz to juz jest spokoj nawet nie mam problemu z zasnieciem po siusianiu i brzuch coraz wiekszy juz mi nie przeszkadza przyzwyczailam sie spac na prawym boku tak, ze prawa noga wyprostowana, brzuch sobie lezy na lozku a lewa noga zgieta na dprawa, jak dla mnie bardzo wygodna pozycja do spania

reklama
Mandrzejczuk lepiej zacznij się przygotowywać do spania na lewym boku :-p:-)

Spanie na prawym w bardziej zaawansowanej ciąży może ale nie musi, uciskać żyłę główną dolną, co w konsekwencji może doprowadzi do niedotlenienia dziecka i utrudnić krążenie krwi u matki (omdlenia itp). Warto o tym pomyśleć, gdy pojawia się złe samopoczucie w czasie spania na prawym boku, jeśli nie, nie ma powodów do niepokoju.

Ja dla odmiany nie mogłam spać na plecach, robiło mi się słabo :dry: Jak jeszcze dodam siusianie co godzinę całą noc, wiercenie malucha nocnego marka i ogromny brzuch którym ciężko manewrować, zastanawiam się jak można się wyspać na zapas przed urodzeniem dziecka... :baffled:
Szczególnie, że jedyna pozycja w jakiej zasypiam i śpię jest na brzuchu...

Hope ja się znowu spotkałam z opinią (czytałam i w szpitalu zwracali uwagę), że leżenie na wznak też uciska naczynia krwionośne. I można mdleć od tego.

Witajcie!
Ja w pierwszej ciąży tyłam na potęgę w 10 tc miałam 8 kilo na plusie
teraz jestem w 13 tc i tylko przytyłam kilo

Hope ja się znowu spotkałam z opinią (czytałam i w szpitalu zwracali uwagę), że leżenie na wznak też uciska naczynia krwionośne. I można mdleć od tego.

I ja właśnie tak miałam. Całe szczęście instynkt czasem daje znać o sobie, bo lekarz jakoś nie raczył uprzedzić.

Ja na szczęście zawsze najbardziej lubiłam spać na lewym boku;-), więc teraz bez problemu.
A jeśli chodzi o gabaryty brzuszka, to wreszcie się zmierzyłam i wygląda to następująco:
- rano 83 cm
- wieczorkiem 87 cm
ale nie umiem powiedziec ile miałam przed ciążą, bo zawsze miałam tendencję do wystającego brzucha, choć w te wakacje byłam raczej płaściutka (już tylko wspomnienie...)

to tak jak u mnie w tamtym roku wazylam 61kg odstawilam tabsy i powoli zaczelo ze mnie uchodzic...jakos tak na wiosne zaczelam tracic wage, zauwazylam, ze po tym poronieniu no i na czerwiec ostalam sie z plaskim brzuszkiem i 55kg juz nie pamietalam kiedy ja taka drzazga bylam, cal ewakacje przesmigalam w sukienkach i miniowkach ;-) i jak pomysle, ze na kolejne wakacje raczej juz taka lacha nie bede to troche mi smutno...ale pocieszam sie, ze z ciaza startowalam z 55kg a nie z 61kg :tak: w koncu jest tez cos takiego jak majty antygwalty, tu ucisnie tam docisnie i poszla :-D:-D:-D gorzej jak w upaly bedzie z nich sauna

ja wlasnie slyszalam o tym prawym boku ale na razie tylko w takiej pzycji moge sie wyspac, jak bedzie trzeba to juz sie bede meczyc na tym lewym...

Ostatnia edycja:
Dużo czytałam na temat spania w ciąży no i wychodzi że najbezpieczniejsza pozycja jest na lewym boku, na prawym można czasami ale za nic na plecach wtedy ucisk na żyłę główną jest największy i może się to źle skończyć. Niestety dla mnie zawsze najwygodniej było na brzuchu, i jeszcze do nie dawna tak spałam, ale teraz mam wrażenie tak jakbym na piłce leżała i się boję że maleństwo swoim ciężarem miażdżę.

Waga mi się ruszyła. Wreszcie. Oby teraz nie gnała. Na moje wadze w domu kilogram do przodu, na tej w gabinecie jakoś 1,5 na plus. Tak 1,5 na miesiąc może być :-) Pobożne życzenia :baffled:

reklama
Do góry